Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  gesmeiig

  Dit is slechts 1 definitie voor "gesmeiig." Bekijk alle definities.

  gesmeiig
  (deeg, mortel, klei)

  Als je een dook wil vastmetsen in een muur moet je een goed smeiige mortel maken. Dus niet allen cement en rijnzand maar daar ook een portie zavel bij.

  “Dook” zal ik afzonderlijk toevoegen.

  Uit een gesmeiige deeg kan je gemakkelijk een vormbrood kneden. Bv, een sinterklaas, een minister met duidelijk uiterlijk, enz.

  Op moeilijk bereikbare plaatsen om iet vast te metselen gebruik je ook een smeiige mortel.

  4 reactie(s)
  Toegevoegd door Taalgaardenier (26 jun 2020 02:19)

  Thumbs_up
  10

  Reacties

  Moet het in de verklaring en in het 2de voorbeeld niet gesmeiige mortel zijn?

  Smeiig zou gewoon schrijf- en uitspraakvariant van smeuïg zijn.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 26 jun 2020 05:22

  weerwoord

  smeuig slaat eerder op smaak en geur. Smeiig zou je smeerbaar, of plakkerig/smeerbaar kunnen noemen. Het duidelijkst is het gevoelsverschil in je hand en bij het bewerken tussen mortel mét zavel toegevoegd of enkel met rijnzand en cement. Om bv. te vóegen is een toegift van zavel ongewenst, want dán te kleverig.

  Toegevoegd door Taalgaardenier op 12 jul 2020 01:51

  gratis Van Dale online bij smeuïg:
  1 (van voedsel) goed smeerbaar; zacht en vettig
  2 (van een verhaal) smakelijk

  Dat Van Dale het hier vooral over voedsel heeft wil niet zeggen dat het niet op andere zaken van toepassing kan zijn, zoals mortel. En dat kennen ze in NL ook:
  Voor het voegen van de wandtegels wordt een smeuïge mortel gemaakt door aan een zak van 30 kg ca. 6 liter water … (foby.nl)
  De voegmortel laat zich zonder problemen, klontvrij aanmaken tot een smeuïge mortel, welke vervolgens prettig verwerkbaar is.(bebotegels.nl)
  enz.

  Op die manier is smeiig gewoon een schrijf- en uitspraakvariant van smeuïg. Maar gesmeiig als bn zoals in de voorbeeldzin “Uit een gesmeiige deeg kan je gemakkelijk een vormbrood kneden” zou wel specifiek VL kunnen zijn want hier is geen SN variant zoals ’gesmeuïge deeg" van.
  Dus gesmeiig (of gesmeïg of gesmejig) als bn kan voor mijn part als VL lemma blijven, maar dan zouden de uitleg en de andere voorbeeldzinnen best aangepast worden.
  Wat denkt ge, Taalgardenier?

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 12 jul 2020 08:28

  Smeuïg was onbekend in Antwerpen, daar is/was het gesmaaig. Smaaig heb ik nooit gehoord. Volgens mij heeft dit niets te maken met geur of smaak, maar met de consistentie van een stof: tussen heel stevig en vloeibaar, bv. boter.
  Een juistere spelling is misschien gesmijg.

  Voor Cornelissen (1906):
  GESMIJIG, bvw. – Rekbaar, buigzaam, week, Kiliaan mollis. Gesmij(d)ig koper.:En gesmij(d)ige stof. —- Ook van boter, gekookte erwten, enz. Week, malsch. Gesmij(d)ige boter. De ertsoep is gesmij(d)ig. – Het Wrdb. der Ned. Taal zegt dat de vorm gesmijdig thans in onbruik is.

  Zie ook wikiwoordenboek bij smeuïg en WNT bij gesmijdig en smijdig.

  Ik ken het woord gesmaaig eerder voor andere zaken, maar het is ook toepasselijk voor mortel die ge nodig hebt op moeilijk te bereiken plaatsen: niet vloeibaar anders loopt hij weg, niet te hard anders krijgt ge hem niet tussen de opening.

  Voor u te plezieren, Taalgaardenier, heb ik, helaas zonder resultaat, gezocht naar een Nederlands woord voor consistentie :)

   

  Toegevoegd door de Bon op 12 jul 2020 13:34

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Hulp gezocht!
  Wil je graag meebouwen aan de taalatlas van de Nederlandse taal?
  Taalverhalen zoekt nieuwe vaste correspondenten voor haar mini taalonderzoekjes.

  Leer je Nederlands?
  NedBox.be is een gratis website om op een leuke manier Nederlands te oefenen, via tv-fragmenten en krantenartikels.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.