Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  gele boekje

  Dit is slechts 1 definitie voor "gele boekje." Bekijk alle definities.

  gele boekje
  (begrip)

  het gele boekje is samengesteld op vraag van de redactie van de krant De Standaard. Het gaat over 1.000 woorden waar de redactie soms van dacht: “Is dat goed Nederlands? Kunnen we dat gebruiken in de krant?” Bij de duizend woorden staat of ze standaardtalig zijn of niet. (Ludo Permentier)
  Het is geen officieel document, maar in de eerste plaats een leidraad voor de journalisten van De Standaard.
  De titel van het bundeltje is ’Hoe Vlaams mag uw Nederlands zijn?"
  Het gele boekje heeft een gele kaft, naar de kleur van de Vlaamse vlag en verwijst met een knipoog naar het Groene Boekje.

  zie ook DS2015

  “Ludo Permentier en Rik Schutz zijn de samenstellers van het GELE BOEKJE, beiden taalkundigen, de eerste Belg, de tweede Nederlander. Ze hebben hulp gekregen van medewerkers van de Taalunie, ze hebben een beroep gedaan op de kennis en ervaring van het team van de Taaltelefoon en ze hebben natuurlijk de Dikke Van Dale en het Prisma Handwoordenboek Nederlands ingekeken.” (maerlandkrant.be)

  5 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door de Bon en laatst gewijzigd door de Bon (30 jul 2016 15:59)

  Thumbs_up
  290

  Reacties

  Ne Chinees, nen Hollander en nen Belg zaten samen op café. Die Chinees zegt: ‘Wij hebben het Lode Boekje en alles wat daalin staat is peltangs de officiële waalheid!". Orakelt en kakelt die Nederlander: ’Nou, wij hebben het groene boekje. En heel onze Nederlandse taal staat daarin opgetekend.’ Dan kijken die Chinees en dien Hollander naar dien Belg: ‘En jullie, hebben jullie ook een boekje?’ ‘Ja,’ zegt dien Belg, ‘wij emmen ook een boekske. ’t Ziet zo geel als de frieten die we eten en zo geel als de pintjes die we drinken en daarom koesteren we het. Maar ’t heeft ook de kleur van de pis die we zeiken en voor dat laatste zullen we het niet nalaten om er letterlijk ons gat aan te vegen als het nodig is.’

  Moraal van het verhaal: Ten eerste, ik heb weer eens ten onrechte het Vlaams in een folkloristische context geplaatst, wat de zaak van het Vlaams geen goed doet. En ten tweede, rood is stoppen en groen is doorrijden maar bij geel of oranje moogt ge kiezen zoals het u uitkomt.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 05 feb 2015 17:58

  Bravo.

  Toegevoegd door LeGrognard op 05 feb 2015 18:41

  knipoog

  geen knipoog naar het witte boekje? of erkent u dat niet?

  Toegevoegd door willo op 09 feb 2015 15:33

  Die ‘knipoog naar het Groene Boekje’ heb ik ergens gelezen en overgenomen, het is dus geen persoonlijke inbreng. Maar het zal wel kloppen want L. Permentier, de coauteur van het Gele Boekje heeft destijds meegewerkt aan het Groene Boekje. Hij dacht dan ook dat het Witte Boekje tot ‘ergernis zou leiden’ en vond het ‘broddelwerk’.

  Welkom op het Vlaamswoordenboek, willo!

  Toegevoegd door de Bon op 10 feb 2015 11:07

  https://lirias.kuleuven.be/bitstream/123456789/490926/1/Neerlandia+2015-1+-+recensie+Gele+Boekje.pdf

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Gele_Boekje

  Toegevoegd door fansy op 29 feb 2016 01:01

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Hulp gezocht!
  Wil je graag meebouwen aan de taalatlas van de Nederlandse taal?
  Taalverhalen zoekt nieuwe vaste correspondenten voor haar mini taalonderzoekjes.

  Leer je Nederlands?
  NedBox.be is een gratis website om op een leuke manier Nederlands te oefenen, via tv-fragmenten en krantenartikels.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.