Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
De beschrijving van deze term werd 2 keer aangepast.
vnw: zuurdeeg, gist
Groot woordenboek der Nederlandse taal: (Zuidn.) zuurdeeg, zuur geworden deeg als gist gebruikt
vgl. desemen
Lina van Lina’s Bakkerij: “Er zijn maar vier ingrediënten nodig om een heerlijk brood te bakken: water, bloem of meel, zout en desem.” (libelle-lekker.be)
Nog enkele opmerkingen met het gebruik van desem in pannenkoeken: Kies zelf of je de eieren wenst toe te voegen voor of na fermentatie. Een ei aan deeg toevoegen voor fermentatie kan geen kwaad en zal anders smaken dan een ei toevoegen erna – het is zelfs niet erg als het beslag 26°C is. De bacteriën van je desem en het beetje zout zorgen er voor dat enkel “goedaardige” cellen kunnen reproduceren. (redzuurdesem.be)
vnw: zuurdeeg, gist
Groot woordenboek der Nederlandse taal: (Zuidn.) zuurdeeg, zuur geworden deeg als gist gebruikt
Lina van Lina’s Bakkerij: “Er zijn maar vier ingrediënten nodig om een heerlijk brood te bakken: water, bloem of meel, zout en desem.” (libelle-lekker.be)
Nog enkele opmerkingen met het gebruik van desem in pannenkoeken: Kies zelf of je de eieren wenst toe te voegen voor of na fermentatie. Een ei aan deeg toevoegen voor fermentatie kan geen kwaad en zal anders smaken dan een ei toevoegen erna – het is zelfs niet erg als het beslag 26°C is. De bacteriën van je desem en het beetje zout zorgen er voor dat enkel “goedaardige” cellen kunnen reproduceren. (redzuurdesem.be)
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.