Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  paaitaks

  Dit is slechts 1 definitie voor "paaitaks." Bekijk alle definities.

  paaitaks
  (zn. v. (m.) -en)

  (neologisme) pejoratieve benaming voor een bijdrage die een bouwondernemer aan de gemeente betaalt voor de extra kosten die de overheid heeft als het project er ook effectief komt, bijv. nutsvoorzieningen, een parkje e.d.

  zie ook: immocratie

  “Wie in Antwerpen betaalt, mag de stedenbouwkundige voorschriften negeren en mag zowat alles bouwen.” Dat zegt Tom Meeuws van oppositiepartij SP.A in een opiniestuk in De Morgen. Hij spreekt van “een paaitaks”. “Flagrante leugens”, reageert bevoegde schepen Rob Van de Velde (N-VA).

  Antwerpen gaat de ‘paaitaks’ aanpassen. Dat is de bijdrage die ontwikkelaars moeten betalen als ze iets willen bouwen. (demorgen.be)

  1 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door LeGrognard en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (06 jan 2018 08:49)

  Thumbs_up
  71

  Reacties

  Op de site van Van Dale:

  Paaitaks
  24-11-2017 – Woord van de Dag – Van Dale Uitgevers

  ‘Wie paaitaks betaalt, mag alles bouwen in Antwerpen’, citeert de Belgische krant De Morgen de voorman van SP.A. Antwerpen. Dat riekt naar corruptie, want paaitaks is samengesteld van paaien (iemand gunstig stemmen, bijvoorbeeld door hem naar de mond te praten of hem iets toe te zeggen of te geven) en taks (belasting). ‘Natuurlijk is het goed dat ondernemers een bijdrage leveren aan de samenleving,’ vindt Meeuws. ‘Maar het is de manier waarop die wordt bepaald. Wie hoger of groter wil bouwen dan toegestaan, schuift gewoon met de schepen aan tafel. Bedrijven die de paaitaks betalen, hoeven zich niet aan de regels of de stedenbouwkundige adviezen te houden.’ Hij noemt het Antwerpse systeem dan ook een immocratie. Immocratie troffen we in juli ook al eens aan, in Het Nieuwsblad, dus dat is ook wel een woord om te onthouden. ‘Dit is hier geen democratie, maar een ‘immocratie’ waarbij projectontwikkelaars vrij spel krijgen’, zei iemand toen over Merchem (6 juli 2017).

  Maar terug naar paaitaks. Als we het woord zouden moeten definiëren, wat natuurlijk niet kan op basis van één bron, zouden we het moeten omschrijven als een ‘materiële bijdrage aan de inrichting en het onderhoud van het publieke stadsdomein ter verkrijging van bouwvergunningen of ontheffing van bepaalde bouwbesluiten’.

  Mooi woord, maar het verwijst natuurlijk niet naar een echte taks, maar eerder naar iets wat we – we durven het haast niet te zeggen – steekpenningen zouden noemen.

  Toegevoegd door de Bon op 01 dec 2017 11:40

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Hulp gezocht!
  Wil je graag meebouwen aan de taalatlas van de Nederlandse taal?
  Taalverhalen zoekt nieuwe vaste correspondenten voor haar mini taalonderzoekjes.

  Leer je Nederlands?
  NedBox.be is een gratis website om op een leuke manier Nederlands te oefenen, via tv-fragmenten en krantenartikels.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.