Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  seponering

  Dit is slechts 1 definitie voor "seponering." Bekijk alle definities.

  seponering
  (znw. (v), ~en)

  - niet vervolgen, een strafdossier zonder gevolgen klasseren
  - een met redenen omklede beslissing door het Openbaar Ministerie, niet tot vervolging over te gaan; meestal toegepast bij kleinere overtredingen wanneer men het te druk heeft met grotere misdrijven

  Algemeen Nederlands Woordenboek: (vooral) in België

  De Nederlandse term hiervoor, ‘sepot’, is in Vlaanderen onbekend.

  Er was klacht wegens ordeverstoring tegen u neergelegd, maar uiteindelijk vonden ze het moeite niet om u te vervolgen en hebben ze voor seponering gekozen.

  In België is het OM wettelijk verplicht zijn beslissing tot seponering te motiveren. Dit gebeurt aan de hand van omzendbrief COL 12/1998 waarin de motieven van de zonder-gevolgstellingen bepaald werden. (Wikipedia)

  Ook in België heeft de beslissing tot seponering een voorlopig karakter: het OM kan alsnog tot vervolgingen overgaan, voor zover de strafvordering nog toelaatbaar is. (Wikipedia)

  In België is tegen een beslissing tot seponering niet in beroep te gaan. Men kan zich wel burgerlijke partij stellen bij de onderzoeksrechter, zodat het dossier verplicht heropend en onderzocht wordt. (Wikipedia)

  1 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Rodomontade en laatst gewijzigd door fansy (05 jan 2021 00:25)
  Dit woord was woord van de dag op 13 okt 2020

  Thumbs_up
  273

  Reacties

  Idd sepot in NL. Ik had er nog nooit van gehoord. Het is daar een juridische term. Ze gaan de zaak seponeren, of de zaak is geseponeerd is gangbaarder in NL.

  Toegevoegd door LeGrognard op 08 sep 2014 15:04

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.