Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  die

  Dit is slechts 1 definitie voor "die." Bekijk alle definities.

  die
  (betr. vnw)

  in West-Vlaanderen wordt ‘die’ dikwijls als betrekkelijk voornaamwoord gebruikt voor alle drie de woordgeslachten, ‘dat’ (eigenlijk da) wordt voor onzijdige woorden enkel als aanwijzend voornaamwoord gebruikt

  merk op dat dit hoegenaamd niets verandert aan de woordgeslachten zelf: men heeft het dan wel over (o.a.) “een meisje die brost voor de bossen”, maar men zal nimmer “die meisje” zeggen, het blijft “da meisje” (de hit “Waar is de meisje?” niettegenstaande)

  in de rest van Vlaanderen en bijgevolg het Algemeen Vlaams treedt het omgekeerde fenomeen op, daar is ‘dat’ het betrekkelijk voornaamwoord voor alle drie de geslachten, maar ook daar verandert dit niets aan de geslachten zelf en blijft het “den tv da” en nooit “het tv da”

  Da’s e koddig bootje die daar op zee vaart.

  3 reactie(s)
  Toegevoegd door nthn (17 jun 2019 12:11)

  Thumbs_up
  12

  Reacties

  Eigenlijk klinkt “die daar” uitgesproken als “dietaar”. Ik ben zeer curieus hoe dat dat komt. De enige redelijke verklaring die ik tot hiertoe heb kunnen bedenken is dat het ooit “die dat daar” was, waarvan dat dan de ‘d’ van ‘dat’ werd ingeslikt, en vervolgens de ‘a’ het ook maar heeft begeven. Of misschien is het betrekkelijk voornaamwoord eigenlijk ‘diet’ en is ‘die’ een historische vergissing (allez, in die zin dat het niet duidelijk maakt dat er stemverlies in de volgende letter optreedt).

  Toegevoegd door nthn op 17 jun 2019 12:15

  Bij nader bepeizen kan ‘diet’ waarschijnlijk niet, want het is “da bootje die gewoon doorvaart”, en niet “da bootje die chewoon doorvaart”. Anderzijds klinkt “da bootje die chinter vaart” niet slechter dan “da bootje die ginter vaart”. Moeilijk, moeilijk.

  Toegevoegd door nthn op 18 jun 2019 15:27

  die, dat

  Volgens M. Devos ligt het gebruik van die/dat aan de functie van het woord in de bijzin:

  “Betrekkelijk voornaamwoord. Net zoals het AN beschikt het West-Vlaams over de betrekkelijke voornaamwoorden die en dat, maar de keuze tussen die twee wordt in het West-Vlaams niet zoals in het AN bepaald door het grammaticale geslacht van het woord waarnaar ze verwijzen, maar zoals in het Frans door de grammaticale functie van het voornaamwoord in de bijzin : voor het onderwerp gebruikt men die (Frans qui), voor het voorwerp dat (Frans que), bijvoorbeeld de man die daar loopt, het huis die verkocht is tgov. de man dat we gezien hebben, het huis dat we gekocht hebben .” Magda Devos, West-Vlaams blz. 83

  Toegevoegd door de Bon op 11 jul 2019 13:37

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Hulp gezocht!
  Wil je graag meebouwen aan de taalatlas van de Nederlandse taal?
  Taalverhalen zoekt nieuwe vaste correspondenten voor haar mini taalonderzoekjes.

  Leer je Nederlands?
  NedBox.be is een gratis website om op een leuke manier Nederlands te oefenen, via tv-fragmenten en krantenartikels.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.