Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Ik kom uit de Westhoek en hier bestaat de ne of nen vorm niet. Alle woordgeslachten zijn e bij ons. Bij mannelijke woorden, bij vrouwelijke woorden en onzijdige woorden gebruiken ze e. bij mannelijke en vrouwelijke woorden die niet op een e eindigen, krijgen ze de uitgang een bij klinkers en bij de t,b en de d.Een tak. Daarnaast bij ons kan je zeggen e tak. De jongeren voelen de woordgeslachten niet meer aan en daardoor hebben ze de neiging om alle woordgeslachten te vermannelijken. Ik spreek zelf geen dialect. De jongeren gebruiken bij ons een in de tussentaal en in het AN. Ik zeg zoals in Nederland hij of het bij woorden die volgens het dialect vrouwelijk zijn. Ik heb de vrouwelijke woorden vermannelijkt, sinds ik een kind ben. Veel jonge West-Vlamingen bij ons vermannelijken de vrouwelijke woorden. We voelen de woordgeslachten niet meer aan. Mijn ouders en broer spreken wel nog dialect. Ik hoor van mijn ouders en heb het opgezocht van taal in land en stad over het West-Vlaams.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.