Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
Dit is slechts 1 definitie voor "manneke." Bekijk alle definities.
- aanspreking (zowel m. als vr.) voor een persoon (meestal informeel, soms pejoratief)
- Meervoud: mannekes: voor jongens en meisjes samen
vnw: jongetje, ventje
DS2015 standaardtaal
in Limburg en Kempen: menneke
Ripuaries Limburg: mentje. Voor vrouwen en meisjes is er: ‘vruike’.
aan de kust niet in gebruik, daar eerder vent
zie andere definities van manneke
zie ook verzamellemma mensen
zie ook manneken pis, wij zijn de mannekes van plezier
Zeg mannekes, kan dat hier wat rustig? (bv. voor een gemengde klas)
Hela manneke, blijft daar eens af. (Kan zowel tegen een kind als tegen een volwassene.)
Manneke! Stopt eens met uw gezaag. (Zou een man tegen zijn vrouw kunnen zeggen. Of vice versa natuurlijk.)
Mannekes toch, ge zoudt eens moeten weten… (Hier richt men zich eventueel tot denkbeeldige toehoorders.)
Manneken P.
‘Manneke Paul’ heet het tv programma van Paul De Leeuw op de VTM. Manneke als titulatuur is nochtans nonsens. Maar waarschijnlijk wilde Paul De Leeuw een allusie maken op Manneken Pis, maar dan had het programma eigenlijk feitelijk Manneken Paul moeten noemen. Ik heb het programma nog niet gezien, maar op joetjoep wel wat fragmenten: 1) Paul De Leeuw spreekt serieus trager dan hij in NL doet. 2) Zowat elke gast opnieuw moet het toch over dien Ollander hebben 3) De meeste gasten houden hun taal vrij goed aan, maar soms slippen er toch wat NL klanken en woorden tussen (We blijven toch taalonderdanig)
“Figuur 99 (p. 99) bevat in de Vlaamse prent het woord ‘manneke’. Dat is in het Standaardnederlands vertaald naar ‘mannetje’.
Het zelfstandig naamwoord ‘man’ wordt hier in de verkleinvorm gebruikt. In de linkse prent wordt die gevormd door het suffix ‘ke’, wat typisch is in het Vlaamse taalgebruik. In de rechtse prent wordt de verkleinvorm gemaakt met ‘tje’. Van Dale geeft aan dat zowel ‘mannetje’ als ‘manneke’ (en ook ‘manneken’) de correcte verkleinwoorden zijn van ‘man’. Eigenlijk zou ‘manneke’ mogen blijven staan in de Standaardnederlandse uitgave, volgens Van Dale.” (Suske en Wiske)
Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.
Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.