Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  Reacties van LeGrognard

  1 2 3 ... 244 | volgende pagina »

  stampkot

  Van Dale:

  STAMPKOT – o. v-ten), (bij olieslagers); …KUIP, v. (-en), stampton; …MOLEN, m. (-s), molen met stampers: stampmolen voor erts, voor buskruit; …PAARLEN, v. mv. parelzaad. (Van Dale)

  Wat een stampkot precies is kan ik u niet zeggen. Uit de resultaten tot nu toe kom ik tot de aanname dat het een molen geweest moet zijn die van oorsprong door mens of dierkracht aangedreven (gestampt) werd en dat het een alleen in Vlaanderen voorkomende benaming is. Vergelijk het SN-woord tredmolen en rosmolen. Verder blijkt ’Het Stampkot’ nogal een geliefde naam voor uitgaansgelegenheden in Vlaanderen te zijn. Lekker vreten instampen en lekker dansen (stampen), deze jongen begrijpt dat helemaal.

  Toegevoegd door LeGrognard op 08 feb 2020 14:32

  klimaatnegationisme

  Taal is puissant, zeker als die in handen komt van verbale krachtpatsers als Jean-Marie of BDW. Hun tegenstrevers Calvo en Klaver moeten het meer hebben van hun charme waarmee ze een indrukwekkende schare (vooral vrouwelijk) kiesvolk achter zich weten te krijgen.
  Is het woord ‘klimaatscepticus’ dan geen goed alternatief voor het inktzwarte ‘klimaatnegationist’ zo vroeg ik mij af? Ik ben gaan zoeken: volgens Wikimedia is dat iemand die de klimaatverandering wel erkent maar niet bewezen acht dat de mens daarmee te maken heeft. Nou moe!
  Verder was ik ook nog geïnteresseerd in ‘klimaatfascist’ – toch wel op zijn minst een vleesverslindend type dat voor de goedkoopte in een stinkende ouwe diesel rondrijdt en zich van het geld dat hij daarmee uitspaart suf citytript, dacht ik. Helemaal mis: een klimaatfascist is een fanatiekeling die zonder dralen het volk zijn klimaatplannen door de strot weet te duwen.
  Tot zover de actuele woordwaarde.

  Toegevoegd door LeGrognard op 29 jan 2019 12:14

  Marrakechcoalitie

  Dat politiek niet op een taalforum hoort ben ik helemaal akkoord, los van mijn persoonlijke opvatting dat politiek er minder toe doet dan de taal die ze voortbrengt.
  Om als het weerlicht aan te kunnen komen met een knetterende term als ‘Marrakechcoalitie’ moet je wel enig taalgevoel bezitten. Dat kun je BDW wel toevertrouwen. Jammer dat me niet duidelijk is wie wie gaat gedogen de komende maanden. En, wie gaat dokken…

  Toegevoegd door LeGrognard op 09 dec 2018 12:43

  perfect tweetalig

  pregnant

  ‘Pregnant’ ivm met een taal, daar heb ik nog nooit van gehoord. Moet het niet eerder: vlot, degelijk (gedegen) natuurlijk of doorwrocht zijn.

  Toegevoegd door LeGrognard op 24 nov 2018 11:46

  koppijn

  “Koppijn” is spreektaal in NL, SN dus.

  Toegevoegd door LeGrognard op 27 aug 2018 14:19

  numero

  Numero wordt in NL gebruikt in uitdrukkingen: numero zoveel (de zoveelste), numero één (echt, de eerste of de beste).
  Sportverslaggevers gebruik(ten) het nog wel eens vanwege de extra spanning die met het rollen van de r bereikt kan worden.
  “Mag ik Uw numero?”, wordt niet gezegd.

  Numero voor een GSM-nummer kan gerust op VL staan.

  Toegevoegd door LeGrognard op 27 aug 2018 14:17

  kwatsje

  Ik meen dat kwatsje ook stond voor spuwen en ‘eine kwatsj’ voor een klodder spuug. Maar ik weet dat niet meer zeker.

  Toegevoegd door LeGrognard op 24 aug 2018 19:38

  doorwijkeling

  Nog wat extra verwarring: ik hou van regiotalen en dialecten.
  Het maakt me niet uit of Vlaams als een variant van het Nederlands gezien wordt of andersom. Feit is dat Vlaanderen al ver ontwikkeld was toen Holland nog ‘in de klei verkeerde’. M.a.w. in Vlaanderen liggen de wortels van het huidige Nederlands. Maar, er is weinig taaltrots, geen breedgedragen belangstelling om bij te dragen aan het actuele Nederlands. Daar kun je de Nederlanders moeilijk de schuld van geven.
  Zonder standaardtaal zou het een moeizame communicatie zijn tussen ons, ik hoop dat u dat inziet.
  Ik wil een taal waarmee ik terecht kan in Amsterdam en Antwerpen. Tot in de kleinste gehuchten van de Lage Landen.
  En, ik wil mijn dierbaar Limburgs. Ik wil het allebei.

  Toegevoegd door LeGrognard op 20 aug 2018 20:04

  doorwijkeling

  Ja maar...

  Zowel bijberoeper als doorwijkeling heb ik uit het radiocommentaar van VRT-journaal (toch niet de minste) geplukt. Iedere ochtend van 8 tot 10 wordt daar het Belgische nieuws doorgezaagd. Soms zitten er juweeltjes van woorden en uitdrukkingen tussen.
  Ik volg de discussie van Vlamingen die Vlamingen verbeteren niet helemaal. BDW heeft – voor mijn oren – een nogal fors Antwerps accent. Dat hij een woord als ‘gejost’ niet zou willen aanvaarden komt bij mij kinderachtig over voor iemand die zijn volkse accent goed weet in te zetten als het om kiesbelangen gaat.

  Geen ‘roodborstje’ meer mogen gebruiken in NL – dat is merkwaardig. Ik denk dat er behalve vogelaars weinig Nederlanders zullen zijn die daar intrappen.
  Dan nog liever het (Engelse) managersjargon dat met kruiwagens tegelijk over ons uitgestort wordt. In combinatie met het Gooise Nederlands (een meidentaaltje) wordt onze taal voor de niet-randstedeling een steeds vreemder geluid. Vooralsnog is er geen hond die protesteert als de nieuwslezer zegt: “Folges de poowlietsie is het ferjfoer in de groute steden heejlemaal fastgeloupe”.
  Wat dat betreft zijn de Vlamingen beter af bij de VRT.
  Alhoewel…
  “Hut verschiel pur kèlometer over het asfált”, mag er ook zijn ;-)

  In Limburg leerde ik dat je níet moest zeggen: ‘Ik ga mij snel nog wat kopen voor het duister wordt’, maar: ‘Ik ga vlug nog iets kopen voor het donker wordt.’ En nog honderd andere dingen. Ze hadden gelijk.

  Er is niets mis met een standaard taal voor iedereen – dat biedt mensen de kans om een uit hun dorp te komen.
  In geschreven zin bestaat er geen taalgrens.
  Gelukkig maar…

  Toegevoegd door LeGrognard op 20 aug 2018 17:23

  middenst

  Ik probeerde me voor te stellen waar ‘paradoxaal zelfhatend elitarisme’ voor staat en ben daarbij in lichtelijke staat van verwarring geraakt…

  Toegevoegd door LeGrognard op 19 aug 2018 22:09
  1 2 3 ... 244 | volgende pagina »

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.