Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  excellent

  Dit is slechts 1 definitie voor "excellent." Bekijk alle definities.

  excellent
  (bw)

  geweldig, een buitenkans

  Het was excellent dat ik daar heb kunnen winnen!
  (WK wielrennen, Kruisberg)

  3 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door LeGrognard en laatst gewijzigd door LeGrognard (23 feb 2013 17:13)

  Thumbs_up
  210

  Reacties

  Excellent is SN natuurlijk, maar ‘excellent dat je kunt winnen’ niet.

  Toegevoegd door LeGrognard op 23 feb 2013 16:57

  Dat is nog iets: er zijn heel wat woorden die SN zijn, maar in VL anders toegepast worden dan in NL. Het is excellent dat ge zo’n woorden detecteert, LG.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 23 feb 2013 18:04

  De complimenten voor de VRT die zo’n spannende docu kan maken, zelfs voor sportnitwits. De verbeten strijd die zich ontwikkeld tussen de gemoedelijke Criquielion en de hooghartige Bauer. Wat anders dan een schandaalhype rond Epo…

  :
  Dit jaar is het precies 25 jaar geleden dat Claude Criquielion in een van de meest tumultueuze WK’s uit de wielergeschiedenis de regenboogtrui verloor na een spurtincident met Steve Bauer.

  ‘Belga Sport’ blikt terug op de controversiële ontknoping van het WK in Ronse in 1988. Op woensdag 20 februari op Canvas.

  Ronse, 28 augustus 1988. Tot één kilometer voor de aankomstlijn op de Kruisberg verloopt het WK wielrennen voor Claude Criquielion perfect. Criquielion, een kind van de streek, is bij het ingaan van de slotronde zo hard weggereden uit de kopgroep dat niemand hem kan volgen. Alleen de onervaren Italiaan Maurizio Fondriest (23 jaar, eerste WK voor de profs) heeft de kloof nog gedicht.

  Nu dendert het duo voor de laatste keer naar de voet van de Kruisberg. Niet helemaal voluit, want, zo weet ook de bedreven Criquielion: ‘In een vlucht met twee offert de ene renner zich nooit helemaal voor de ander op.’ Net voor de laatste bocht naar de slotklim kijkt Fondriest nog even achterom. ‘Ik zweer het je’, zegt de Italiaan, ‘er was geen achtervolger te zien, alleen maar motoren.’

  Aan de finish heerst al een ongekende staat van opwinding. De tweede wereldtitel van Criquielion is nog slechts een kwestie van seconden. De ondoorgrondelijke Belg kent de Kruisberg namelijk als zijn broekzak en na zo’n uitputtend lange wedstrijd is zijn sprint een extra troef. Maar, op 700 meter van de aankomst meldt Steve Bauer zich plots in het zog van de twee koplopers. ‘Dát gooide alles overhoop’, legt Criquielion vandaag uit. ‘Vanaf toen was het mijn race’, is Bauer nog steeds overtuigd. Het vervolg, een sprint met drie, is een zwarte bladzijde in de Belgische sportgeschiedenis.

  Hoe beoordeelt het peloton na al die jaren, ontdaan van alle emoties, de beruchte sprint van Ronse? Was Steve Bauer terecht enkele jaren lang het gezicht van het kwaad? En wat dreef de doorgaans milde Criquielion na zijn spijtige val tot een rechtszaak zonder weerga?

  Deze documentaire gaat over een sprint die uiteindelijk vijf jaar duurde, maar gezien de verbittering en de ingehouden woede, nooit helemaal afgelopen lijkt.

  Een documentaire van Luc Kempen, Guillaume Graux en Jo Badisco.
  (uit: TVvisie)

  Toegevoegd door LeGrognard op 23 feb 2013 19:11

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Hulp gezocht!
  Wil je graag meebouwen aan de taalatlas van de Nederlandse taal?
  Taalverhalen zoekt nieuwe vaste correspondenten voor haar mini taalonderzoekjes.

  Leer je Nederlands?
  NedBox.be is een gratis website om op een leuke manier Nederlands te oefenen, via tv-fragmenten en krantenartikels.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.