Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Reacties van Georges Grootjans

  1 2 3 ... 540 | volgende pagina »

  vrt-taal

  Ik had het bij de eerste reactie bij dit lemma reeds opgemerkt: Op de vrt nieuwssite is de belerende verkleutering toegeslagen en voegen ze te pas en te onpas redactionele woordverklaringen tussen in de teksten. Maar nu spannen ze de kroon …(corona in het Latijn):
  “Daarbij komt dat de tegenstem van de oppositie bijna afwezig is, alle neuzen staan in dezelfde richting (iedereen wil deze crisis bezweren red.).”
  neuzen in dezelfde richting is zo Vlaams als stoofvlees-friet en wordt door 100% van de VL begrepen. Ook de Nederlanders zullen het begrijpen als variant van ’alle neuzen wijzen dezelfde kant op’. Waarom dan een redactionele verduidelijking? Eigenlijk is het zelfs geen verduidelijking, maar een interpretatie. Typisch voor taalverbeteraars: ze zetten betekenissen naar hun eigen hand.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 02 apr 2020 10:42

  foempe(n)

  Enig idee vanwaar ‘dis’ komt? Wordt dat ook in andere contexten gebruikt?

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 01 apr 2020 17:28

  Typisch Vlaams

  Heb eens gekeken en Typisch Belgisch heeft veel met Typisch Vlaams te maken volgens mij: Als ge de inhoudstafel bekijkt gaat dat over thema’s zoals Eten, Drinken, Wonen, … Dat is precies wat ik wil zeggen met De Vlaming spreekt zoals hij eet en woont: Rijkelijk, met veel koterij en in lintbebouwing. En zolang we niet eten en wonen zoals de NL, zullen we ook niet spreken zoals de NL.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 01 apr 2020 11:54

  liefhebber

  Grappig, ik was gisteren nog bezig met amateur(s)voetbal, maar dat is SN. En nu komt gij met liefhebbersvoetbal. Goe gezien.

  Om te antwoorden op uw vraag; Amateur heeft ook de pejoratieve betekenis van knoeier. Taalverbeteraars zijn onder het mom van taalliefhebber vooral taalamateur ;)

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 31 mrt 2020 13:54

  spijt is wat de koe schijt

  Ook in NL vrees ik, zie o.a.:

  “Spijt is wat de koe schijt. Het was een van de bekendere levensmotto’s van Herman Brood. In Vlaanderen kennen we die welgeformuleerde diepzinnigheid ook, alleen laten we hier een geit de spijt schijten. In mijn geboortecontreien kwam daar nog een specificatie bij: spijt is wat de geit schijt, met de benen gespreid. "

  Spijt is wat de koe schijt | De Volkskrant

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 29 mrt 2020 21:58

  riberaal

  Verouderd niet echt denkik, want toch nog goegels. (ik heb een paar voorbeelden toegevoegd)
  Ikzelf, regio Antw, ken het ook (van vroeger).
  Ik denk niet als scheldwoord, zo heb ik het toch nooit verstaan.

  Goe gevonden!

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 29 mrt 2020 18:53

  coronationalisme

  Ik heb dit woord opgenomen omdat het geen gewone samenstelling met corona is, maar een nieuw gevormd woord, een zogenaamd porte-manteauwoord

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 29 mrt 2020 08:29

  vrt-taal

  Ik had gisteren al gemeld bij goe bezig dat nieuwsanker Wim De Vilder in deze coronatijden zijn Vlaams al aangescherpt had en vandaag was het de beurt aan Martine Tanghe die zei dat we nu tijd hebben voor ‘zotte dingen’ te doen. Zonder coronakoorts zou ze garanti ‘gekke dingen’ gezegd hebben.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 28 mrt 2020 19:50

  dries

  Wikipedia:
  “Dries is een toponiem, het komt als driesch al voor in een 13e-eeuws Vlaams document en betekent dan ‘braakliggend weiland’. Dit evolueert tot naam voor een nederzettingsvorm in Vlaanderen en Zuid-Nederland. Bij een dries vindt men huizen rondom een centraal middenplein, dat meestal een driehoekige vorm heeft. In sommige streken heeft het middenplein eerder een langwerpige vorm. Dit middenplein deed in de middeleeuwen dienst als gemeenschappelijke weide (meent) voor het vee en als plaats waar men mocht planten, dus men mocht er niet op bouwen. Bij een dries is ook vaak een drinkpoel gelegen. Rondom de dries stonden meestal de belangrijkste boerderijen van het dorp met enkele aanhorig kleinere huizen. De driehoekige vorm liet toe dat het vee ’s nachts bijeen kon worden gedreven door slechts op drie plaatsen te moeten afsluiten. Meestal ziet men dat de kerk net buiten een van de punten van de driehoek is gelegen. Dorpen ontstaan rond een dries worden ook wel driesdorpen genoemd.

  Het begrip dries kan nog in plaatsnamen of aanduidingen teruggevonden worden. Zo heeft Doornzele de ‘Doorezeelendriesch’. In Mechelen, Gent en Maastricht kent men de Ganzendries.

  Op den Dries is een familienaam en komt ook als straatnaam voor."

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 28 mrt 2020 16:42

  drijhoek

  Drijhoek komt ook veel in plaatsnamen voor, verwijzend naar een driehoekige vorm (plein, plaats, …)

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 28 mrt 2020 16:39
  1 2 3 ... 540 | volgende pagina »

  Hulp gezocht!
  Wil je graag meebouwen aan de taalatlas van de Nederlandse taal?
  Taalverhalen zoekt nieuwe vaste correspondenten voor haar mini taalonderzoekjes.

  Leer je Nederlands?
  NedBox.be is een gratis website om op een leuke manier Nederlands te oefenen, via tv-fragmenten en krantenartikels.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.