Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  contactbudget

  Dit is slechts 1 definitie voor "contactbudget." Bekijk alle definities.

  contactbudget
  (zn. o.; ~ten)

  neologisme tijdens de coronacrisis van 2020: door deskundigen voorgesteld principe waarbij afgestapt wordt van de bubbel van vijf en een meer flexibel te besteden ‘budget’ van contacten gehanteerd wordt

  zie ook flexbubbel

  Bij contactbudget geeft ieder zijn budget op zijn manier uit, maar we zorgen er toch voor dat er een bepaalde grens is. Zodat iedereen weet dat wanneer je elke dag 10 mensen ziet, dat je dan je budget overschrijdt. Dus over een periode van bijvoorbeeld twee weken kan je een aantal mensen zien, heb je een aantal contacten, en dan is je budget overschreden." (vrt.be)

  Ook de bubbel van vijf lijkt aan vervanging toe: expertengroep Celeval bekijkt het ‘contactbudget’, een nieuwe manier om sociale contacten te beperken. (nieuwsblad.be)

  Na de bubbel, het contactbudget? (hln.be)

  “Het is al oeverloos vaak gezegd: we moeten de contacten buiten het huishouden beperken. Je kunt dat allerlei namen geven, een bubbel of contactbudget, maar daar komt het steeds op neer. Of de bubbel van vijf kan standhouden, weet ik niet. Ik vermoed dat men de naam zal veranderen, maar het principe zal hetzelfde blijven." (demorgen.be)

  Gerda: Jean uw contactbudget is weer op.
  Jean: Hoe kan dat nu? Ik heb enkel maar een pint aan de Paul en aan de Seppe getrakteerd. Aan die andere 20 man van ons tafel heb ik niks gegeven.

  2 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (19 sep 2020 08:58)

  Thumbs_up
  9

  Reacties

  Het is hier niet het forum om over de coronamaatregelen te discuteren, maar wat de term betreft: Een budget is voor de mensen een heel flexibel begrip denk ik. Op financieel vlak is dat voor veel mensen een moeilijk te hanteren principe. M.a.w. er wordt nogal veel over het budget gegaan (niet alleen door mensen, maar ook bedrijven, overheid, …). Kortom: of het begrip contactbudget geschikt is om mensen gedisciplineerd aan de regels te laten houden, daar heb ik grote vraagstekens bij.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 14 sep 2020 13:14

  Straks beginnen ze nog over de contactbegroting…

  Toegevoegd door nthn op 14 sep 2020 20:52

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.