Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  noenzon

  Dit is slechts 1 definitie voor "noenzon." Bekijk alle definities.

  noenzon
  (znw. de ~ (v.), geen mv.)

  de middagzon

  niet meer in gebruik in Antwerpen (zie reacties)

  zie ook noen

  Verder verborgen zich de ruwe baksteenen achter waaiervormige morellenboomtjes, en onder den opgeleiden abrikozelaar in de noenzon. (Wazenaar, Een Vlaamsche jongen, dbnl.org)

  5 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door nthn en laatst gewijzigd door nthn (19 mrt 2020 15:57)

  Thumbs_up
  36

  Reacties

  Heel Vlaanderen is te ruim, vrees ik. Noenzon wordt niet gebezigd in Antwerpen. (Noen ook niet trouwens.) Ik versta het woord wel, maar heb het nog nooit gehoord.

  Toegevoegd door de Bon op 19 mrt 2020 13:31

  Ah tiens, dat moet dan een relatief recente ontwikkeling zijn, want op de (door gebruikers online ingevulde) kaartjes hieronder is ‘noen’ over gans Vlaanderen verspreid, en voor ‘namiddag’ heeft er zelfs iemand specifiek opgegeven dat ‘achternoeng’ daar het Antwerps woord voor is. Volgens Diederik bij achternoen zou het nog in het Antwerps van de vorige eeuwwisseling voorgekomen zijn, misschien heeft iemand de woorden uit ‘Het Antwerps dialect’ van Herman Smout dan toegevoegd als Antwerps terwijl ze dat niet allemaal meer zijn.
  https://www.mijnwoordenboek.nl/dialect-vertaler.php?woord=middag
  https://www.mijnwoordenboek.nl/dialect-vertaler.php?woord=namiddag
  https://www.mijnwoordenboek.nl/dialect-vertaler.php?woord=voormiddag

  Toegevoegd door nthn op 19 mrt 2020 15:51

  Oeps, ik zie juist dat de tweede voorbeeldzin eigenlijk over een café met de naam ‘noenzon’ gaat, en niet de noenzon zelf.

  Toegevoegd door nthn op 19 mrt 2020 15:56

  Noen heb ik waarschijnlijk wel gehoord in een oude film, maar veurnoen of noenzon nooit. Trouwens op de kaartjes 1 en 3 staan noen en veurnoen toch niet bij Antwerpen?
  Achternoeng daarentegen ken ik goed, hoewel ik het zelf niet gebruik want jongere mensen zouden het niet verstaan.
  Wat de reactie van Diederik bij achternoen betreft: ofwel heb ik die niet gelezen, ofwel heb ik me te veel gefocust op het woordbeeld achter’noen’. Dat weet ik niet meer. In ieder geval, toen ik op kaartje 2 achternoeng zag staan met korte oe en de ng-klank, hoorde ik opeens het woord. Het deed me zelfs deugd :)

  Toegevoegd door de Bon op 21 mrt 2020 14:20

  Neenee dat klopt, ik bedoelde eerder dat het overal buiten Antwerpen nog steeds ‘noen’ is (volgens de mensen die het op die kaartjes hebben ingevuld althans), dus dat het nog niet zo lang geleden kan geweest zijn dat het in Antwerpen zelf ook nog noen was, zowel los als in samenstellingen. ‘Noeng’ is volgens mij gewoon een regelgebonden Antwerpse variant op ‘noen’, gelijk bijvoorbeeld ook ‘doeng’ voor ‘doen’ of ‘katoeng’ voor ‘katoen’. Als ge ‘achternoeng’ kent, geldt dat dan ook voor andere woorden met ‘noeng’ of niet?

  Toegevoegd door nthn op 22 mrt 2020 13:57

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.