Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    spaarkaske

    Dit is slechts 1 definitie voor "spaarkaske." Bekijk alle definities.

    spaarkaske
    (het ~ , ~ s onz. zelfst. nw.)

    spaarkas in een café, waarmee de klanten kunnen sparen om jaarlijks een teerfeest te organiseren.
    Meestal hangt het spaarkaske (een soort grote brievenbus met veel genummerde gleuven) tegen de muur in het café.

    Van Dale vermeldt dit als verouderd, maar in Vlaanderen zijn er nog veel verenigingen en cafés die een spaarkaske organiseren.

    Spaarkaske “DEN HOEK”
    Een spaarkaske is een oude cafégewoonte. Klanten kunnen deelnemen en zo per jaar een centje opzij leggen. Bovendien is het jaarlijks teerfeest uniek en organiseert het Spaarkaske regelmatig activiteiten. (website café ’t Hoekske)

    Nieuwsblad.be: In café ‘t Vaderhuis in Asse hebben zo’n 130 spaarders met een mooi slotfeestje afscheid genomen van hun spaarkaske. Na 40 jaar zet de vierkoppige spaarkasploeg in het etablissement van Lea ,,van Niskes’’ De Nijs er een punt achter. Door de verstrengde wetgeving voor spaarrekeningen verdwijnt daarmee alweer een stukje dorps- en cafécultuur.

    Nieuwblad.be: Wetgeving nekt ouderwetse spaarkas

    3 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door Marcus en laatst gewijzigd door fansy (28 Jul 2021 03:41)
    Dit woord was woord van de dag op 23 Apr 2023

    👍
    270

    Reacties

    SPAARKAS ’t HENT

    REGLEMENTEN SPAARKAS

    lokaal : Café ’T HENT, Herent 81 te 3910 Neerpelt – Tel: 011 64 48 83

    1.De spaarkas is opgericht in het belang van iedereen, minimum leeftijd is 16 jaar.

    2.Het spaarjaar loopt van 1 december tot 30 november van volgend jaar.

    3.De lichting zal plaatsvinden op de laatste vrijdag van de maand om 20 u 30.

    4.Er moet door iedere spaarder minimum 2,50 EURO per maand gespaard worden, vreemde valuta en stukken onder de
    0,50 EURO gaan naar de zwarte kas.

    5.Diegene die aan art. 4 niet voldoet wordt beboet met 1.50 EURO.

    6.De lichting zal maandelijks plaatshebben in het bijzijn van 2 getuigen en minimum 2 bestuursleden moest een getuige belet zijn dan is hij verplicht een vervanger te sturen die ook bij de spaarkas is, zoniet zal hij beboet worden met een boete van 2.50 EURO.

    7.De boetes, intresten en de Zwarte kas nr. 13 zijn ten voordele van iedere spaarder voor het jaarlijks feest of uitstappen.

    8.Iedere spaarder dient jaarlijks 2,50 EURO inschrijvingsgeld te betalen, dit wordt afgehouden op het eind van het spaarjaar.

    9.Iedere spaarder mag zelf zijn nummer kiezen en is verplicht dit nummer te kennen en te onthouden. Moest hij in een ander nummer sparen, dan zal dit geld eigendom worden van deze nummer. Hij zal dan nog eveneens beboet worden.
    (zie art. 4+5).

    10.Zij die drie opeenvolgende maanden niet of onvoldoende gespaard hebben zullen van het bestuur een schrijven op hun kosten ontvangen om hen op hun verplichtingen te wijzen. Sparen zij of de daarop volgende maand nog niet of niet voldoende dan zullen zij uitgesloten worden. De reeds opgelopen boetes zullen afgehouden worden van het reeds gespaarde geld. Het overschot wordt uitbetaald bij de algemene uitbetaling.

    11.Het gespaarde geld word maandelijks op een spaarboekje geplaatst.

    12.Is een spaarlid ernstig ziek of andere ernstige reden, en kan hij daarom niet aan zijn verplichtingen voldoen, dan zal hij geen boete oplopen.

    13.Iedere spaarder mag op zijn nummer de gespaarde sommen nazien. de andere sommen blijven streng geheim.

    14.Wanneer bij de lichting de spaarkas is geopend mag er door niemand meer gespaard worden.

    15.Wat de aanduiding van de getuigen betreft zal er als volgt te werk gegaan worden we beginnen met het hoogste en het laagste nummer, dan het tweede hoogste en het tweede laagste nummer enz.

    16.Het spaarfeest zal plaatsvinden in november of december. De juiste datum zal door het bestuur minstens 1 maand op voorhand worden bekend gemaakt Ieder lid zal een inschrijvingsformulier ontvangen. Bij deze gelegenheid zal de cafébaas een GRATIS VAT BIER SCHENKEN.

    17.Bij aangeving voor het feest is men verplicht eraan deel te nemen. Er worden geen uitzonderingen gemaakt. Wanneer men niet deelneemt en toch heeft ingeschreven gaat de som die men moest betalen naar de zwarte kas. Behalve ernstige reden (zie art.12).

    18.Om deel te kunnen nemen aan het feest moet men minstens 3 maanden lid zijn.

    19.Indien er zich onvoorziene gevallen zouden voordoen wordt er een bestuursvergadering gehouden om een beslissing te nemen.

    20.Ieder spaarlid wordt geacht dit reglement te kennen en er zich bij aan te sluiten dit reglement word hem persoonlijk overhandigt bij inschrijving.

    21.Het bestuur werd gekozen als volgt : Voorzitter :
    Ondervoorzitter : Thijs Johan
    Schatbewaarder – Secretaris : Cuyvers Eddy
    Bestuurslid : De Witz Kurt .

    22.Het bestuur is jaarlijks herkiesbaar, kandidaten moeten zich kenbaar maken bij inschrijving voor het feest.

    Opgemaakt 25.02.1987 Aangepast 17.04.2008 Aangepast 21.01.2009 Aangepast 15.11.2009

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 07 Dec 2014 18:43

    Toch wel een schoon werkstuk, dat reglement hierboven. Vooral artikel 16 over dat ‘gratis vat’ is niet slecht. En volgens mij is het ook het enige reglement waarin het gebruik van een zwarte kas … euh… zwart op wit staat :)

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 07 Dec 2014 20:39

    Ik denk dat er in bijna alle organisaties (scholen, hospitalen, bedrijven, ministeries -ook die van financieën -) zwarte kassen bestaan waarvan het geld besteed worden aan postkaarten, geschenkjes, afscheidcadeautjes bij pensionering enzovoorts… meestal worden die pikzwarte kasjes dan wel zedig de “sociale kas” genoemd.

    Toegevoegd door Marcus op 08 Dec 2014 12:55

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.