Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  goeien bal

  Dit is slechts 1 definitie voor "goeien bal." Bekijk alle definities.

  goeien bal
  (uitdrukking)

  goed gedaan

  - Toffe film zoals ik al zei. Goeien bal, Erik! Toffer dan Loft ook, maar dat komt dan waarschijnlijk omdat ik nóg minder tegen scheefpoepen kan dan tegen geweld. (lieslefever.be)

  6 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door nthn en laatst gewijzigd door nthn (14 jan 2019 22:37)

  Thumbs_up
  118

  Reacties

  Ingesteld op Antwerpen, maar ik neem aan ook in de rest van Brabant in gebruik. Ten westen van de Schelde bij mijn weten onbekend dan wel ongebruikt.

  Toegevoegd door nthn op 14 jan 2019 22:37

  ‘Goeie bal!’ jaren ‘60 + ’70 in NL, is langzaam verdrongen door ’gaaf man!’ en ‘vet hoor!’.

  Toegevoegd door koarebleumke op 15 jan 2019 07:50

  Aha, interessant! Was het hier toen ook in gebruik, of is het iets dat is overgewaaid?

  Toegevoegd door nthn op 15 jan 2019 11:28

  Dat wordt niet eenvoudig om te achterhalen in die anderhalve postzegel die het Nederlandse taalgebied groot is. Met daarin: 3 Vlaanderens, 2 Brabanden, en 2 Limburgen.

  Toegevoegd door koarebleumke op 15 jan 2019 16:00

  De mensen van schrijf.be hebben dit blijkbaar zonder bronvermelding overgenomen in hun quiz voor Hollanders, vlaams.nu. Ik neem aan dat het per abuis is gezien dat ze voor tal van andere dingen wel doorverwijzen naar het VW, maar het is desalniettemin ambetant omdat ze het vermelden als “Antwerpse uitdrukking (dialect)”, terwijl dat ik dat alleen maar heb ingesteld op Antwerpen omdat het systeem dat niet anders toelaat. Er zijn zoekresultaten van Antwerpen, Brussel en Vlaams-Brabant, en bij nader inzien zelfs een paar van ‘t Waasland, dus numeriek gezien kunt ge dat onmogelijk beschouwen als dialect; als het iets is, is het ’algemeen Zuid-Brabants’. Algemeen Vlaams is het duidelijk niet (geen enkel zoekresultaat westelijker dan Sint-Niklaas), maar het is niet omdat de uitdrukking in ‘de Vlaanders’ niet gebruikt wordt dat ze niet gekend is. Dat de meeste zoekresultaten uit Antwerpen komen is alleen maar omdat niet minder dan 28% van de Vlamingen in Antwerpen woont.
  Bovendien, gelijk of dat koarebleumke al zei, werd het ook in NL gebruikt, weliswaar zonder verbuiging: https://www.ensie.nl/populaire-uitdrukkingen/bal-balletje

  Toegevoegd door nthn op 26 jun 2019 11:05

  Ze hebben vooruitgang gemaakt daar bij schrijf.be. Nu lees ik: “Is dit correct in het hele Nederlandse taalgebied? Nee. Maar wel standaardtaal in Vlaanderen (zie Taalunieversum). En wat was u daar ook alweer van plan? Iets verkopen, of met het taalkundige vingertje zwaaien?” Er was nochtans een tijd dat ze ook zo’n rubriek zeg-niet-het-Vlaamse-zus-maar-zeg-wel-het-Nederlandse-zo-taalrubrieken hadden. Schrijfdokter – de naam alleen al – en schrijf.beter. Ik ambeteerde hen dan, slecht karakter dat ik ben, met het voorschotelen van hun eigen ‘zus-taalfouten’ tot ze er zenuwachtig van werden. Ik ben er dan maar mee gestopt want het was die mensen hun broodwinning en ik deed het maar als amusement ;)

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 26 jun 2019 21:39

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.