Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Bekijk alle (2) wijzigingen van deze gebruiker.
Het Hanenzetten is een eeuwenoud volksgebruik, waarbij eigenaars met hun kraaiende hanen deelnemen aan wedstrijden. Al naargelang de streek in Vlaanderen is de winnaar de meest kraaiende (Oost- en West-Vlaandeeren) of degene die het dichtst het aantal kraaien van zijn haan heeft voorspeld (Limburg, Vlaams-Brabant). Het hanenzetten is in 2011 erkend als Vlaams immaterieel erfgoed in een poging om meer hanenliefhebbers aan te spreken voor deze oude volkssport.
Wekelijks tussen september en april maken de hanenliefhebbers zich klaar om met hun kraaier naar de wedstrijd (zetting) te gaan. In Oost- en West-Vlaanderen hoopt de krielenier dat zijn haan heel veel zal kraaien. In Limburg en Vlaams-Brabant wenst dat de hanenzangspeler dat zijn haan heel wat minder kraait en hij het aantal kraaien vooraf correct kan inschatten.
Een krielenier is iemand die krielhaantjes (dwerghoenders) houdt en ermee deelneemt aan hanenkraaiwedstrijden, waarbij de meest kraaiende haan wint. Het hanenzetten is erkend als Vlaams immaterieel erfgoed.
zie ook http://www.bloggen.be/krieleniers
Elke zondagvoormiddag tussen september en april komen de krieleniers met hun hanen naar de kraaihanenzetting, waarbij de meest kraaiende haan wint.
Bekijk alle (0) reacties van deze gebruiker.
Deze gebruiker heeft nog geen reacties geschreven.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.