Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  vastpakken

  Dit is slechts 1 definitie voor "vastpakken." Bekijk alle definities.

  vastpakken
  (ww. pakte vast, vastgepakt)

  hartelijk omhelzen, omarmen

  Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke benadrukt dat iedereen die regels goed moet opvolgen. “Natuurlijk willen we zo veel mogelijk mensen vastpakken, natuurlijk willen we blijven hangen als er ambiance is op café. (www.nieuwsblad.be 7 okt. 2020)
    
  Al een half jaar mogen de ouders van Klara-stem Heidi Lenaerts elkaar niet aanraken. Aan een bureautje achter plexiglas zien ze mekaar twintig minuutjes per week. “Papa, die in een woon-zorgcentrum zit, begrijpt er niks van. Hij wil mama vastpakken, maar mag het niet.” (nieuwsblad.be)
   
  Ingewikkeld, neen ik wou eigenlijk alleen maar eens goe vastgepakt worden en getroost en op mijn eenvoudige vraag om toch nog maar eens langs te komen is dat ook gebeurd,zowel dat vastpakken en troosten, wederzijds trouwens.   (seniorennet.be  09 apr 2012)

  “Hij kwam op een gegeven moment thuis en ik voelde dat het niet goed zat. We hebben geen enkel woord tegen elkaar gezegd, ik heb hem vastgepakt, hij is beginnen wenen en ik heb met hem mee geweend.”  (showbizzsite.be 24 apr. 2019)
   
  Ik wil hem vastpakken, of liever, ik verlang er zo naar om door hem vastgepakt te worden. Heel eventjes maar geborgen te zijn.   (knack.be 1 nov. 2018) 

  3 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door de Bon en laatst gewijzigd door de Bon (27 okt 2020 10:33)

  Thumbs_up
  9

  Reacties

  Is dat niet gans Vlaanderen, Bon?

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 25 okt 2020 17:59

  Dat zou wel kunnen, ik heb op veilig gespeeld.

  Toegevoegd door de Bon op 26 okt 2020 10:37

  Inderdaad GV. In West-Vlaanderen is het eerder ‘vastepakken’ met een ‘e’ dertussen, maar die ‘e’ wordt daar regelgebonden geplaatst dus is het vermelden eigenlijk niet waard. De regel ken ik nog niet, maar ik gok dat het gewoon iets fonetisch is.

  Toegevoegd door nthn op 26 okt 2020 22:54

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.