Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
De beschrijving van deze term werd 5 keer aangepast.
Sjoes is een vooral in Limburg en delen van Brabant voorkomende biersoort. Het is een melange van twee klassieke biersoorten, namelijk pilsener met ca. 25% oud bruin. De naam komt van het Duitse Schuss, dat scheut betekent. Ook in delen van Belgisch Limburg en in het Rijnland is de Sjoes bekend; niet altijd wordt hierbij echter pilsener met oud bruin gemengd, in België gebruikt men vaak donker tafelbier. (Wikipedia)
In gebieden van Limburg waar de sj-klank niet gebruikelijk is heet het ‘soes’.
In (West)Vlaanderen: ‘panachee’.
Veur mich zoervleisj mit fritte en ‘ne sjoes, estebleef.
Voor mij zuurvlees met frieten en een ’sjoes’ alsublieft.
Sjoes is een vooral in Limburg en delen van Brabant voorkomende biersoort. Het is een melange van twee klassieke biersoorten, namelijk pilsener met ca. 25% oud bruin. De naam komt van het Duitse Schuss, dat scheut betekent. Ook in delen van Belgisch Limburg en in het Rijnland is de Sjoes bekend; niet altijd wordt hierbij echter pilsener met oud bruin gemengd, in België gebruikt men vaak donker tafelbier. De zoete smaak van oud bruin maskeert de wat bittere smaak van klassieke pils.Oorspronkelijk dient eerst het oud bruin ingeschonken te worden en daarna aangevuld te worden met het pilsener; in de praktijk wordt vaak eerst pilsener getapt en er daarna een scheut oud bruin bijgedaan. In sommige delen van Limburg spreekt men bij het maken van sjoes op deze manier ook wel van een ‘vlemke’ (vlammetje) waarbij het percentage oud bruin beduidend lager is. (Wikipedia)
In gebieden van Limburg waar de sj-klank niet gebruikelijk is heet het ‘soes’. In (West)Vlaanderen: ‘panachee’.
Veur mich zoervleisj mit fritte en ‘ne sjoes, estebleef.
Voor mij zuurvlees met frieten en een ’sjoes’ alsublieft.
Sjoes is een vooral in Limburg en delen van Brabant voorkomendebiersoort. Het is een melange van twee klassieke biersoorten, namelijk pilsener met ca. 25% oud bruin. De naam komt van het Duitse Schuss, dat scheut betekent. Ook in delen van Belgisch Limburg en in het Rijnland is de Sjoes bekend; niet altijd wordt hierbij echter pilsener met oud bruin gemengd, in België gebruikt men vaak donker tafelbier. De zoete smaak van oud bruin maskeert de wat bittere smaak van klassieke pils.Oorspronkelijk dient eerst het oud bruin ingeschonken te worden en daarna aangevuld te worden met het pilsener; in de praktijk wordt vaak eerst pilsener getapt en er daarna een scheut oud bruin bijgedaan. In sommige delen van Limburg spreekt men bij het maken van sjoes op deze manier ook wel van een ‘vlemke’ (vlammetje) waarbij het percentage oud bruin beduidend lager is. (Wikipedia)
In gebieden van Limburg waar de sj-klank niet gebruikelijk is heet het ‘soes’. In (West)Vlaanderen: ‘panachee’.
Veur mich zoervleisj mit fritte en ‘ne sjoes, estebleef.
Voor mij zuurvlees met frieten en een ’sjoes’ alsublieft.
Sjoes is een vooral in Limburg en delen van Brabant voorkomendebiersoort. Het is een melange van twee klassieke biersoorten, namelijk pilsener met ca. 25% oud bruin. De naam komt van het Duitse Schuss, dat scheut betekent. Ook in delen van Belgisch Limburg en in het Rijnland is de Sjoes bekend; niet altijd wordt hierbij echter pilsener met oud bruin gemengd, in België gebruikt men vaak donker tafelbier. De zoete smaak van oud bruin maskeert de wat bittere smaak van klassieke pils.Oorspronkelijk dient eerst het oud bruin ingeschonken te worden en daarna aangevuld te worden met het pilsener; in de praktijk wordt vaak eerst pilsener getapt en er daarna een scheut oud bruin bijgedaan. In sommige delen van Limburg spreekt men bij het maken van sjoes op deze manier ook wel van een ‘vlemke’ (vlammetje) waarbij het percentage oud bruin beduidend lager is. (Wikipedia)
Veur mich zoervleisj mit fritte en ‘ne sjoes, estebleef.
Voor mij zuurvlees met frieten en een ’sjoes’ alsublieft.
Sjoes is een vooral in Limburg en delen van Brabant voorkomendebiersoort. Het is een melange van twee klassieke biersoorten, namelijk pilsener met ca. 25% oud bruin. De naam komt van het Duitse Schuss, dat scheut betekent. Ook in delen van Belgisch Limburg en in het Rijnland is de Sjoes bekend; niet altijd wordt hierbij echter pilsener met oud bruin gemengd, in België gebruikt men vaak donker tafelbier. De zoete smaak van oud bruin maskeert de wat bittere smaak van klassieke pils.Oorspronkelijk dient eerst het oud bruin ingeschonken te worden en daarna aangevuld te worden met het pilsener; in de praktijk wordt vaak eerst pilsener getapt en er daarna een scheut oud bruin bijgedaan. In sommige delen van Limburg spreekt men bij het maken van sjoes op deze manier ook wel van een ‘vlemke’ (vlammetje) waarbij het percentage oud bruin beduidend lager is. (Wikipedia)
Veur mich zoervleisj mit fritte en ne sjoes, estebleef.
Voor mij zuurvlees met frieten en een sjoes alsublieft.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.