Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
De beschrijving van deze term werd 7 keer aangepast.
hoofdkaas, hoofdvlees;
oorspronkelijk gekookt en fijngehakt vlees van een varkenskop
vnw: gehakt vlees, hoofdvlees, zult (wat er precies bedoeld wordt, varieert van streek tot streek)
overzicht van varianten bij kop
Kipkap als beleg op uw boterham, het best besmeerd met mosterd.
hoofdkaas, hoofdvlees;
oorspronkelijk gekookt en fijngehakt vlees van een varkenskop
overzicht van varianten bij kop
Kipkap als beleg op uw boterham, het best besmeerd met mosterd.
Zuid-Nederland: (zure) zult
Noord-Nederland: hoofdkaas
Hoofdkaas is een bereiding met varkensvlees van de kop, staart en de oren.
Oorspronkelijk vooral gemaakt om “niets verloren te laten gaan” van het varken. Met stukjes augurk, paprika, kruiden en gelatine wordt het gekookt en daarna afgekoeld, waarbij het deksel van de terrine verzwaard wordt om het mengsel samen te drukken (“pressen”) en daardoor vaster te maken, zodat het in sneetjes als broodbeleg kan dienen of als hapje, al of niet met een laagje mosterd.
Tegenwoordig ook verbeterd met runder- of paardenvlees.
Er bestaan tal van plaatselijke varianten, ook in de benaming. Zoals: hoofdvlees, kopvlees, postekop, preskop, frut, (zure) zult, geperste kop, varkenskop, kipkap, huré, of huufflakke (de Gentse variant). Wikipedia
Kipkap als beleg op uw boterham, het best besmeerd met mosterd.
ook kop, frut
Zuid nederland: (zure) zult
Noord nederland: hoofdkaas
kipkap is een bereiding met varkensvlees van de kop, staart en de oren.
Oorspronkelijk vooral gemaakt om “niets verloren te laten gaan” van het varken. Met stukjes augurk, paprika, kruiden en gelatine wordt het gekookt en daarna afgekoeld, waarbij het deksel van de terrine verzwaard wordt om het mengsel samen te drukken (“pressen”) en daardoor vaster te maken, zodat het in sneetjes als broodbeleg kan dienen of als hapje, al of niet met een laagje mosterd.
Tegenwoordig ook verbeterd met runder- of paardenvlees.
Er bestaan tal van plaatselijke varianten, ook in de benaming. Zoals: hoofdvlees, kopvlees, postekop, preskop, frut, (zure) zult, geperste kop, varkenskop, kipkap, huré, of huufflakke (de Gentse variant).
kipkap als beleg op uw boterham,het best besmeerd met mosterd.
gemalen varkensvlees
ook kop, frut
Zuid nederland: (zure) zult
Noord nederland: hoofdkaas
kipkap als beleg op uw boterham,het best besmeerd met mosterd.
gemalen varkensvlees
ook kop, frut
kipkap als beleg op uw boterham,het best besmeerd met mosterd.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.