Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  taalpurisme

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "taalpurisme"

  taalpurisme
  (zn. o. -n)

  het streven om de Nederlandse taal puur te houden, vrij van leenwoorden en buitenlandse invloeden

  Een staaltje taalpurisme:

  Inzonderheid wanneer het gaat over de aftrekbaarheid van beroepskosten, blij­ken sommige controleurs het woord inzonderheid niet altijd goed te be­grij­pen.

  De discussie over de al dan niet aftrekbaarheid van be­paalde bedrijfskosten zal wel nooit stilvallen. Dit wordt nog maar eens bewezen door een uitspraak van het Hof van Beroep van Brussel.

  Een belastingplichtige (werkend vennoot) stelde zich persoonlijk borg voor een lening van zijn eigen ven­nootschap. Na de faling van zijn vennootschap kwam de belastingplichtige zijn verplichtingen als borg­steller correct na. Het bedrag waarvoor hij dien­de tussen te komen trok hij nadien af van zijn in­­komsten. De administratie aanvaardde dit niet als beroepskost. Het Hof van Be­roep van Brussel be­vestigt deze houding bovendien. Het algemene prin­­cipe van ar­ti­kel 49 van het wetboek van in­kom­sten­­belasting (WIB) wordt hier gevolgd. Dit artikel be­­paalt im­mers dat kosten slechts aftrekbaar zijn als be­roeps­kos­ten indien ze gedaan of gedragen zijn om be­last­ba­re inkomsten te verkrijgen of te be­hou­den.

  Sommige controleurs gaan zelfs nog een stapje ver­der bij het ver­werpen van beroepskosten. Ze ge­brui­ken daar­voor het eenvoudige argument dat de af­­ge­trok­ken kos­ten niet uitdrukkelijk in het wet­boek ver­meld wor­den, meer bepaald in het artikel 52. Ze voe­­gen er dan vaak nog aan toe dat de af­ge­trok­ken kos­ten even­min in de com­mentaar op dit wet­boek (de zo­ge­naamde COMIB, de bijbel van de be­lasting­con­­tro­leur) expliciet vermeld wor­den. Hoe kunt u de fiscus toch van uw gelijk over­tui­gen ?

  De wet. Het bewuste artikel 52 geeft inderdaad een opsomming van enkele vaak voorkomende be­roeps­­kosten (huur van beroepslokalen, interesten, af­­schrijvingen op toestellen, enz.). Maar af en toe ver­­geet een snel lezende controleur wel eens de aan­­hef van dit artikel. Daarin staat met name : “als be­­roepskosten worden inzonderheid aangemerkt …”. Slaan we het woordenboek na voor de betekenis van inzonderheid, dan staat daar : voornamelijk, voor­­­al. Of met andere woorden : in artikel 52 wor­den de beroepskosten opgesomd die het meest voor­ko­­­men. Dit wil echter in geen geval zeggen dat er geen andere aftrekbare beroepskosten zouden zijn.

  De commentaar. Is uw controleur niet te over­tui­gen met het woordenboek in de hand, dan kunt u hem nog steeds met zijn eigen wapens bestrijden, na­­melijk met de commentaar. Voor de commentaar blij­­ken sommige controleurs zelfs gevoeliger dan voor de wet zelf.

  1 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door LeGrognard en laatst gewijzigd door de Bon (04 jan 2017 09:17)

  Thumbs_up
  169

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Hulp gezocht!
  Wil je graag meebouwen aan de taalatlas van de Nederlandse taal?
  Taalverhalen zoekt nieuwe vaste correspondenten voor haar mini taalonderzoekjes.

  Leer je Nederlands?
  NedBox.be is een gratis website om op een leuke manier Nederlands te oefenen, via tv-fragmenten en krantenartikels.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.