Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    smoske

    De beschrijving van deze term werd 17 keer aangepast.

    Versie 17

    smoske
    (het ~, ~s)

    stuk Frans brood met beleg, salade en sausje

    zie ook smos

    Een smoske wordt standaard gemaakt met een half Frans brood, mayonaise, hesp, kaas, sla, en op schijfjes gesneden komkommer, tomaat en hardgekookt ei. Mogelijk worden er nog groentjes toegevoegd (zoals geraspte worteltjes, ajuintjes en augurkskes). Ook kan de hesp en kaas vervangen worden door ander beleg. Een smoske met bijvoorbeeld gerookte zalm heet dan een “smos zalm”.

    De meest gebruikte lunch in België, naast de klassieke brooddoos. Tegenwoordig vindt ge wel in elk dorpke wel een smossenwinkeltje, of een bakker die smoskes verkoopt.

    etymologie:
    In de provincie Antwerpen is een smos, eten waar ander eten is aan toegevoegd en er niet smakelijk uitziet. In een smos zit meestal een vloeibaar ingrediënt.
    < de oorspronkelijke betekenis van smos was eten waarin gesmost was (smossen)

    Klik op de afbeelding
    Dagobert au jmbon et crudités

    ’s Morgens voor ik naar mijn werk vertrek ga ik altijd een smoske kopen.

    Voor mij een smoske preparé, maar zonder wortelkes.

    Provincie Antwerpen
    Bewerking door de Bon op 29 dec 2016 00:33
    4 reactie(s)

    Versie 16

    smoske
    (het ~, ~s)

    stuk Frans brood met beleg, salade en sausje

    zie ook smos

    Een smoske wordt standaard gemaakt met een half Frans brood, mayonaise, hesp, kaas, sla, en op schijfjes gesneden komkommer, tomaat en hardgekookt ei. Mogelijk worden er nog groentjes toegevoegd (zoals geraspte worteltjes, ajuintjes en augurkskes). Ook kan de hesp en kaas vervangen worden door ander beleg. Een smoske met bijvoorbeeld gerookte zalm heet dan een “smos zalm”.

    De meest gebruikte lunch in België, naast de klassieke brooddoos. Tegenwoordig vindt ge wel in elk dorpke wel een smossenwinkeltje, of een bakker die smoskes verkoopt.

    etymologie:
    In de provincie Antwerpen is een smos, eten waar ander eten is aan toegevoegd en er niet smakelijk uitziet. In een smos zit meestal een vloeibaar ingrediënt.
    < de oorspronkelijke betekenis van smos was eten waarin gesmost was (smossen)

    Klik op de afbeelding
    Kabelbinder

    ’s Morgens voor ik naar mijn werk vertrek ga ik altijd een smoske kopen.

    Voor mij een smoske preparé, maar zonder wortelkes.

    Provincie Antwerpen
    Bewerking door de Bon op 29 dec 2016 00:31
    4 reactie(s)

    Versie 15

    smoske
    (het ~, ~s)

    stuk Frans brood met beleg, salade en sausje

    zie ook smos

    Een smoske wordt standaard gemaakt met een half Frans brood, mayonaise, hesp, kaas, sla, en op schijfjes gesneden komkommer, tomaat en hardgekookt ei. Mogelijk worden er nog groentjes toegevoegd (zoals geraspte worteltjes, ajuintjes en augurkskes). Ook kan de hesp en kaas vervangen worden door ander beleg. Een smoske met bijvoorbeeld gerookte zalm heet dan een “smos zalm”.

    De meest gebruikte lunch in België, naast de klassieke brooddoos. Tegenwoordig vindt ge wel in elk dorpke wel een smossenwinkeltje, of een bakker die smoskes verkoopt.

    etymologie:
    In de provincie Antwerpen is een smos, eten waar ander eten is aan toegevoegd en er niet smakelijk uitziet. In een smos zit meestal een vloeibaar ingrediënt.

    < de oorspronkelijke betekenis van smos was eten waarin gesmost was (smossen)

    ’s Morgens voor ik naar mijn werk vertrek ga ik altijd een smoske kopen.

    Voor mij een smoske preparé, maar zonder wortelkes.

