Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  hoerenchance

  Dit is slechts 1 definitie voor "hoerenchance." Bekijk alle definities.

  hoerenchance
  (de ~ (v.))

  stom geluk, bijzonder veel geluk hebben

  Woordenboek der Nederlandsche Taal: Geluk hebben gelijk eene hoer (ook hoerengeluk hebben; vergelijk Hoogduits hurenglück haben). In Zuid-Nederland gezegd van iemand wien het onverdiend medeloopt.

  Algemeen Nederlands Woordenboek: hoerenchance
  ((vooral) in België)
  buitengewoon veel geluk; heel veel geluk

  Van Dale: hoeren­chan­ce
  toegevoegd in oktober 2009
  hoe­ren­sjans

  herkomst: zie reacties

  ook hoerengeluk
  vgl. boerenchance

  Dat ge in de finale zijt geraakt is pure hoerenchance.

  Uiteindelijk ben ik naar de huisarts gegaan en die heeft mij flink doen schrikken: “ge hebt hoerenchance gehad. Als die bal los op uw oog beland was, was je het kwijtgespeeld”. Maar ik heb dus blijkbaar een goede engelbewaarder en ik kom er vanaf met een gekneusd en licht ontstoken oog en een kleine … (uit een blog 05/12/2008)

  2 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door aliekens en laatst gewijzigd door de Bon (31 aug 2018 20:12)
  Dit woord was woord van de dag op 28 jun 2009

  Thumbs_up
  975

  Reacties

  Waar komt het woord 'hoerenchance' vandaan?

  “13 januari 2016

  De Nederlandse actrice en scenariste Alice Reijs hoorde tijdens de opnames van ‘Den elfde van den elfde’ een Vlaamse collega zeggen dat ze ‘hoerenchance’ hadden met het weer. De discussie begon, waar komt dat woord toch vandaan?
  Iedereen had wel een theorie over de oorsprong van het woord, maar ze zijn er nooit uitgekomen wat nu de échte oplossing was. Alice wil het nu écht wel weten: waar komt dat woord vandaan?

  Zelfs taalcolumnist bij De Standaard Ludo Permentier moest de vraag opzoeken. En hij geeft geen sluitend antwoord.

  De simpele verklaring is, hoerenchance komt van het Duitse ‘Hurenglück’. En dat betekent ook veel geluk hebben. Maar verder dan dat is er geen sluitende verklaring.

  Mogelijke verklaringen

  Ludo geeft twee mogelijke verklaringen:

  1) Hoerenchance komt van het werkwoord ‘sjansen’. In Nederland betekent dat succes hebben bij het andere geslacht. Omdat hoeren belangstelling krijgen van het andere geslacht, bestaat de kans dat het woord hiervan werd afgeleid.

  2) Hoeren moeten geluk hebben om te overleven, omdat het een gevaarlijk beroep is."

  “Maar wat nu echt de juiste verklaring is zou ik niet weten.” zegt Ludo Permentier. Maar hij blijft wel verder zoeken. Al was het maar om Alice nogmaals te kunnen opbellen." (radio1.be)

  Toegevoegd door de Bon op 09 mei 2018 14:28

  Of ...

  Misschien heeft hoerenchance of hoerengeluk niets te maken met prostituees, maar met een versterkend voorvoegsel oer- zoals in oersimpel, oerlelijk enz.
  Het werd (nogmaals misschien) hoerengeluk onder invloed van het Zwitsersduits Hurenglück. Daar is/was ‘huere’ ook een versterkend voorvoegsel:

  “Das Verstärkungswort huere- brauchen die Schweizer und Schweizerinnen schon lange. Der Lexikograph und Volkskundler Jakob Hunziker führt in seinem «Aargauer Wörterbuch» von 1877 Huereglück auf und definiert es mit «unverdientes Glück». Und auch im zweiten Band des «Schweizerischen Idiotikons», der in den 1880er-Jahren erarbeitet worden ist, heisst es: «Vor Substantiven und Adjektiven (auch von günstiger Bedeutung) gesetzt, hat Huer oft nur allgemein verstärkende Kraft, zum Beispiel Huereglück und huereschön» – beides aus der Stadt Luzern bezeugt.” (https://www.idiotikon.ch/index.php?option=com_content&view=article&id=331&Itemid=225)

  Toegevoegd door de Bon op 09 mei 2018 14:40

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.