Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  Marrakechcoalitie

  Dit is slechts 1 definitie voor "Marrakechcoalitie." Bekijk alle definities.

  Marrakechcoalitie
  (zn. v.; ~s)

  neologisme door Bart De Wever gelanceerd: De Zweedse coalitie die wanneer premier Michel op het vliegtuig naar Marrakech vertrekt, terug zal komen als de Marrakechcoalitie doordat ze niet meer gesteund zal worden door de N-VA maar wel door de 2/3de meerderheid in het parlement die voor het Marrakech migratiepact gestemd heeft.

  ook: Marrakechregering

  zie ook kamikazecoalitie

  Als zij vanaf morgen in een Marrakech-coalitie met hun Marrakech-premier in een Marrakech-regering willen zetelen die met steun van een Marrakech-parlement een Marrakech-beleid willen voeren, moeten zij dat weten. (hetbelegvanantwerpen.com)

  De Wever gisterenavond: “Hij stijgt op als premier van de Zweedse regering, maar hij zal landen als premier van een Marrakech-coalitie." (nieuwsblad.be)

  Zonder veel emotie ging de premier de nacht in, waarbij hij plots premier is van een nieuw kabinet, Michel II, smalend de ‘Marrakech-coalitie’ gedoopt door N-VA. (newsmonkey.be)

  5 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (09 dec 2018 09:53)

  Thumbs_up
  106

  Reacties

  Los van de politieke standpunten, daar is dit forum niet voor, is het intrigerend om te zien hoe belangrijk taal in de politiek is: Ma-ra-kech-co-a-li-tie, dat ligt een VL heel gemakkelijk in de mond, behalve die gesloten kech. Die doet het van de vreemde klinken en bepaalt dus de hele lading van dit woord. Vanuit het standpunt van de spreker een heel pejoratieve lading. Moest dat pact in Berlijn goedgekeurd worden, dan had Berlijncoalitie nooit gebruikt geworden, wellicht hadden ze dan een associatie met boule de Berlin of zoiets gemaakt. Voer voor sociolinguïsten en hun collega’s.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 09 dec 2018 10:54

  Ja, politiek en taal, het wordt steeds meer verbonden. LeGrognard vraagt zich af wat “ontslagen uit de regering” betekent en ik kan hem eerlijk gezegd niet antwoorden wat dat betekent. Iemand kan ontslag nemen uit een regering en het afbollen, maar of de premier iemand de bons kan geven…dat weet ik niet.

  Toegevoegd door Marcus op 09 dec 2018 11:23

  Dat politiek niet op een taalforum hoort ben ik helemaal akkoord, los van mijn persoonlijke opvatting dat politiek er minder toe doet dan de taal die ze voortbrengt.
  Om als het weerlicht aan te kunnen komen met een knetterende term als ‘Marrakechcoalitie’ moet je wel enig taalgevoel bezitten. Dat kun je BDW wel toevertrouwen. Jammer dat me niet duidelijk is wie wie gaat gedogen de komende maanden. En, wie gaat dokken…

  Toegevoegd door LeGrognard op 09 dec 2018 12:43

  Ofwel hebben ze het ook gezien, ofwel hebben ze het VW gelezen ;)

  https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/12/10/waarom-marrakech-coalitie-en-geen-new-york-coalitie/

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 10 dec 2018 12:27

  Ontslag of ontslagen worden:
  https://vrtnws.be/p.dlZZGeJP3

  Toegevoegd door koarebleumke op 24 dec 2018 19:48

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.