    Provincie Antwerpen
    Bewerking door fansy op 27 apr 2015 14:22
    4 reactie(s)

    Versie 14

    smoske
    (het ~, ~s)

    stuk Frans brood met beleg, salade en sausje

    zie ook smos

    Een smoske wordt standaard gemaakt met een half Frans brood, mayonaise, hesp, kaas, sla, en op schijfjes gesneden komkommer, tomaat en hardgekookt ei. Mogelijk worden er nog groentjes toegevoegd (zoals geraspte worteltjes, ajuintjes en augurkskes). Ook kan de hesp en kaas vervangen worden door ander beleg. Een smoske met bijvoorbeeld gerookte zalm heet dan een “smos zalm”.
    De meest gebruikte lunch in België, naast de klassieke brooddoos. Tegenwoordig vindt ge wel in elk dorpke wel een smossenwinkeltje, of een bakker die smoskes verkoopt.

    etymologie: In Antwerpen en de Kempen is een smos eten waar ander eten is aan toegevoegd en er niet smakelijk uitziet. In een smos zit meestal een vloeibaar ingrediënt.
    < de oorspronkelijke betekenis van smos was eten waarin gesmost was (smossen)

    ’s Morgens voor ik naar mijn werk vertrek ga ik altijd een smoske kopen.

    Voor mij een smoske preparé, maar zonder wortelkes.

    Provincie Antwerpen
    Bewerking door fansy op 27 apr 2015 14:20
    4 reactie(s)

    Versie 13

    smoske
    (het ~, ~s)

    stuk Frans brood met beleg, salade en sausje

    Een smoske wordt standaard gemaakt met een half Frans brood, mayonaise, hesp, kaas, sla, en op schijfjes gesneden komkommer, tomaat en hardgekookt ei. Mogelijk worden er nog groentjes toegevoegd (zoals geraspte worteltjes, ajuintjes en augurkskes). Ook kan de hesp en kaas vervangen worden door ander beleg. Een smoske met bijvoorbeeld gerookte zalm heet dan een “smos zalm”.
    De meest gebruikte lunch in België, naast de klassieke brooddoos. Tegenwoordig vindt ge wel in elk dorpke wel een smossenwinkeltje, of een bakker die smoskes verkoopt.

    etymologie: In Antwerpen en de Kempen is een smos eten waar ander eten is aan toegevoegd en er niet smakelijk uitziet. In een smos zit meestal een vloeibaar ingrediënt.
    < de oorspronkelijke betekenis van smos was eten waarin gesmost was (smossen)

    ’s Morgens voor ik naar mijn werk vertrek ga ik altijd een smoske kopen.
    Voor mij een smoske preparé, maar zonder wortelkes.

    Provincie Antwerpen
    Bewerking door de Bon op 28 mrt 2015 13:32
    4 reactie(s)

    Versie 12

    smoske
    (het ~, ~s)

    “gezond” stuk Frans brood met beleg, salade en sausje

    Een smoske wordt standaard gemaakt met een half frans brood, mayonaise, hesp, kaas, sla, en op schijfjes gesneden komkommer, tomaat en hardgekookt ei. Mogelijk worden er nog groentjes toegevoegd (zoals geraspte worteltjes, ajuintjes en augurkskes). Ook kan de hesp en kaas vervangen worden door ander beleg. Een smoske met bijvoorbeeld gerookte zalm heet dan een “smos zalm”.

    De meest gebruikte lunch in België, naast de klassieke brooddoos, mede door de opkomst van de Panos broodjesketen. Tegenwoordig vindt ge wel in elk dorpke wel een smossenwinkeltje, of een bakker die smoskes verkoopt.

    etymologie: In Antwerpen en de Kempen is een smos eten waar ander eten is aan toegevoegd en er niet smakelijk uitziet. In een smos zit meestal een vloeibaar ingrediënt.
    < de oorspronkelijke betekenis van smos was eten waarin gesmost was (smossen)

    ’s Morgens voor ik naar mijn werk vertrek ga ik altijd een smoske kopen.
    Voor mij een smoske preparé, maar zonder wortelkes.

