Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  patattenneus

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "patattenneus"

  patattenneus
  (zn. m.; ~neuzen)

  dikke neus

  ook patatneus, zie voorbeelden

  zie ook patat (aardappel)

  opm: de letterlijke SN-vertaling aardappelneus is niet hetzelfde: “Een opgezwollen neus door vergrote talgkliertjes onder de huid. Deze neusaandoening komt vooral bij oudere mannen voor. Mensen noemen zo’n neus ook wel eens een ‘drankneus’, maar daar heeft de neus niets mee te maken.” (het Dokterswoordenboek – Jannes van Everdingen )

  Hij heeft een patattenneus : hij heeft een dikke neus (frietmuseum.be)

  Vislippen-Visogen-Patattenneus -Eekhoornwangen-Konijnentanden – Geitesik-Walrussnor-Paardengebit @PatrickDeWitte #gekkelichaamsdelen (twitter – Patrick Van Gompel)

  Maar ik heb wel een patattenneus .Mijn neus staat gezwollen van te moeten snuiten . Allee mijn bril zal toch zeker niet afvallen. (seniorennet.be)

  Of wanneer de neus iet dikker is kan je je persoon een dikke patattenneus geven in de vorm van een G bijvoorbeeld (blogspot.com)

  In de hoedendoos lag het mombakkes met den gepuisten, gevernisten, ingedeukten patatneus. (Het keerseken in de lantern – Felix Timmermans)

  Wie weet wordt een patatneus nog een schoonheidsideaal.(Oren wassen – Geert Hoste)

  0 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (22 mrt 2021 21:40)

  Thumbs_up
  7

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.