Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  spoed

  Dit is slechts 1 definitie voor "spoed ." Bekijk alle definities.

  spoed
  (de ~ (m.), geen mv.)

  afdeling van het ziekenhuis
  afkorting van spoedgevallen

  Van Dale: spoed: BE, informeel spoedafdeling

  zie ook spoedgevallen, dienst spoedgevallen, spoeddienst, spoedarts, spoedverpleegkundige, urgentiearts; verzamellemma geneeskunde

  “Wanneer komt u naar Spoed? De dienst spoedgevallen is in de eerste plaats een reanimatiedienst voorzien voor kritiek zieke patiënten en ernstige traumata.” (azklina.be)

  “Patiënten gaan niet alleen vaker naar de spoed, ze doen dat ook meer en meer ’s nachts en in het weekend.” (partena.be)

  hln.be: Het kind van amper 13 maanden oud werd daar ernstig ziek en werd naar de spoed gebracht.

  10 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door la_rog en laatst gewijzigd door nthn (14 mrt 2020 21:21)
  Dit woord was woord van de dag op 26 feb 2015

  Thumbs_up
  541

  Reacties

  spoeden mv?

  Spoeden bestaat niet in het meervoud. De dienst noemt spoed zoals chirurgie, eerste hulp, oncologie….

  Toegevoegd door la_rog op 05 jul 2008 15:14

  op die fiets !

  Toegevoegd door Grytolle op 05 jul 2008 20:49

  fiets?

  Toegevoegd door la_rog op 05 jul 2008 21:12

  op die fiets = hollands voor: ah, zo zit dat;)

  (vreselijke uitdrukking haha!)

  Toegevoegd door Diederik op 06 jul 2008 13:24

  :D:D had ik dien dag vermoedelijk net geleerd

  Toegevoegd door Grytolle op 12 feb 2009 22:19

  spoed zonder lidwoord zoals in het voorbeeld zou ik (Antw) nooit gebruiken, bij mij is het altijd de spoed. Afkorting voor de spoedafdeling. In geval van meervouden zal het begrip voluit gebruikt worden: de spoedafdelingen van de ziekenhuizen zijn onderbemand.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 11 jan 2011 12:48

  Ik gebruik eerder het spoed dan de spoed. Maar een regio kan ik er niet opplakken.

  Toegevoegd door Kim D op 01 jun 2014 12:09

  nthn

  Re: Kim D hierboven, het is nog altijd ‘de spoed’, maar er is sprake van een gereduceerd lidwoord (zie grammatica: gereduceerd lidwoord), het blijft immers (bijvoorbeeld) “diene goede spoed” en niet “da goe spoed”. Ik zeg ook “d’spoed”, juist gelijk “d’school” of “d’stad”, en ik denk dat dat voor ver alle Vlaamstaligen geldt.

  Re: Georges daarboven, ik denk ook dat “Wanneer komt u naar Spoed?” geen grammaticaal correcte zin is. “Wanneer komt u naar ziekenhuis?”, “Wanneer komt u naar Psychiatrie?” of “Wanneer komt u naar Cardiologie?” zouden immers ook niet kunnen.

  Toegevoegd door nthn op 04 aug 2020 11:14

  Blijkbaar zeggen sommige sprekers ook ‘spoed’ en ‘het spoed’ (dat schrijven ze toch). Googel op “naar spoed” en “naar het spoed”.

  Toegevoegd door de Bon op 04 aug 2020 12:56

  Over ‘het spoed’, zeker, maar ik ben bijkan 100% zeker dat dat om een schrijftalige hypercorrectie gaat. Ge vindt ook voor alle andere woorden die een gereduceerd lidwoord (kunnen) hebben in geschreven vorm ‘het’: het stad, het straat, het school, … (1) Op inwijkelingen die de woordgeslachten nog niet machtig zijn na zegt daarentegen niemand “da stad”, “da straat”, “da school”, e.d.m. Het probleem zit hem erin dat de mensen op “het” school Hollands dialect aangeleerd worden als schrijftaal (en in iets mindere mate spreektaal), en dus ook aangeleerd worden dat er maar twee bepaalde lidwoorden (en ochot ochere één onbepaald) zijn, zijnde “de” (zijdig en meervoud) en “het” (onzijdig). Ze worden ook aangeleerd dat als ze “t huis”, “t kind” of “t schrikkeljaar” zeggen, dat ze “het huis”, “het kind” en “het schrikkeljaar” moeten schrijven. Bovendien worden ze voor tal van woorden nog eens de Hollandse geslachten aangeleerd. Op die manier schrijven de mensen rap dingen op die niet kunnen, en zeker voor een fenomeen dat maar bij een zeer beperkt aantal vaste woorden optreedt.

  Toevallig of niet hebben ze gisteren in De Standaard een nieuwe reportagereeks begost, met de naam “Van ’t straat”. Ook daar treedt die hypercorrectie op, want een straat is helemaal niet onzijdig. Het is echter de best mogelijke fonetische benadering volgens de Hollandse schrijftaalprincipes van wat er in het Vlaams eigenlijk wordt gezegd.

  “Naar spoed” is een ander paar mouwen, maar ik zou ze het toch wel eens willen horen zeggen.

  (1) De gemeente Lummen zet het zelfs op hun website: “De schoolroutekaart Lummen toont je de meest geschikte routes om je veilig van en naar het school te begeven.”

  Toegevoegd door nthn op 04 aug 2020 15:16

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.