    Provincie Antwerpen
    Bewerking door de Bon op 28 mrt 2015 13:28
    4 reactie(s)

    Versie 11

    smoske
    (het ~, ~s)

    “gezond” stuk Frans brood met beleg, salade en sausje

    Een smoske wordt standaard gemaakt met een half frans brood, mayonaise, hesp, kaas, sla, en op schijfjes gesneden komkommer, tomaat en hardgekookt ei. Mogelijk worden er nog groentjes toegevoegd (zoals geraspte worteltjes, ajuintjes en augurkskes). Ook kan de hesp en kaas vervangen worden door ander beleg. Een smoske met bijvoorbeeld gerookte zalm heet dan een “smos zalm”.

    etymologie: zie smos

    De meest gebruikte lunch in België, naast de klassieke brooddoos, mede door de opkomst van de Panos broodjesketen. Tegenwoordig vindt ge wel in elk dorpke wel een smossenwinkeltje, of een bakker die smoskes verkoopt.

    ’s Morgens voor ik naar mijn werk vertrek ga ik altijd een smoske kopen.
    Voor mij een smoske preparé, maar zonder wortelkes.

    Provincie Antwerpen
    Bewerking door de Bon op 15 mrt 2015 18:14
    4 reactie(s)

    Versie 10

    smoske
    (het ~, ~s)

    “gezond” stuk Frans brood met beleg, salade en sausje

    Een smoske wordt standaard gemaakt met een half frans brood, mayonaise, hesp, kaas, sla, en op schijfjes gesneden komkommer, tomaat en hardgekookt ei. Mogelijk worden er nog groentjes toegevoegd (zoals geraspte worteltjes, ajuintjes en augurkskes). Ook kan de hesp en kaas vervangen worden door ander beleg. Een smoske met bijvoorbeeld gerookte zalm heet dan een “smos zalm”.

    De meest gebruikte lunch in België, naast de klassieke brooddoos, mede door de opkomst van de Panos broodjesketen. Tegenwoordig vindt ge wel in elk dorpke wel een smossenwinkeltje, of een bakker die smoskes verkoopt.

    ’s Morgens voor ik naar mijn werk vertrek ga ik altijd een smoske kopen.
    Voor mij een smoske preparé, maar zonder wortelkes.

    Provincie Antwerpen
    Bewerking door fansy op 10 mei 2014 03:53
    4 reactie(s)

    Versie 9

    smoske
    (het ~, ~s)

    “gezond” stuk Frans brood met beleg, salade en sausje

    Een smoske wordt standaard gemaakt met een half frans brood, mayonaise, hesp, kaas, sla, en op schijfjes gesneden komkommer, tomaat en hardgekookt ei. Mogelijk worden er nog groentjes toegevoegd (zoals geraspte worteltjes, ajuintjes en augurkskes). Ook kan de hesp en kaas vervangen worden door ander beleg. Een smoske met bijvoorbeeld gerookte zalm heet dan een “smos zalm”.

    De meest gebruikte lunch in België, naast de klassieke brooddoos, mede door de opkomst van de Panos broodjesketen. Tegenwoordig vindt ge wel in elk dorpke wel een smossenwinkeltje, of een bakker die smoskes verkoopt.

    ’s Morgens voor ik naar mijn werk vertrek ga ik altijd een smoske kopen.
    Voor mij een smoske preparé, maar zonder wortelkes.

    Regio Antwerpen
    Bewerking door de Bon op 09 mei 2014 17:00
    4 reactie(s)

    Versie 8

    smoske
    (het ~, ~s)

    “gezond” stuk Frans brood met beleg, salade en sausje

    Een smoske wordt standaard gemaakt met een half frans brood, mayonaise, hesp, kaas, sla, en op schijfjes gesneden komkommer, tomaat en hardgekookt ei. Mogelijk worden er nog groentjes toegevoegd (zoals geraspte worteltjes, ajuintjes en augurkskes). Ook kan de hesp en kaas vervangen worden door ander beleg. Een smoske met bijvoorbeeld gerookte zalm heet dan een “smos zalm”.

    De meest gebruikte lunch in België, naast de klassieke brooddoos, mede door de opkomst van de Panos broodjesketen. Tegenwoordig vindt ge wel in elk dorpke wel een smossenwinkeltje, of een bakker die smoskes verkoopt.

