Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  snijder

  Dit is slechts 1 definitie voor "snijder." Bekijk alle definities.

  snijder
  (de ~, ~s, m zst nw)

  diamantsnijder
  ook vrouwen die dit onderdeel van de diamantbewerking uitvoerden werden in de Antwerpse Kempen “snijder” genoemd. Uitspraak: /snaar/, ook /snaaĆ«r/

  zie ook diamantkliever, kruiswerker, briljanteerder

  Ons moeder was ne snijder.

  10 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Marcus en laatst gewijzigd door fansy (27 feb 2014 04:14)

  Thumbs_up
  188

  Reacties

  Mijn zuster tekende de diamant voor het naar de klievers ging. Mijn schoonbroer was ne zager.

  Ne snijder is dat hetzelfde als een kliever of ne zager? Of is dat nog iets anders?

  Toegevoegd door fansy op 24 feb 2014 12:49

  klieven en zagen

  Dan was uw zuster een heel bekwame madam, want klieven (of kloven) is een hele kunst. Het komt er hierbij op aan om de ruwe diamant met de hand te splijten in bewerkbare delen waarbij de natuurlijke structuur van de diamant (de “was”) gevolgd wordt. Vergelijk het met het klieven van een blok hout. Niet alle diamant kan zo verdeeld worden en dan gaat men hem in stukjes zagen.De bewerkbare stukjes brut worden dan eerst door de snijder een ronde vorm gegeven, waarna hij dan kan geslepen worden. Er zijn dus verschillende bewerkers in de keten: kliever of zager, snijder en slijper. Vroeger werd de steen voor het slijpen nog met een soort soldeersel op een dop geplaatst – een “solduurdop” – door een “verstelder”, maar die techniek behoort tot de technologische prehistorie. Dit is het dan in een notedop voor wat ik er van weet.

  Toegevoegd door Marcus op 24 feb 2014 19:54

  Alles wat ik van de branche weet is het verhaal van een verkoper in een diamantzaak die ervandoor ging met de hele voorraad ‘steentjes’.
  In een boterhamdoos.
  Naar een warm land.

  Toegevoegd door LeGrognard op 24 feb 2014 21:43

  fansy, een kameraad van mijn vader was een kliever en dat is, zoals Marcus zei, niet hetzelfde als zager of snijder. Het is bovendien Vlaams, want in Nederland is het diamantklover. Voer het gerust in.

  Toegevoegd door de Bon op 25 feb 2014 18:47

  Ik bevind mij tussen diamantairs.

  Toegevoegd door LeGrognard op 25 feb 2014 19:02

  mijn beste Grognard,

  diamantairs zijn zakenlieden die in diamant handelen, meestal geslepen diamant die reeds gemonteerd is in juwelen zoals ringen, oorringen, halskettingen… Klievers, zagers,snijders, verstelders en slijpers waren werklie die vroeger in miserabele omstandigheden de steentjes moesten polijsten die later het lichaam van rijke madammen zouden versieren. De slijperijen of “fabrieken” zoals ze meestal genoemd werden waren meestal miserabele betonnen hokken, verwarmd met een kolenkacheltje, en zonder enige vorm van modern sanitair. Er was geen afzuigsysteem (gelieve geen grapjes te maken please) en heel wat slijpers zijn gestorven aan stoflong voor ze gepensioneerd geraakten. Mensen moesten hun eigen “inschrijvingsgeld” betalen, zoals dat toen genoemd werd, dat wil zeggen: de baas verhaalde hun sociale zekerheid op de lonen. En dat heeft geduurd tot in de jaren zeventig. Toen de boel “geregulariseerd” werd stierf de diamantnijverheid grotendeels uit en verdween ze naar India en Zuid Afrika, waar, zoals bekend, de werklie ook echte “diamantairs” zijn. Wat er van overschiet in Antwerpen is niet veel, het is vooral specialistenwerk, echte toptechnologie. Maar diamant bewerken is al lang niets meer voor gewone arbeiders in de Kempen.

  Toegevoegd door Marcus op 26 feb 2014 01:13

  Dat hebben de Kempen en de Limburg gemeen: een ter ziele gegane nijverheidstak of industrie. In beide gevallen hebben de arbeiders er vooral een stoflong aan overgehouden. In beide gevallen behoort een uitgebreid vakjargon tot het erfgoed. En in beide gevallen wordt er met veel respect en fierheid op teruggekeken en over gesproken, want iedereen in de streek had wel iemand in de familie die er zijn boterham mee verdiende. In beide gevallen is de grondstof hetzelfde: koolstof.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 26 feb 2014 06:22

  Maak er een week van en we zwijgen erover ;)

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 26 feb 2014 18:34

  Ik kan der niks op zeggen want ik zou me vandaag gedeist houden. En dat is nu al een week geworden.
  Met aftrek, dan zijn we quitte.

  Toegevoegd door LeGrognard op 26 feb 2014 20:10

  http://www.ond.vlaanderen.be/curriculum/volwassenenonderwijs/secundair-volwassenenonderwijs/diamantbewerking/files/003_Diamantsnijder.pdf

  Toegevoegd door fansy op 27 feb 2014 04:07

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Hulp gezocht!
  Wil je graag meebouwen aan de taalatlas van de Nederlandse taal?
  Taalverhalen zoekt nieuwe vaste correspondenten voor haar mini taalonderzoekjes.

  Leer je Nederlands?
  NedBox.be is een gratis website om op een leuke manier Nederlands te oefenen, via tv-fragmenten en krantenartikels.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.