Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
De beschrijving van deze term werd 27 keer aangepast.
hoofdkaas
- een bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt vlees, meestal varkenvlees, in gelei of gestold vleesnat.
ook: Vlaamse kop (zie voorbeelden)
varianten: hoofdvlees, perskop, kopvlees, postekop, preskop, zult, geperste kop, varkenskop,…
Antwerpen: frut: is een beetje zuurder en met minder gelei
Brugge: (h)ooflakke
Gentse: uufflakke
Kempen: kipkap, hurre, frut
W.- Vl.: hoofdflakke, zilte
Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.
Ze hebben beiden het recept voor hun Molse kipkap en Vlaamse kop geërfd van hun voorvaders. (streekproduct.be)
hoofdkaas
- een bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt vlees, meestal varkenvlees, in gelei of gestold vleesnat.
varianten: hoofdvlees, perskop, kopvlees, postekop, preskop, zult, geperste kop, varkenskop,…
Antwerpen: frut: is een beetje zuurder en met minder gelei
Brugge: (h)ooflakke
Gentse: uufflakke
Kempen: kipkap, hurre, frut
W.- Vl.: hoofdflakke, zilte
Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.
hoofdkaas
- een bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt vlees, meestal varkenvlees, in gelei of gestold vleesnat.
varianten: hoofdvlees, perskop, kopvlees, postekop, preskop, zult, geperste kop, varkenskop,…
Antwerpen: frut: is een beetje zuurder en met minder gelei
Brugge: (h)ooflakke
Gentse: uufflakke
Kempen: kipkap, hurre, frut
W.- Vl.: hoofdflakke, zilte
Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.
- een bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt vlees, meestal varkenvlees, in gelei of gestold vleesnat.
varianten: hoofdvlees, perskop, kopvlees, postekop, preskop, zult, geperste kop, varkenskop,…
Noord-Nederland: hoofdkaas
Antwerpen: frut: is een beetje zuurder en met minder gelei
Brugge: (h)ooflakke
Gentse: uufflakke
Kempen: kipkap, hurre, frut
W.- Vl.: hoofdflakke, zilte
Vgl: breughelkop
Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.
- een bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt vlees, meestal varkenvlees, in gelei of gestold vleesnat.
varianten: hoofdvlees, perskop, kopvlees, postekop, preskop, zult, geperste kop, varkenskop,…
Noord-Nederland: hoofdkaas
Antwerpen: frut: is een beetje zuurder en met minder gelei
Brugge: (h)ooflakke
Gentse: uufflakke
Kempen: kipkap, hurre, frut
W.- Vl.: hoofdflakke, zilte
Vgl: breughelkop
Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.
- een bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt vlees, meestal varkenvlees, in gelei of gestold vleesnat.
varianten: hoofdvlees, perskop, kopvlees, postekop, preskop, zult, geperste kop, varkenskop,…
Noord-Nederland: hoofdkaas
Antwerpen: frut: is een beetje zuurder en met minder gelei
Brugge: (h)ooflakke
Gentse: uufflakke
Kempen: kipkap, hurre, frut
W.- Vl.: hoofdflakke, zilte
Vgl: breughelkop
Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.
Geft is 100 gram kop, bènhawwer. Geef eens 100 gr. varkenskop, beenhouwer
- een bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt vlees, meestal varkenvlees, in gelei of gestold vleesnat.
- ook hoofdvlees of perskop genoemd
varianten: hoofdvlees, kopvlees, postekop, preskop, zult, geperste kop, varkenskop,…
Vgl: breughelkop
Antwerpen: frut: is een beetje zuurder en met minder gelei
Kempen: kipkap, hurre, frut
Gentse: uufflakke
Brugge: (h)ooflakke
W.- Vl.: hoofdflakke, zilte
Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.
Geft is 100 gram kop, bènhawwer. Geef eens 100 gr. varkenskop, beenhouwer
- een bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt vlees, meestal varkenvlees, in gelei of gestold vleesnat.
- ook hoofdvlees of perskop genoemd
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdkaas_%28gerecht%29
varianten: hoofdvlees, kopvlees, postekop, preskop, zult, geperste kop, varkenskop,…
Antwerpen: frut; is een beetje zuurder en met minder gelei
Kempen: kipkap, hurre, frut
Gentse: uufflakke
Brugge: (h)ooflakke
W.- Vl.: hoofdflakke, zilte
Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.
Geft is 100 gram kop, bènhawwer. Geef eens 100 gr. varkenskop, beenhouwer
- een bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt vlees, meestal varkenvlees, in gelei of gestold vleesnat.
- ook hoofdvlees of perskop genoemd
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdkaas_%28gerecht%29
varianten: hoofdvlees, kopvlees, postekop, preskop, zult, geperste kop, varkenskop,…
Antwerpen: frut; is een beetje zuurder en met minder gelei
Kempen: kipkap, hurre, frut
Gentse: uufflakke
Brugge: (h)ooflakke
W.- Vl.: hoofdflakke, zilte
Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.
Geft is 100 gram kop, bènhawwer. Geef eens 100 gr. varkenskop, beenhouwer
bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt vlees, meestal varkenvlees, in gelei of gestold vleesnat.
verwant aan frut, maar frut is zuurder en met minder gelei
ook hoofdvlees of perskop genoemd
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdkaas_%28gerecht%29
Noord-Nederland: hoofdkaas
Brugge: (h)ooflakke
W.- Vl.: hoofdflakke, zilte
Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.
