Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    kipkap

    De beschrijving van deze term werd 6 keer aangepast.

    Versie 6

    kipkap
    (de ~ (m.))

    hoofdkaas, hoofdvlees;
    oorspronkelijk gekookt en fijngehakt vlees van een varkenskop

    overzicht van varianten bij kop

    Kipkap als beleg op uw boterham, het best besmeerd met mosterd.

    Regio Hageland
    Bewerking door de Bon op 22 mrt 2017 16:15
    3 reactie(s)

    Versie 5

    kipkap
    (de ~ (m.))

    ook kop, frut

    Zuid-Nederland: (zure) zult
    Noord-Nederland: hoofdkaas

    Hoofdkaas is een bereiding met varkensvlees van de kop, staart en de oren.
    Oorspronkelijk vooral gemaakt om “niets verloren te laten gaan” van het varken. Met stukjes augurk, paprika, kruiden en gelatine wordt het gekookt en daarna afgekoeld, waarbij het deksel van de terrine verzwaard wordt om het mengsel samen te drukken (“pressen”) en daardoor vaster te maken, zodat het in sneetjes als broodbeleg kan dienen of als hapje, al of niet met een laagje mosterd.
    Tegenwoordig ook verbeterd met runder- of paardenvlees.
    Er bestaan tal van plaatselijke varianten, ook in de benaming. Zoals: hoofdvlees, kopvlees, postekop, preskop, frut, (zure) zult, geperste kop, varkenskop, kipkap, huré, of huufflakke (de Gentse variant). Wikipedia

    Kipkap als beleg op uw boterham, het best besmeerd met mosterd.

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door de Bon op 28 okt 2012 12:31
    3 reactie(s)

    Versie 4

    kipkap
    (de ~ (m.))

    ook kop, frut
    Zuid nederland: (zure) zult
    Noord nederland: hoofdkaas

    kipkap is een bereiding met varkensvlees van de kop, staart en de oren.
    Oorspronkelijk vooral gemaakt om “niets verloren te laten gaan” van het varken. Met stukjes augurk, paprika, kruiden en gelatine wordt het gekookt en daarna afgekoeld, waarbij het deksel van de terrine verzwaard wordt om het mengsel samen te drukken (“pressen”) en daardoor vaster te maken, zodat het in sneetjes als broodbeleg kan dienen of als hapje, al of niet met een laagje mosterd.
    Tegenwoordig ook verbeterd met runder- of paardenvlees.

    Er bestaan tal van plaatselijke varianten, ook in de benaming. Zoals: hoofdvlees, kopvlees, postekop, preskop, frut, (zure) zult, geperste kop, varkenskop, kipkap, huré, of huufflakke (de Gentse variant).

    kipkap als beleg op uw boterham,het best besmeerd met mosterd.

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door fansy op 08 jun 2011 02:39
    3 reactie(s)

    Versie 3

    kipkap
    (de ~ (m.))

    gemalen varkensvlees
    ook kop, frut

    Zuid nederland: (zure) zult
    Noord nederland: hoofdkaas

    kipkap als beleg op uw boterham,het best besmeerd met mosterd.

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door mark68 op 29 apr 2011 14:07
    3 reactie(s)

    Versie 2

    kipkap
    (de ~ (m.))

    gemalen varkensvlees
    ook kop, frut

    kipkap als beleg op uw boterham,het best besmeerd met mosterd.

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door de Bon op 16 feb 2010 10:47
    3 reactie(s)

    Versie 1

    kipkap

    gemalen varkensvlees

    kipkap als beleg op uw boterham,het best besmeerd met mosterd.

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door janwitloof op 14 feb 2010 14:41
    3 reactie(s)

    Developers gezocht!
    De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
    Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
    Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.