Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
De beschrijving van deze term werd 3 keer aangepast.
1) In olie gebakken, flink gezouten erwten die uit een puntzak gegeten worden.
2) fig. kleine, ineengedrongen mensen
WNT: kraakamandel:
- Gedroogde kapucijner, grauwe erwt. In Z.-Nederl. Wegens het krimpen dat de kapucijners vooral bij het ”poefen” doen.
- ook fig. toegepast op kleine, ineengedrongen menschen, of op een ”slecht peerd dat kreupelt of hinkepinkt”, een knol (verg. de bo 1873).
1) Kroakemandels zijn vooral tijdens de Gentse Feesten te krijgen.
2) Nen kraakamandel van een ventje. Ten es maar ne kroakemandel. poëem (WNT)
1) In olie gebakken, flink gezouten erwten die uit een puntzak gegeten worden.
2) fig. kleine, ineengedrongen mensen of kreupelen
WNT: kraakamandel: Gedroogde kapucijner, grauwe erwt. In Z.-Nederl. Wegens het krimpen dat de kapucijners vooral bij het ”poefen” doen.
1) Kroakemandels zijn vooral tijdens de Gentse Feesten te krijgen.
2) Kroakemandel ofte kraakamandel wordt ook figuurlijk toegepast op kleine, ineengedrongen menschen, of op een ”slecht peerd dat kreupelt of hinkepinkt”, een knol (verg. de bo 1873). (WNT)
In olie gebakken, flink gezouten erwten die uit een puntzak gegeten worden.
Kroakemandels zijn vooral tijdens de Gentse Feesten te krijgen.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.