Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  winkelhieren

  Dit is slechts 1 definitie voor "winkelhieren." Bekijk alle definities.

  winkelhieren
  (ww. )

  neologisme n.a.v. een UNIZO-campagne om in lokale winkels te winkelen

  verhaspeling van winkelen en winkelieren en hier

  Van Dale Woord van het Jaar 2019:
  https://woordvanhetjaar.vandale.be/nl

  Meer “winkelhieren”, kopen in lokaal verankerde winkels, is dus de boodschap. (vrt.be)

  Het betreft echter de start van een campagne van zelfstandigenorganisatie Unizo, die op het belang van ‘winkelhieren’ hamert: we shoppen te vaak online bij buitenlandse webgiganten, en doen zo de eigen economie en welvaart tekort. (hln.be)

  Bedankt voor alle jaren dat jij al winkelhiert. Koop bewust bij ondernemers van hier. (nieuwsblad.be)

  6 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door nthn (17 dec 2019 23:14)

  Thumbs_up
  47

  Reacties

  Grammaticale vraag: waarom is “alle jaren dat” correct SN? “Alle jaren die” doet pijn aan mijn oren, maar ik ben dan ook een Vlaming.

  “Bedankt voor alle jaren dat jij al winkelhiert” → SN
  “Bedankt voor alle winkeliers dat jij al hebt geholpen” → geen SN?

  Ik snap het niet. Is die ‘dat’ geen écht betrekkelijk voornaamwoord, maar een plaatsvervangend voor iets als “alle jaren gedurende dewelke jij al winkelhiert”, m.a.w. zoals in http://vlaamswoordenboek.be/definities/toon/35641 ?

  Toegevoegd door nthn op 12 jun 2019 18:18

  De woordspeling hier werkt eigenlijk enkel omdat de ‘h’ in de Vlaamse uitspraak wegvalt.

  Toegevoegd door nthn op 11 dec 2019 23:07

  “Bedankt voor alle jaren dat jij al winkelhiert” → SN
  Dat heeft hier betrekking tot het voornaamwoord ‘jij’ – enkelvoud. Moest er jullie gestaan hebben, zou ‘die’ gebruikt worden.

  “Bedankt voor alle winkeliers dat jij al hebt geholpen” → geen SN?
  Dat moet hier ‘die’ zijn omdat het verwijst naar ‘winkeliers’ die uiteraard meervoud zijn.
  Het gebruik van ‘dat’ in deze zin, is kromme taal en te vergelijken met de uitspraken die de Nederlanders wel eens gebruiken, waarbij ze het persoonlijk voornaamwoord vervangen door een bezittelijk voornaamwoord: hun hebben dat.

  Toegevoegd door fansy op 12 dec 2019 17:20

  fansy, van die eerste regel heb ik toch nog nooit gehoord, zenne, staat dat ievers in de ANS? Betrekkelijke voornaamwoorden verwijzen bij mijn weten toch altijd naar het voorgaande, en niet naar iets dat nog moet komen.

  Ge doet mij als Oost-Vlaming wel uit mijn krammen schieten met een uitspraak dat ‘dat’ als omnipotent betrekkelijk voornaamwoord ‘kromme taal’ is. Als ge bedoelt dat het krom Nederlands is, dan ga ik natuurlijk akkoord, maar anderzijds moet ge u wel realiseren dat het niet wij, maar de Hollanders zijn (altijd waren, altijd zullen zijn) die beslissen wat al dan niet correct Nederlands is. ‘Hun’ als onderwerpsvorm is binnen een dik decennium volledig correct Standaardnederlands, net zoals pakweg de onderwerpsvorm ‘u’ (van onze voorwerpsvorm ‘u’) dat is. Alle Nederlanders zeggen het ondertussen, alleen denken sommigen nog van niet (de Nederlandse taalkundige Jan Stroop heeft het onderzocht, en zelfs de allergrootste taalverbeteraars gebruiken onbewust ‘hun’ als onderwerp). Het is ook wel in zekere zin elegant, aangezien het blijkbaar een gebrek in de taal verhelpt, een beetje gelijk hoe dan me wulder een onderscheid maken tussen vrouwelijke personen en voorwerpen in zinnen gelijk “Ik heb haar daar gezet” (bv. een boeleken) vs. “Ik heb ze daar gezet” (bv. een tas), en “Ik heb hun daar gezet” (bv. een aantal boelekes) vs. “Ik heb ze daar gezet” (bv. een aantal tassen). Nu, als ge die boelekes totaal niet kent, kunt ge ook “Ik heb ze daar gezet”, of enkelvoudig zelfs “Ik heb het daar gezet” zeggen.

  Toegevoegd door nthn op 12 dec 2019 20:20

  “Bedankt voor alle jaren dat jij al winkelhiert”

  Is ‘dat’ hier niet gewoon een voegwoord?

  Toegevoegd door de Bon op 13 dec 2019 15:05

  Ondertussen is dit dus het woord van het jaar – blijkbaar is er een grote overlap tussen Unizo-leden en Woord van het Jaar-stemmers.

  https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/12/16/unizo-haalt-woord-van-het-jaar-binnen-winkelhieren/

  “Ruud Hendrickx vindt “winkelhieren” een moeilijk uit te spreken woord, met die aangeblazen “h” in het midden. Niet eenvoudig ook voor de West-Vlamingen onder ons… “Het klinkt een beetje gezocht,” is het eindoordeel van de taaladviseur."

  Er is vanalles tegen campagnewoorden in te brengen en er zijn een miljoen redenen waarom ‘winkelhieren’ zelfs het nieuw jaar niet meer zal meemaken, maar de uitspraak met een aangeblazen ‘h’ in het midden? Genen enkele Vlaming die dat op die manier uitspreekt, zelfs niet als hij iemand anders uitdrukkelijk ‘winkelHHHHHHieren’ hoort zeggen. Kijkt maar helemaal op het eind van ‘De ideale wereld’ (als de link ooit niet meer werkt, het gaat om de aflevering van vandaag, 17 december 2019):

  https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/de-ideale-wereld/2019-nj/de-ideale-wereld-d20191217/

  Toegevoegd door nthn op 17 dec 2019 23:11

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Hulp gezocht!
  Wil je graag meebouwen aan de taalatlas van de Nederlandse taal?
  Taalverhalen zoekt nieuwe vaste correspondenten voor haar mini taalonderzoekjes.

  Leer je Nederlands?
  NedBox.be is een gratis website om op een leuke manier Nederlands te oefenen, via tv-fragmenten en krantenartikels.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.