Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  Reacties van Marcus

  1 2 3 ... 98 | volgende pagina »

  jagger

  Ja Geoges, ge hebt gelijk. Maar dit is een van de voorbeelden van de manier waarop de taal g voortdurend gemanipuleerd wordt. Men denkt dat de taal “maakbaar” is, terwijl wij allemaal weten dat de taalgebruikers langzaam maar zeker de koers bepalen.

  Toegevoegd door Marcus op 12 nov 2019 19:49

  me dunkt mich

  ik heb dit overal gehoord in Limburg: in de Kempen, Hasselt en Haspengouw.

  Toegevoegd door Marcus op 12 nov 2019 19:43

  dan mij

  In de Antwerpse Kempen: “groter gelijk ik” of groter “azzekik”. Groter dan: nooit gehoord.

  Toegevoegd door Marcus op 04 feb 2019 14:46

  prungelen

  prungelaar werd ingevoerd door een West-Vlaming en “prungelen” uit het lemma komt uit de blog van iemand uit Hoegaarden. In Limburg ook gebruikt. Ik neem dus aan dat het woord verspreid is over heel Vlaanderen, alhoewel het niet overal gebruikt wordt en de betekenis nogal rekbaar is.

  Toegevoegd door Marcus op 22 jan 2019 07:45

  vervlieden

  vervlieden - vervlogen

  De hoofdtiijden van vervlieden zijn: vervlood, vervloden.
  Vervlogen is het voltooid deelwoord van vervliegen.
  Het is niet onmogelijk dat in het Kempisch het voltooid deelwoord “vervloden” verloren gegaan is en vervangen is door “vervlogen”.
  Een ondergeschoven kindje dus.

  Toegevoegd door Marcus op 21 jan 2019 21:46

  vervlieden

  Als ge zegt dat vervlieden in de Kempen betekent: vergaan, meestal van geur en kleur, sluit dat niet uit dat het woord in het AN verouderd is, een beperkte betekenis heeft en alleen maar literair gebruikt wordt. Daar gaat dit woordenboek precies over: het Nederlands heeft zich op verschillende plaatsen in de Lage Landen verschillend ontwikkeld. Daarom zijn sommige woorden en uitdrukkingen in onze Vlaamse dialecten nog levend, terwijl ze in het Algemeen Nederlands al in het archief zitten. Wie kan daar nu een probleem mee hebben? Dat komt voor in alle talen.

  Toegevoegd door Marcus op 21 jan 2019 21:44

  vervlieden

  VD 2018 1 ver­ou­der­de li­te­rai­re taal ver­gaan

  Toegevoegd door Marcus op 21 jan 2019 18:41

  nog goed zijn

  Ik heb deze uitdrukking al dikwijls gehoord, maar ik weet niet of ze algemeen is in Vlaanderen. Mogelijk wordt het ook in Nederland gezegd, maar dat kan ik niet naspeuren op Tinternet.

  Toegevoegd door Marcus op 21 jan 2019 13:08

  fantoomonderdrukking

  fantoomdenken

  Rashif El Kaoui heeft last van fantoondenken(neologismen). Dat is denken dat ge denkt, terwijl het in werkelijkheid om slecht geïnformeerde zever in pakskes gaat.

  Toegevoegd door Marcus op 20 jan 2019 13:28

  achter heg en steg

  Een “heg” is een haag, en is wat niet mag kan men dus best achter een haag: haagschool houden of een “hagepreek” houden (in de zestiende eeuw). “Steg” is een steeg: eigenlijk een smal weggetje. Tussen de hagen liepen smalle paden, vandaar waarschijnlijk. Er zit ook een beetje rijmdwang in, want dat klinkt beter. Ik heb de uitdrukking zelf leren kennen toen ik iets anders zocht; het is ouderwetse en literaire taal.

  Toegevoegd door Marcus op 11 jan 2019 10:46
  1 2 3 ... 98 | volgende pagina »

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.