Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  onderzoeksrechter

  Dit is slechts 1 definitie voor "onderzoeksrechter." Bekijk alle definities.

  onderzoeksrechter
  (zn. m., ~s)

  magistraat die een misdrijf onderzoekt: het is de taak van de onderzoeksrechter om zowel bewijzen tegen (à charge), als voor (à décharge) een verdachte te verzamelen.

  Van Dale 1995: (Belg.) rechter van instructie

  Van Dale illustreert hier nog eens dat het eigenlijk een Hollands boekske is: Belg. (Vlaamse) woorden worden niet verklaard (nochtans verklarend woordenboek), maar enkel vertaald naar het Hollands. En dat is niet eerlijk… (zei Calimero)

  Hoorde vanmorgen op de radio (9/12/10) dat er stemmen opgaan om de procedures van het gerechterlijk onderzoek te vereenvoudigen. Zo zou de onderzoeksrechter afgeschaft worden. Weer een bedreigd beroep.

  De onderzoeksrechter gaf opdracht tot een huiszoeking bij de verdachte. Maar meer dan een paar vuil onderbroeken vonden ze niet.

  1 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door de Bon (08 aug 2018 13:40)

  Thumbs_up
  343

  Reacties

  Ik twijfel niet aan de goede bedoelingen van de heer J.H. van Dale. Maar feit is dat het woordenboek met zijn naam een verklarend woordenboek is als het SN betreft en (meestal) een vertaalwoordenboek als het typisch Vlaamse (Belg.) woorden betreft (zie lemma hierboven). De typisch Nederlandse woorden (die Vlamingen niet kennen of gebruiken) worden a) niet als dusdanig gemarkeerd (tenminste niet in VD95, ik geloof dat men er over spreekt dat te veranderen, als het nog niet het geval is) b) niet vertaald naar het Vlaams. Dat bedoel ik met dat de invalshoek Hollands is. Maar eigenlijk moet ik geen kritiek hebben, want woordenboeken uitgeven en woordenboeken gebruiken is een vrije onderneming.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 09 dec 2010 11:15

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Hulp gezocht!
  Wil je graag meebouwen aan de taalatlas van de Nederlandse taal?
  Taalverhalen zoekt nieuwe vaste correspondenten voor haar mini taalonderzoekjes.

  Leer je Nederlands?
  NedBox.be is een gratis website om op een leuke manier Nederlands te oefenen, via tv-fragmenten en krantenartikels.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.