Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
Dit is slechts 1 definitie voor "Smisdom." Bekijk alle definities.
Leen Smisdom heeft een onderzoek gedaan naar de label ‘Belgisch-Nederlands, niet algemeen’ die in Van Dale gebruikt wordt en kwam tot de vaststelling dat deze label niet altijd klopt.
zie: https://adoc.tips/hogeschool-voor-wetenschap-kunst-departement-toegepaste-taal.html
Een verwijzing naar dit onderzoek in het Vlaams woordenboek kan de labeling van Van Dale met betrekking tot het betreffende lemma relativeren of verduidelijken.
Een voorbeeld van een verwijzing naar Smisdom kunt ge vinden in het lemma bekwaam zijn om.
Volgens Van Dale 2013 zijn er heel wat labels bij woorden uit de lijst van Smisdom ondertussen aangepast van niet algemeen naar algemeen. Het is niet duidelijk of een rechtstreeks gevolg van haar enquete was, maar het is toch frapant…
Het onderzoek van Smisdom is zeker interessant. Langs de andere kant zijn er wel opmerkingen te maken. Bv. over de methodiek: Zij presenteerde de betreffende woorden in een zin, een context, en vroeg dan de geënquêteerde om een score te geven:
1 = ik ken het niet
2 = ik kom het weinig tegen
3 = ik kom het tamelijk weinig tegen
4 = neutraal
5 = tamelijk vaak
6 = vaak
7 = heel vaak
Ten eerste is ‘tegenkomen’ nog wat anders dan ‘gebruiken’. En anderzijds kan die context wat misleidend werken.
Ik vond dat nogal frapant bij geldomhaling.
De zin was:
Op zaterdag 10 november beginnen vrijwilligers om 9 uur aan de jaarlijkse geldomhaling.
Als ge dat leest is dat een heel normale zin en zoudt ge rap geneigd zijn om te zeggen dat ‘geldomhaling’ een (veel) voorkomend woord is. Maar als ze ‘geldophaling’ geschreven had, was het resultaat misschien wel hetzelfde geweest.
In ieder geval zijn er voor beide woorden weinig (minder dan 100) googlementen. Dus ze klinken/lezen wel normaal, maar ze worden alleszins weinig ‘geschreven’ (op het internet toch, en daar zit de gedrukte pers toch ook al tussen). Of ze weinig gesproken worden, weet ik niet.
Leen Smisdom wijst er terecht op dat ‘algemeenheid’ en ‘aanvaardheid’ niet hetzelfde zijn. Een woord kan algemeen (in het hele taalgebied) en vaak voorkomen, maar toch niet ‘aanvaard’ worden als standaardtaal. Dat verklaart een aantal verschillen tussen haar lijst en Van Dale: bij mijn weten neemt zij ‘aanvaardheid’ niet mee in haar beoordeling, wat bv. Taaladvies.net wel doet.
Een gedeelte van het proefschrift van Leen Smisdom:
http://www.scriptiebank.be/sites/default/files/7b7d450419e5e1769d345d38e82f133f.pdf
“Aanvaardheid” kan anderzijds alleen maar een echte factor zijn bij gevallen die heel gestigmatiseerd zijn door het onderwijs en dergelijke. Ik heb in mijn taalcursussen alleszins nooit iets gehoord over “geldomhaling”
De link naar de pdf werkt niet en is weggehaald.
Bedankt, fansy. Ik heb een nieuwe link gevonden en die toegevoegd.
Heb de link in een formule gegoten, als ge er op klikt, opent de link vanzelf.
“als ge er op klikt, opent de link vanzelf.”
Is dat de moderne versie van “trek maar aan het touwtje dan gaat de deur vanzelf open”? ;)
:-) zoiets in dien genre, of ‘sesam open u’…
Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.
Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.