Geft is 100 gram kop, bènhawwer. Geef eens 100 gr. varkenskop, beenhouwer
bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt vlees, meestal varkenvlees, in gelei of gestold vleesnat.
verwant aan frut, maar frut is zuurder en met minder gelei
ook hoofdvlees of perskop genoemd
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdkaas_%28gerecht%29
Noord-Nederland: hoofdkaas
Brugge: (h)ooflakke
W.- Vl.: hoofdflakke, zilte
Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.
Beerse dialect: geft is 100 gram kop bènhawwer
AN: geef eens 100 gr. varkenskop beenhouwer
(1001, 31 mei 2010)
bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt vlees, meestal varkenvlees, in gelei of gestold vleesnat.
verwant aan frut, maar frut is zuurder en met minder gelei
ook hoofdvlees of perskop genoemd
Noord-Nederland: hoofdkaas
Brugge: (h)ooflakke
W.- Vl.: hoofdflakke, zilte
Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.
Beerse dialect: geft is 100 gram kop bènhawwer
AN: geef eens 100 gr. varkenskop beenhouwer
(1001, 31 mei 2010)
bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt vlees, meestal varkenvlees, in gelei of gestold vleesnat.
verwant aan frut, maar frut is zuurder en met minder gelei
ook hoofdvlees of perskop genoemd
Noord-Nederland: hoofdkaas
Brugge: (h)ooflakke
W.- Vl.: hoofdflakke, zilte
Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.
bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt vlees, meestal varkenvlees, in gelei of gestold vleesnat.
verwant aan frut, maar frut is zuurder en met minder gelei
ook hoofdvlees of perskop genoemd
Noord-Nederland: hoofdkaas
Brugge: (h)ooflakke
W.- Vl.: hoofdflakke, zilte
Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.
bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt(meestal varkens-)vlees, in gelei of gestold vleesnat.
verwant aan frut, maar frut is zuurder en met minder gelei
Noord-Nederlands: hoofdkaas
ook hoofdvlees of perskop genoemd
en op z’n Brugs : (h)ooflakke
W.- Vl. hoofdflakke, zilte
Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.
Algemeen Nederlands: hoofdkaas
bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt(meestal varkens-)vlees, in gelei of gestold vleesnat.
verwant aan frut, maar frut is zuurder en met minder gelei
ook hoofdvlees of perskop genoemd
en op z’n Brugs : (h)ooflakke
W.- Vl. hoofdflakke, zilte
Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.
Algemeen Nederlands: hoofdkaas
bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt(meestal varkens-)vlees , in gelei of gestold vleesnat.
verwant aan frut, maar frut is zuurder en met minder gelei
ook hoofdvlees of perskop genoemd
en op z’n Brugs : (h)ooflakke
W.- Vl. hoofdflakke, zilte
Beerse dialect: gef_t_is 100 gram kop bènhawwer
AN: geef eens 100 gr. varkenskop beenhouwer
Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.
bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt(meestal varkens-)vlees , in gelei of gestold vleesnat.
verwant aan frut, maar frut is zuurder en met minder gelei
ook hoofdvlees of perskop genoemd
en op z’n Brugs : (h)ooflakke
W.- Vl. hoofdflakke, zilte
Beerse dialect: gef_t_is 100 gram kop bènhawwer
AN: geef eens 100 gr. varkenskop beenhouwer
Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.
bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt(meestal varkens-)vlees , in gelei of gestold vleesnat.
verwant aan frut, maar frut is zuurder en met minder gelei
ook hoofdvlees of perskop genoemd
en op z’n Brugs : (h)ooflakke
W.- Vl. hoofdflakke, zilte
Beerse dialect: gef_t_is 100 gram kop bènhawwer
AN: geef eens 100 gr. varkenskop beenhouwer
Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.
bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt(meestal varkens-)vlees , in gelei of gestold vleesnat.
verwant aan frut, maar frut is zuurder en met minder gelei
ook hoofdvlees of perskop genoemd
en op z’n Brugs : (h)ooflakke
Beerse dialect: gef_t_is 100 gram kop bènhawwer
AN: geef eens 100 gr. varkenskop beenhouwer
Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.
bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt(meestal varkens-)vlees , in gelei of gestold vleesnat.
verwant aan frut, maar frut is zuurder en met minder gelei
ook hoofdvlees of perskop genoemd
en op z’n Brugs : (h)ooflakke
Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.
bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt(meestal varkens-)vlees , in gelei of gestold vleesnat.
verwant aan frut, maar frut is zuurder en met minder gelei
ook hoofdvlees of perskop genoemd
en op z’n Brugs : (h)oofflakke
Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.
bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt(meestal varkens-)vlees , in gelei of gestold vleesnat.
verwant aan frut, maar frut is zuurder en met minder gelei
ook hoofdvlees of perskop genoemd
en op z’n Brugs : (h)oofflakke
Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.
bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt(meestal varkens-)vlees , in gelei of gestold vleesnat.
verwant aan frut, maar frut is zuurder en met minder gelei
Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.
bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt(meestal varkens-)vlees , in gelei of gestold vleesnat.
verwant aan frut, maar frut is zuurder en met minder gelei
Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.
bepaald soort charcuterie, kleine stukjes gekookt(meestal varkens-)vlees , in gelei of gestold vleesnat.
verwant aan frut, maar frut is zuurder en met minder gelei
Kop eet ik het liefst met flink wat mosterd.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.