Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
De beschrijving van deze term werd 8 keer aangepast.
lente-ui, bosui, sla-ui, schanulleke, pijpajuin
< het is geen sjalot, maar schalul is wel een vervorming van het Franse échalotte; zie réacties
“Scampi met peultjes en baby maiskolfjes, gezond!: 100 gram peultjes, 20 babymaiskolfjes, 400 gram scampi, 1/2 bosje lenteuitjes (schalul), 3 teentjes look, 2 theelepels fijngesneden gember, …” (smulweb.nl)
- “Zijn er geen schalullen binnengekomen?” vroeg ik de verantwoordelijke van de afdeling groenten.
- “Helaas niet, ik verwacht er morgen weer.”
Niemand in Vlaanderen die hier vreemd van ophoort. In Nederland echter is er vrijwel niemand die weet wat schalullen (lees: bosui, lente-ui, sla-ui of pijpajuin) zijn. Eerder denken ze vermoedelijk aan de pop van Wiske. (uit een blog)
Het is een jonge nog onvolgroeide geboste ui met blad. Er zijn bolvormende en niet-bolvormende rassen. Het is dus geen sjalot.
Syn.: lente-ui, bosui, sla-ui, schanulleke, pijpajuin
Wikipedia: schalulleke in Vlaanderen
< Frans: échalote
“Scampi met peultjes en baby maiskolfjes, gezond!: 100 gram peultjes, 20 babymaiskolfjes, 400 gram scampi, 1/2 bosje lenteuitjes (schalul), 3 teentjes look, 2 theelepels fijngesneden gember, …” (smulweb.nl)
- “Zijn er geen schalullen binnengekomen?” vroeg ik de verantwoordelijke van de afdeling groenten.
- “Helaas niet, ik verwacht er morgen weer.”
Niemand in Vlaanderen die hier vreemd van ophoort. In Nederland echter is er vrijwel niemand die weet wat schalullen (lees: bosui, lente-ui, sla-ui of pijpajuin) zijn. Eerder denken ze vermoedelijk aan de pop van Wiske. (uit een blog)
lente-ui, schanulleke, pijpajuin (het is dus geen sjalot)
< verbastering van Frans échalote
“Scampi met peultjes en baby maiskolfjes, gezond!:
100 gram peultjes, 20 babymaiskolfjes, 400 gram scampi, 1/2 bosje lenteuitjes (schalul), 3 teentjes look, 2 theelepels fijngesneden gember, …” (smulweb.nl)
“Zijn er geen schalullen binnengekomen?” vroeg ik de verantwoordelijke van de afdeling groenten. “Helaas niet, ik verwacht er morgen weer.” Niemand in Vlaanderen die hier vreemd van ophoort. In Nederland echter is er vrijwel niemand die weet wat schalullen (lees: bosui, lente-ui, sla-ui of pijpajuin) zijn. Eerder denken ze vermoedelijk aan de pop van Wiske. (uit een blog)
lente-ui, schanulleke, pijpajuin (het is dus geen sjalot)
< verbastering van Frans échalote
“Scampi met peultjes en baby maiskolfjes
Gezond!
100 gram peultjes, 20 babymaiskolfjes, 400 gram scampi, 1/2 bosje lenteuitjes (schalul), 3 teentjes look, 2 theelepels fijngesneden gember, …” (smulweb.nl)
“Zijn er geen schalullen binnengekomen?” vroeg ik de verantwoordelijke van de afdeling groenten. “Helaas niet, ik verwacht er morgen weer.” Niemand in Vlaanderen die hier vreemd van ophoort. In Nederland echter is er vrijwel niemand die weet wat schalullen (lees: bosui, lente-ui, sla-ui of pijpajuin) zijn. Eerder denken ze vermoedelijk aan de pop van Wiske. (uit een blog)
lente-ui, schanulleke, pijpajuin
< verbastering van Frans échalote
“Scampi met peultjes en baby maiskolfjes
Gezond!
100 gram peultjes, 20 babymaiskolfjes, 400 gram scampi, 1/2 bosje lenteuitjes (schalul), 3 teentjes look, 2 theelepels fijngesneden gember, …” (smulweb.nl)
lente-ui
zie ook pijpajuin
< verbastering van Frans échalote
“Scampi met peultjes en baby maiskolfjes
Gezond!
100 gram peultjes, 20 babymaiskolfjes, 400 gram scampi, 1/2 bosje lenteuitjes (schalul), 3 teentjes look, 2 theelepels fijngesneden gember, …” (smulweb.nl)
lente-ui
zie ook pijpajuin
< verbastering van Frans échalote
“Was de schalullen en snij ze in dikke plakken. Snij de preistengels in de helft, was ze grondig en snij nogmaals in twee.
Doe de preistukken en schalullen bij de rest in de kom en giet de olijfolie erover.” (kookjij.nl)
lente-ui
< verbastering van Frans échalote
“Was de schalullen en snij ze in dikke plakken. Snij de preistengels in de helft, was ze grondig en snij nogmaals in twee.
Doe de preistukken en schalullen bij de rest in de kom en giet de olijfolie erover.” (kookjij.nl)
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.