    ’s Morgens voor ik naar mijn werk vertrek ga ik altijd een smoske kopen.
    Voor mij een smoske preparé, maar zonder wortelkes.

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door de Bon op 24 feb 2014 10:24
    4 reactie(s)

    Versie 7

    smoske
    (het ~, ~s)

    “gezond” stuk Frans brood met beleg, salade en sausje

    Een smoske wordt standaard gemaakt met een half frans brood, mayonaise, hesp, kaas, sla, en op schijfjes gesneden komkommer, tomaat en hardgekookt ei. Mogelijk worden er nog groentjes toegevoegd (zoals geraspte worteltjes, ajuintjes en augurkskes). Ook kan de hesp en kaas vervangen worden door ander beleg. Een smoske met bijvoorbeeld gerookte zalm heet dan een “smos zalm”.

    De meest gebruikte lunch in België, naast de klassieke brooddoos, mede door de opkomst van de Panos broodjesketen. Tegenwoordig vindt ge wel in elk dorpke wel een smossenwinkeltje, of een bakker die smoskes verkoopt.

    ’s Morgens voor ik naar mijn werk vertrek ga ik altijd een smoske kopen.
    Voor mij een smoske preparé, maar zonder wortelkes.

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door de Bon op 24 feb 2014 10:18
    4 reactie(s)

    Versie 6

    smoske
    (het ~, ~s)

    “gezond” stuk Frans brood met beleg, salade en sausje

    Een smoske wordt standaard gemaakt met een half frans brood, mayonaise, hesp, kaas, sla, en op schijfjes gesneden komkommer, tomaat en hardgekookt ei. Mogelijk worden er nog groentjes toegevoegd (zoals geraspte worteltjes, ajuintjes en augurkskes). Ook kan de hesp en kaas vervangen worden door ander beleg. Een smoske met bijvoorbeeld gerookte zalm heet dan een “smos zalm”.

    De meest gebruikte lunch in België, naast de klassieke brooddoos, mede door de opkomst van de Panos broodjesketen. Tegenwoordig vindt ge wel in elk dorpke wel een smossenwinkeltje, of een bakker die smoskes verkoopt.

    ’s Morgens voor ik naar mijn werk vertrek ga ik altijd een smoske kopen.
    Voor mij een smoske preparé, maar zonder wortelkes.

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door de Bon op 20 dec 2013 15:18
    4 reactie(s)

    Versie 5

    smoske
    (het ~, ~s)

    “gezond” stuk Frans brood met beleg, salade en sausje, afgeleid van smossen

    Een smoske wordt standaard gemaakt met een half frans brood, mayonaise, hesp, kaas, sla, en op schijfjes gesneden komkommer, tomaat en hardgekookt ei. Mogelijk worden er nog groentjes toegevoegd (zoals geraspte worteltjes, ajuintjes en augurkskes). Ook kan de hesp en kaas vervangen worden door ander beleg. Een smoske met bijvoorbeeld gerookte zalm heet dan een “smos zalm”.

    De meest gebruikte lunch in België, naast de klassieke brooddoos, mede door de opkomst van de Panos broodjesketen. Tegenwoordig vindt ge wel in elk dorpke wel een smossenwinkeltje, of een bakker die smoskes verkoopt.

    ’s Morgens voor ik naar mijn werk vertrek ga ik altijd een smoske kopen.
    Voor mij een smoske preparé, maar zonder wortelkes.

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door de Bon op 13 mrt 2012 12:08
    4 reactie(s)

    Versie 4

    smoske
    (het ~, ~s)

    “gezond” stuk Frans brood met beleg, salade en sausje, afgeleid van smossen

    Een smoske wordt standaard gemaakt met een half frans brood, mayonaise, hesp, kaas, sla, en op schijfjes gesneden komkommer, tomaat en hardgekookt ei. Mogelijk worden er nog groentjes toegevoegd (zoals geraspte worteltjes, ajuintjes en augurkskes). Ook kan de hesp en kaas vervangen worden door ander beleg. Een smoske met bijvoorbeeld gerookte zalm heet dan een “smos zalm”.

