Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  zusterpartij

  Dit is slechts 1 definitie voor "zusterpartij." Bekijk alle definities.

  zusterpartij
  (de ~, ~en v znw)

  (Belgische politiek) politieke partij die de ideologische tegenhanger is van een bepaalde partij in het andere landsgedeelte

  Van Dale 2016 online: BE

  De Vlaamse ecologistische partij “Groen” is de zusterpartij van het Waalse “Ecolo”.

  2 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Marcus en laatst gewijzigd door de Bon (11 dec 2020 10:33)
  Dit woord was woord van de dag op 10 apr 2020

  Thumbs_up
  286

  Reacties

  ruimere betekenis

  ik heb dit lemma bewust beperkt tot de Belgische politiek, want het woord “zusterpartij” wordt blijkbaar ook gebruikt in een andere context. De situatie bij ons is vrij ingewikkeld omdat de drie traditionele partijen (socialisten, christendemocratien en liberalen) tot voor de staatshervormingen unitair gestructureerd worden en zich achteraf gesplitst hebben in een onafhankelijke Nederlandstalige en Franstalige organisatie. Enkel de PTB/ PVBA heeft nog een uitgesproken unitaire structuur: is dit één partij of zijn het twee “zusterpartijen”? Groen en Ecolo zijn later ontstaan, dus missen ze een dergelijke gemeenschappelijke “moederpartij” ook al zijn het ideologisch zeker “zusterpartijen”. VB en NVA hebben geen zusterpartijen aan de overkant van de taalgrens. Mijn besluit bij dit alles: zie zand, moet er nog ~ zijn?

  Toegevoegd door Marcus op 02 mrt 2014 13:17

  Het is een typisch voorbeeld van de Nederlandse bril van VD:

  VD2014 online: politieke partij (in het buitenland, in een andere stad e.d.) met vergelijkbare denkbeelden en aspiraties

  Ge zoudt kunnen zeggen dat de Belgische betekenis hierin vervat zit, maar zoals Marcus komt te zeggen is de Belgische situatie zo specifiek dat de betekenisinvulling voor een VL toch helemaal anders is dan voor een NL. Voor federaal (zie lemma federaal + reactie) was dat ook zo, alhoewel ze dat ondertussen in VD aangepast hebben. ’t Moet zijn dat ze af en toe het VW lezen :)

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 02 mrt 2014 14:02

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.