Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  grammatica: tussenvoegsel in een naam

  Dit is slechts 1 definitie voor "grammatica: tussenvoegsel in een naam." Bekijk alle definities.

  grammatica: tussenvoegsel in een naam

  “Hoe een Belgische achternaam geschreven wordt, hangt af van de manier waarop hij in het bevolkingsregister is vastgelegd. Als de achternaam vastgelegd is als Van der Meeren, is dat altijd de juiste schrijfwijze in België, of de voornaam er nu aan voorafgaat of niet: Patsy Van der Meeren, mevrouw Van der Meeren. Wie in Nederland over een Belg schrijft, volgt bij voorkeur het Belgische hoofdlettergebruik.

  In Nederlandse namen krijgen tussenvoegsels als van, de en der geen hoofdletter als er een ander deel van de naam (zoals de voornaam of voorletters) voor staat. Juist zijn dus: Isa de Jong, I.B. de Jong, Isa de Jong-van der Zijl, mevrouw De Jong, mevrouw De Jong-van der Zijl, burgemeester De Jong en burgemeester I.B. de Jong.

  Belgische namen krijgen in de praktijk vrijwel altijd twee hoofdletters: Margot De Ridder, Patsy Van der Meeren, Marie De Ruyter-Van Goethem. Er zijn ook vrij veel namen waarin de tussenvoegsels aan de rest van de achternaam vast worden geschreven. De naam heeft dan maar één hoofdletter: Willy Vandersteen, Nadine Vanhee, Marcel Vanthilt."
  (onzetaal.nl/taaladvies/hoofdletters-namen-belgie)

  Marc Van Ranst

  Vanranst Jenny Antwerpen | 1207.be

  Louis van Dievel: “Van Dievel is vertaler Italiaans en Engels van opleiding en is nagenoeg zijn volledige loopbaan bij de Vlaamse publiekszender VRT actief als journalist.” (Wikipedia)

  1 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door nthn (02 jun 2020 08:57)

  Thumbs_up
  14

  Reacties

  Een ander gevolg is dat ze in Nederland voor het sorteren van achternamen die tussenvoegsels achterwege laten, terwijl in België die ‘tussenvoegsels’ integraal deel uitmaken van de achternaam en dus ook aan de hand daarvan gesorteerd worden.

  In Nederland worden ‘de Jong’ en ‘van de Jeeminee’ dus bij de J gezet, in België zouden die bij de D resp. de V belanden.

  Bij muziek ziet ge dat hier soms ook: ‘The Beatles’ staan bij de B, ‘The Rolling Stones’ bij de R. Nochtans zijn het THE Beatles en THE Rolling Stones, en niet gewoon Beatles en Rolling Stones. Anders hadden ze die ‘The’ toch wel weggelaten zeker? ‘De Kreuners’ staan soms ook bij de K, terwijl die ‘De’ toch deel uitmaakt van hun naam. Enerverend, als ge ‘t mij vraagt. Maar bon, misschien doen ze dat omdat andere groepen zoals (de) ’Fixkes’ wel officieel zonder lidwoord door het leven gaan, maar steeds een lidwoord krijgen als iemand erover bezig is, en de mensen anders bij de verkeerde letter zouden zoeken.

  Toegevoegd door nthn op 02 jun 2020 09:21

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Hulp gezocht!
  Wil je graag meebouwen aan de taalatlas van de Nederlandse taal?
  Taalverhalen zoekt nieuwe vaste correspondenten voor haar mini taalonderzoekjes.

  Leer je Nederlands?
  NedBox.be is een gratis website om op een leuke manier Nederlands te oefenen, via tv-fragmenten en krantenartikels.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.