Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    gritsel

    Dit is slechts 1 definitie voor "gritsel." Bekijk alle definities.

    gritsel
    (de ~ (v.) ~s)

    hark
    NL: raak

    zie ook: gritselen, rakel, rijf, krebber

    regio’s:
    in en rond Mechelen
    in het zuidoosten van de Antwerpse Kempen
    in het oosten van Vlaams-Brabant
    in het westen van Belgisch-Limburg.

    Pakt de gritsel en ga eens over de steentjes (stenkes).
    Draai die gritsel om, (op)dat die tanden niemand kwetsen.
      (‘Droajt di gritsel oem, da di tanne neemand ni kwetse’ – Mechels)

    3 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door enigma en laatst gewijzigd door Marcus (10 Aug 2021 06:40)

    đź‘Ť
    514

    Reacties

    Het dialectwoord “ Gritsel”

    Het woord gritsel heeft de betekenis van “hark” in het oosten van Vlaams-Brabant, in het zuidoosten van de Antwerpse Kempen en in het westen van Belgisch-Limburg.

    Dit woord zou verklaard kunnen worden van het oude woord gries, gruis, of van griet grof zand, steengruis. Een andere verklaring leidt het woord echter af van een Waals werkwoord grugi, van het Franse gruger, fijnmaken in kleine stukken breken. Dit Franse werkwoord komt op zijn beurt weer uit het Germaans en is verwant met het Nederlandse gruis.

    Interessant is nog dat in de omgeving van Diest een houten hark altijd gritsel, genoemd wordt, maar dat men er het woord herk gebruikt voor een ijzeren hark met kleinere tanden dan die van een gritsel. Het woord gritsel wordt daar ook voor een ijzeren hark met grotere tanden gebruikt, waarbij de steel dan (dikwijls) niet loodrecht, maar schuin op de kam staat.

    Toegevoegd door fansy op 30 Nov 2012 23:47

    Gebruik van gritsels

    Heden zijn vijwel alle gritsels geheel van metaal, eventueel op de steel na. De lengte van de tanden is veel kleiner dan de breedte van de gritsel, maar wel nogal in verhouding.

    De grotere maten dienen vooral om de grond een zestal cm diep om te werken, te verluchten, waarbij ook wortels los komen om het onkruid te kunnen uittrekken. Een kleine gritsel, meestal met tamelijk korte steel, dient vooral voor ‘opgritselen’, waarbij hooguit een paar centimeter meegewoeld worden, om een fraaiere, verzorgde indruk te maken, bijvoorbeeld tussen bloemperkjes.

    Tot voor enkele tientallen jaren hadden bloemisten in de buurt van het Mechelse stedelijk kerkhof voor hun klanten gritseltjes ter beschikking, gevormd door een zeer korte steel met dwars een vijftiental centimeter lang houten blokje waar haaks doorheen lange nagels als tanden dienden. Daarmee kon men het perkje voor een rechtopstaande grafsteen netjes opgritselen.

    Toegevoegd door SomeHuman op 22 Sep 2015 12:38

    Gebruik van gritsels (aanvulling)

    Door zulk grafgritseltje om te draaien, kon men tenslotte met het houten blokje reeksen indrukken in de opgritselde aarde maken [[[[[[[[[ als decoratie.

    Toegevoegd door SomeHuman op 22 Sep 2015 12:53

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.