Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  verduiken

  Dit is slechts 1 definitie voor "verduiken." Bekijk alle definities.

  verduiken
  (ww. verdook, verdoken)

  verbergen, versteken

  buiten West-Vlaanderen waarschijnlijk aan het verouderen of reeds (in de voorbije eeuw) verouderd, maar het voltooid deelwoord verdoken wordt wel nog frequent gebruikt

  zie ook verdoken zitten

  Waarom verduiken dat je West-Vlaming bent? (standaard.be)

  Het Juryrapport verdook het ook niet, het optreden van De Stokkemer Stadsmuzikanten onder leiding van René Bocken, was volgens het beoordelingspanel op een voortreffelijke manier gebracht. (hbvl.be)

  Ik kende tot voor kort in Gent een parkeerwachter die specifiek zich verdook, om wagens een partkeerticket aan te smeren op het moment dat de eigenaar naar de automaat trok voor een ticket. (juridischforum.be)

  Waarom zouden we het verduiken? Het Haspengouwse onderwijzerskorps lijdt aan galomanie. (nieuwsblad.be, fragment uit 1890, regio Haspengouw)

  2 reactie(s)
  Toegevoegd door nthn (21 mei 2020 21:49)

  Thumbs_up
  9

  Reacties

  Het zou beter op regio West-Vlaanderen staan waar het nog in gebruik is. De duidelijke uitleg voor de overige regio’s en verdoken staat er netjes naast.
  Waarom Gans Vlaanderen onder een woord zetten als dit niet klopt?

  Toegevoegd door de Bon op 22 mei 2020 14:33

  Zie de voorbeelden: dat dat over Gent door een West-Vlaming is geschreven wil ik nog geloven (de woonplaats van de schrijver staat er niet bij en aan de rest van de tekst valt het niet af te leiden), maar dat over Dilsen-Stokkem in Het Belang van Limburg is door een rasechte Dilsen-Stokkemnaar geschreven, en dat ligt op een paar kilometer na zo ver als het maar kan van West-Vlaanderen, dus dan dekt ‘regio West-Vlaanderen’ de lading toch niet? Ik zeg het zelf ook nog, en bij mijn weten spreek ik toch nog altijd een Oost-Vlaams dialect (heb ik het misschien van een West-Vlaming opgestoken? wie weet). Horen doe ik het minder, vandaar mijn toevoeging “waarschijnlijk aan het verouderen of verouderd”. Het is ook mogelijk dat het gesproken meer voorkomt dan geschreven, want alle woorden die ze in Nederland niet (meer) gebruiken worden al tientallen jaren uitdrukkelijk uit de schrijftaal geweerd tot gebannen. Als ge vindt dat ‘regio West-Vlaanderen’ desondanks toch een betere label is, past het gerust aan.

  Hier is trouwens een resultaat uit Antwerpen, 1928:
  “Te Antwerpen beproefde de sociaal-demokratie zelfs haar samenwerking niet meer te verduiken en liet het veld vrij aan den kandidaat van de bourgeoisie.”
  http://users.telenet.be/frankie.schram/tijd/feit/afbtxt/19/2/8/12-09b.html
  Hier eentje uit Stekene, 1940:
  “Doch terwille van de soldaten moest de pelotonoverste zich opgeruimd houden en willens nillens de waarheid, die al te wreed was, verduiken.”
  http://www.deuzie.be/artikels/19-2-03.htm

  Vanaf het begin van de taalzuivering verdwijnt ‘verduiken’ uit formele teksten.

  Toegevoegd door nthn op 22 mei 2020 21:19

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Hulp gezocht!
  Wil je graag meebouwen aan de taalatlas van de Nederlandse taal?
  Taalverhalen zoekt nieuwe vaste correspondenten voor haar mini taalonderzoekjes.

  Leer je Nederlands?
  NedBox.be is een gratis website om op een leuke manier Nederlands te oefenen, via tv-fragmenten en krantenartikels.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.