    De meest gebruikte lunch in België, naast de klassieke brooddoos, mede door de opkomst van de Panos broodjesketen. Tegenwoordig vindt ge wel in elk dorpke wel een smossenwinkeltje, of een bakker die smoskes verkoopt.

    ’s Morgens voor ik naar mijn werk vertrek ga ik altijd een smoske kopen.
    Voor mij een smoske preparé, maar zonder wortelkes.

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door fansy op 25 jan 2012 22:23
    4 reactie(s)

    Versie 3

    smoske
    (het ~, ~s)

    “gezond” stuk Frans brood met beleg, salade en sausje, afgeleid van smossen

    Een smoske wordt standaard gemaakt met een half frans brood, mayonnaise, hesp, kaas, sla, en op schijfjes gesneden komkommer, tomaat en hardgekookt ei. Mogelijk worden er nog groentjes toegevoegd (zoals geraspte worteltjes, ajuintjes en augurkskes). Ook kan de hesp en kaas vervangen worden door ander beleg. Een smoske met bijvoorbeeld gerookte zalm heet dan een “smos zalm”.

    De meest gebruikte lunch in België, naast de klassieke brooddoos, mede door de opkomst van de Panos broodjesketen. Tegenwoordig vindt ge wel in elk dorpke wel een smossenwinkeltje, of een bakker die smoskes verkoopt.

    ’s Morgens voor ik naar mijn werk vertrek ga ik altijd een smoske kopen.
    Voor mij een smoske preparé, maar zonder wortelkes.

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door de Bon op 07 jan 2012 13:03
    4 reactie(s)

    Versie 2

    smoske
    (het ~, ~s)

    “gezond” stuk Frans brood met beleg, salade en sausje, afgeleid van smossen

    Een smoske wordt standaard gemaakt met een half frans brood, mayonnaise, hesp, kaas, sla, en op schijfjes gesneden komkommer, tomaat en hardgekookt ei. Mogelijk worden er nog groentjes toegevoegd (zoals geraspte worteltjes, ajuintjes en augurkskes). Ook kan de hesp en kaas vervangen worden door ander beleg. Een smoske met bijvoorbeeld gerookte zalm heet dan een “smos zalm”.

    De meest gebruikte lunch in België, naast de klassieke brooddoos, mede door de opkomst van de Panos broodjesketen. Tegenwoordig vindt ge wel in elk dorpke wel een smossenwinkeltje, of een bakker die smoskes verkoopt.

    ’s Morgens voor ik naar mijn werk vertrek ga ik altijd een smoske kopen.
    Voor mij een smoske preparé, maar zonder wortelkes.

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door Grytolle op 17 mrt 2008 12:26
    4 reactie(s)

    Versie 1

    smoske

    “gezond” stuk Frans brood met beleg, salade en sausje, afgeleid van smossen

    Een smoske wordt standaard gemaakt met een half frans brood, mayonnaise, hesp, kaas, sla, en op schijfjes gesneden komkommer, tomaat en hardgekookt ei. Mogelijk worden er nog groentjes toegevoegd (zoals geraspte worteltjes, ajuintjes en augurkskes). Ook kan de hesp en kaas vervangen worden door ander beleg. Een smoske met bijvoorbeeld gerookte zalm heet dan een “smos zalm”.

    De meest gebruikte lunch in België, naast de klassieke brooddoos, mede door de opkomst van de Panos broodjesketen. Tegenwoordig vindt ge wel in elk dorpke wel een smossenwinkeltje, of een bakker die smoskes verkoopt.

    ’s Morgens voor ik naar mijn werk vertrek ga ik altijd een smoske kopen.
    Voor mij een smoske preparé, maar zonder wortelkes.

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door aliekens op 15 sep 2007 17:32
    4 reactie(s)

    Hulp gezocht!
    Wil je graag meebouwen aan de taalatlas van de Nederlandse taal?
    Taalverhalen zoekt nieuwe vaste correspondenten voor haar mini taalonderzoekjes.

    Leer je Nederlands?
    NedBox.be is een gratis website om op een leuke manier Nederlands te oefenen, via tv-fragmenten en krantenartikels.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.