Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  vistrap

  Dit is slechts 1 definitie voor "vistrap." Bekijk alle definities.

  vistrap
  (begrip)

  De vistrap is een openlucht-vismarkt in de Belgische havenstad Oostende. (Wikipedia)

  The Vistrap, Ostend

  Vroeger was het drummen om een verkoopplaats op de Vistrap te krijgen. Tegenwoordig zijn er slechts zes van de zestien plaatsen bezet. (nieuwsblad.be)

  De vishandelaars hebben gisteren de nieuwe vistrap in gebruik genomen en het publiek vond meteen de weg naar het nieuwe gebouw. (hln.be)

  In Oostende zijn een viertal schepen die hun vangst aanlanden aan de vistrap en een deel ervan daar ook verkopen. (hetvirtueleland.be)

  3 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door de Bon (17 mrt 2019 15:12)

  Thumbs_up
  101

  Reacties

  Uit curiositeit zocht ’k daarjust eens op wat da ’t verschil is tussen de vistrap en de vismijn (de laatste blijkt gewoon de algemene benaming te zijn), en kwam ’k op https://nl.wikipedia.org/wiki/Vismijn_(Zeebrugge) terecht.

  Ik citeer: “De Vismijn is een visafslag in de West-Vlaamse plaats Zeebrugge.”
  Een visafslag? Moeten de vissen daar afslaan van de autostrade? Is ’t er daar alt korting? Gelukkig was visafslag klikbaar, dus bibi naar dat artikel.

  Ik citeer: “Een visveiling, visafslag (Nederland) of vismijn (Nederland en Vlaanderen)…”
  Visafslag is dus een zuiver Hollands woord. Een visveiling klinkt mij nu ook nie bekend in de oren, maar vismijn blijkt in beide landen gebruikt te worden, of toch gekend te zijn. Welken onverlaat heeft er dan beslist om een artikel over een vismijn in een West-Vlaamse stad van een voor (West-)Vlamingen volstrekt onbekend rasecht plat Hollands woord te voorzien, ten nadele van een algemeen verstaanbaar (of is het begrijpelijk) woord? Ja ja, ik kan nen account aanmaken op Wikipedia en dat euvel zelf verhelpen, ma zagen vind ’k ook wel plezant.

  Toegevoegd door nthn op 16 mrt 2019 22:58

  Dienen onverlaat die een typisch NL woord in een VL onderwerp gebruikt is ene Fred Lambert (zie geschiedenis van het Wikipedia-artikeltje) en die schrijft bij zijn profiel: “Ik ben afkomstig uit West-Zeeuws Vlaanderen.” Dienen brave mens staat met een voet in VL en met de andere in NL, dat verklaart veel denk ik.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 17 mrt 2019 07:58

  Merci voor de terechtwijzing, Georges. Bij deze mijn excuses aan Fred Lambert, die zich inderdaad in een bijzonder penibele taalsituatie bevindt.

  Ik merk net bij het controleren van de blauwe woordjes in mijn reactie dat mij nergens naar verwijst, nochtans meen ik dat toch ooit eens toegevoegd te hebben. Ik vind het precies ook niet onder een andere naam terug in de bewerkingsgeschiedenis op mijn profiel, zo te zien dus een zoveelste verloren lemma. Ik weet nog toen ik mij hier registreerde, dat ik de eerste dagen beheerdersrechten leek te hebben en zomaar alles kon verwijderen (en dan ook effectief per ongeluk iets heb verwijderd, blijkbaar werd er geen bevestiging gevraagd), maar na die paar dagen had ik weer een gewone account. Zou het dat zijn dat ook gebeurt met die verdwijnende lemma’s, dat er bepaalde accounts (misschien spamaccounts) per ongeluk beheerdersrechten hebben gekregen en zo lemma’s doen verdwijnen?

  Toegevoegd door nthn op 17 mrt 2019 12:11

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.