Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Reacties van LeGrognard

  1 2 3 ... 247 | volgende pagina »

  drogen aan de staak

  ’T dreugt waal op ’t lief, zeiden ze vroeger.

  Toegevoegd door LeGrognard op 18 feb 2017 11:40

  ~de

  In het Limburgs bestaat een vragende vorm van werkwoord + suffix. De beginmedeklinker van het persoonlijkvnw. vervalt en de rest vormt samen met het werkwoord de vragende vorm.

  kom jij? > kumst du > kumste
  komen jullie/U? > komt geer > komder

  ben je? – bèst du – bèste

  loop je? – lups du- lupste

  Toegevoegd door LeGrognard op 15 feb 2017 20:35

  renommee

  Van Dale (papier) rept van geen meervoud. Ik vat het hier op als: faam of roem. Dat zijn begríppen waar gewoonlijk geen meervoud voor gehanteerd wordt. Maar de Franse dictionaire geeft 2 x uitleg (of twee uitleggen?):

  Vertalingen renommée FR>NL
  ʀənɔme

  1 fait d’être très connu – bekendheid

  ‘la renommée d’un artiste’ de bekendheid van een artiest

  © K Dictionaries Ltd.

  Overige bronnen
  la renommée (v) de befaamdheid (v) ; de faam (m) ; de naam (m) ; de reputatie (v) ; de beroemdheid (v) ; de naamsbekendheid (v) ; de roem (m)
  Bronnen: interglot; Wikipedia

  Beroemdheden (personen) is zeer wel mogelijk in het meervoud NL/VL. Dat Vlaanderen ook de meervoudsvorm renommees gebruikt kon ik niet vinden.

  Il faut un Flamand pour expliquer le Français. Zeker op de maandagochtend…

  Toegevoegd door LeGrognard op 13 feb 2017 09:04

  renommee

  Geen meervoud in het Vlaams/Nederlands. Ik heb het aangepast. Merci Fansy.

  Toegevoegd door LeGrognard op 12 feb 2017 20:30

  klaroener

  Dat wil ik graag geloven…

  Toegevoegd door LeGrognard op 10 feb 2017 19:11

  Hoal Euver

  Sjoonste plaetsjke

  Prachtige foto van het ‘sjoonste plaetske’ tussen de twee Limburgen. Het douanehuisje waar de mensen vroeger gepakt werden met hun gesmokkelde sigaretten of boter staat er niet meer. Het veer was oorspronkelijk zo ontworpen dat het heen en weer kon varen op de kracht van de stroom. Omdat dat te lang duurde begon men de ponten te motoriseren. Als ik het me goed herinner was dat in de jaren stillekes door middel van een tractor die op het dek geparkeerd stond en via een koppeling een as met een schroef aandreef. Het was pure poëzie…

  Toegevoegd door LeGrognard op 04 feb 2017 21:02

  lollepot

  Op de afbeelding hierboven van het schilderij van Vermeer staat een wat in Holland een voetenstoof of kortweg stoof genoemd wordt. Die is van hout met onderin een metalen bakje waarin hete kolen uit de kachel geschept konden worden. In de jaren zestig werd die als antiquiteit verzameld. Bij ons in Limburg werd hij af en toe nog gebruikt. Er waren immers kolen genoeg. Ik denk dat de houten voetstoof voor gebruik binnenshuis was en de stenen lollepot (ook) voor buitengebruik (markt en visvrouwen).
  De Vlaamse lollepot (van steen) waar het hier om gaat ziet er gans anders uit. Deze staat zeer duidelijk afgebeeld en met een heel verhaal erbij op:
  weekend.knack.be/lifestyle/wonen/…torhout/article-normal-680929.html
  21-3-2016 · Het is sowieso een interessant en uniek object. Het gaat inderdaad om een vuurkorf, vuurpot of lollepot. In de pot werden gloeiende kooltjes gegooid …

  Een lesbienne wordt in Nederland in de volksmond vaak ‘pot’ genoemd.

  Toegevoegd door LeGrognard op 30 jan 2017 19:01

  foelaar

  In het tijdperk waar plastic velerlei nieuwe toepassingen begon te krijgen kwam mijn moeder eens thuis net een étuitje ter grootte van een zakkammetje. Er kwam een soort wonder uit: een doorzichtig plastiek kapje dat zich als een harmonica liet uitvouwen. Mijn moeder zette het op. Twee koordjes bungelden aan weerszijde van haar hoofd. Het bleek een regenkapje te zijn. “Ein raegekepke watste ummer bie dich hubs. Noe krieg ich noeats miea eine naatte kop!”
  Ik zie haar nog de eerst keer binnenkomen. Van het regenkapje gutste inderdaad het water ferm af. Onder het kapje was het grijs uitgeslagen van: de transpiratie.

  Reactie van Fansy:

  Zo’n regenkapje moesten wij van mijn grootmoeder ook nog opzetten. Ik vond dat walgelijk en gênant om ermee over straat te lopen. Ik was toen 13.
  Toegevoegd door LeGrognard op 26 jan 2017 10:31

  nesteling

  Het woord kent meerdere toepassingen:

  NESTELING
  1) Alver 2) Dier 3) Jong dier 4) Jong van een roofvogel 5) Jonge kale nestvogel 6) Jonge nestvogel 7) Jonge vogel 8) Nestvogel 9) Nidatie 10) Panharing 11) Vis

  Nesteling: zelfst.naamw. valkerij een jonge roofvogel uit eigen kweek die nog opgeleid moet worden    Voorbeeld: `Deze vogel is een nesteling en is dus niet uit de natuur gehaald. ` Bron: WikiWoordenboek

  Toegevoegd door LeGrognard op 25 jan 2017 19:27

  gansen

  ganse of gansen

  In Limburg wordt ‘gansen’ meestal alleen gebruikt als het volgende woord begint met een klinker.
  Dus: ‘de ganse daag’ maar ‘de gansen aovend’.
  De n dient dus louter als verbindings-n!

  Idem met ‘den’: de ganse tied, den gansen oorlog.

  Toegevoegd door LeGrognard op 25 jan 2017 15:53
  1 2 3 ... 247 | volgende pagina »

  Leer je Nederlands?
  NedBox.be is een gratis website om op een leuke manier Nederlands te oefenen, via tv-fragmenten en krantenartikels.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.