Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  Vlaams Woordenboek, Het ~

  Dit is slechts 1 definitie voor "Vlaams Woordenboek, Het ~." Bekijk alle definities.

  Vlaams Woordenboek, Het ~
  (begrip)

  “Welkom bij het Vlaams woordenboek: Op deze web site kunt ge beschrijvingen van Vlaamse woorden, termen en uitspraken vinden, toevoegen en bewerken. Deze woorden zijn goed ingeburgerd in Vlaanderen, maar worden niet als Nederlandse standaardtaal aanvaard.” (vlaamswoordnboek.be)

  Het Vlaams Woordenboek wordt als naslag- en referentiewerk gebruikt voor Vlaamse woorden en uitdrukkingen. Ook grammaticale wendingen en schrijf- en uitspraakvarianten komen af en toe aan bod.

  “Er wordt geen oordeel geveld of stijl opgelegd; er wordt louter opgetekend wat de status van een woord of uitdrukking is volgens diverse naslagwerken (de Dikke Van Dale, taaladvies.net, VRT-taal, de Taaltelefoon, het Genootschap Onze Taal, het Gele Boekje van De Standaard, Het Vlaams Woordenboek en dies meer).” (taalfluisteraar.be/2017/01/19/gastblog-duizend-noord-zuidverschillen-in-een-taaldatabank/)

  Weerhouden’ betekent hier ‘selecteren, overhouden, in aanmerking nemen’ volgens de site Het Vlaams Woordenboek. (kabosvandervliet.nl/vlaams-of-nederlands)

  Een voorbeeld van een voorbeeld op het Vlaams Woordenboek is "Een voorbeeld van een voorbeeld op het Vlaams Woordenboek is "Een voorbeeld van een voorbeeld op het Vlaams Woordenboek is "Een voorbeeld (ad infinitum ;)

  13 reactie(s)
  Toegevoegd door Georges Grootjans (28 okt 2020 15:38)

  Thumbs_up
  19

  Reacties

  Zeg Georges, leesde gij mijn gedachten of hoe zit dat hier? Ik zat gisteren nog maar met het gedacht van het VW in het VW te steken, en vandaag voegde gij het toe!

  Toegevoegd door nthn op 28 okt 2020 20:02

  Dat postuurke dat daar vlakbij u staat, nthn, daar zit een zendertje in dat gedachtengolven kan lezen en doorsturen. Nu dat idee van het VW vond ik heel goed, maar er zijn andere dingen die ik opgevangen heb die ik hier maar niet zal vertellen zekers? ;)

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 28 okt 2020 21:35

  Ge moogt gerust die andere dingen vertellen!

  Toegevoegd door de Bon op 28 okt 2020 21:59

  Daar se Bon, de curieuzeneuze. Ik zou’t wel willen vertellen allemaal, maar ’t is hier ne familiesite hé.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 29 okt 2020 07:19

  Zie reacties bij gewijde geschiedenis

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 30 okt 2020 17:14

  Vandemorgend stond er nog een mededeling dat het VW op 1 juni 2021 in zijn huidige vorm zou stoppen en dat er overnemers gezocht werden. Een paar uur later is er een mededeling dat Discord van Nerdland er zijn eigen gaat over ontfermen. Die link daarbij werkt bij mij wel niet maar via goegel kan ik zien dat het een initiatief is van de Vlaamse nerds zoals Lieven Scheire & Co. Des te beter natuurlijk, ik kreeg alleen eerst het koud zweet op mijn rug omdat ik Discord van Nederland las, en geeft toe, voor een Vlaams Woordenboek zou dat niet echt een uithangbord zijn ;)

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 14 feb 2021 16:03

  Hahaha, Georges, ik heb dezelfde mislezing begaan. Freud zou er wel een reden voor kunnen bedenken.

  Toegevoegd door nthn op 14 feb 2021 18:46

  Maar allez, we gaan het nog mogen meemaken dat we meerdere regio’s tegelijk kunnen aanduiden, en dat we geen truken uit de kas meer moeten halen om bepaalde lemma’s te linken. Er is duidelijk veel animo voor als het zo rap is gegaan, dus dat is toch al een goed teken.

  Toegevoegd door nthn op 14 feb 2021 18:56

  Bij wie werkt die link Discord van Nerdland wel/niet? Bij mij niet. Op de website https://nerdland.be/ vind ik voorlopig ook niet direct iets over het VW. Dus ik heb geen idee waar die link hierboven ons zou moeten brengen?

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 15 feb 2021 10:51

  Bij mij verschijnt er een uitnodiging om in te loggen:

  https://discord.com/invite/KnaQ33f

  Toegevoegd door de Bon op 15 feb 2021 14:45

  Ik heb een nieuw lemma aangemaakt zodanig dat al de huidige gebruikers van deze site gemakkelijk voorstellen tot verbetering kunnen doen voor de nieuwe site, dan kunnen de ontwikkelaars die suggesties overzichtelijk bekijken en zien wat er al dan niet mogelijk is:
  suggesties voor de Vlaamse Woordenboek 2.0

  Toegevoegd door nthn op 15 feb 2021 20:42

  Gisteren stond dit nog in Het Nieuwsblad en De Standaard:
  Uitvinder Vlaams woordenboek zoekt overnemer: “Ik heb geen tijd meer, maar deze taalrijkdom mag niet verloren gaan”

  Met foto ;)

  https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210215_96511533

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 17 feb 2021 10:27

  Op Nerdland meldt Mintage:
  Vlaamswoordenboek.be is vandeweek trouwens vernoemd op “1 jaar gratis” :D. Was een vraag genre “wat is X volgens de website vlaamswoordenboek.be?”

  Nu nog in Blokken geraken ;)

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 12 apr 2021 11:52

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.