Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
Dit is slechts 1 definitie voor "friet." Bekijk alle definities.
In reepjes versneden en gefrituurde patatten. De Vlaamse friet is typisch vrij dik: maat 10/10 (1cm op 1cm)
Friet is bekend onder verschillende benamingen:
- in Vlaanderen wordt meestal van frieten, frietjes of fritten gesproken,
- in de drie zuidelijke provincies van Nederland spreekt men van friet of frites
- in de rest van Nederland wordt ook vaak het woord patat gebruikt.
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Friet
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Overleg:Friet
vnw: friet, frieten: in frituurolie gebakken aardappelreepjes, patat
Voor de bereiding wordt de patat gepeld, gesneden, goed gespoeld met water en kort gedroogd om overtollig zetmeel te verwijderen. De frieten worden eerst voorgebakken in ruim vet van 170 graden tot ze gaar zijn. Daarna worden de frieten een tweede maal gebakken in ruim vet van 190 graden. Na elke bakbeurt worden de frieten opgegooid zodat overtollig vet verwijderd kan worden.
In België worden frieten standaard geserveerd met zout en mayonnaise, en zijn zo het standaard bijgerecht in een restaurant met Belgische keuken.
vgl. stoofvlees-friet; Belgische friet
Vlaamse friet is in Nederland een benaming voor dikke frieten van goede kwaliteit.
Ik kan elke dag biefstuk-friet eten!
We eten frieten vandaag.
Ik heb goesting voor frieten.
Voor mij ne friet met looksaus.
Biefstuk-friet als gerecht kan.
Maar friet afzonderlijk als gerecht is eerder NL. In VL is het gerecht ‘frieten’ (fritten, frietjes).
frut
In’t Hageland is’t frut!
Hoe da ge ze bakt
Als ge meer wilt weten over frieten dan moet ge daar eens kijken. Ook over hoe ge da bakt en welke olie het best is.
frieten bakken: beste manier
Voorbak:
Schil de aardappelen en snijd ze in frietjes. Spoel de frieten in koud water en dep droog. Pocheer de frieten ca. 6 minuten in een friteuse met ossewit op 160°C. Haal de frietjes uit de friteuse en laat ze afkoelen op keukenpapier.
Afbak:
Verhit een friteuse met arachide olie tot 180°C en bak hierin de frietjes mooi krokant. Laat uitlekken op keukenpapier en strooi er Fleur de sel over.
Ik denk dat de patat-frut wel degelijk van patat-frieten (patates-frites) komt. Ik herinner me dat het vroeger in het Antwerpse vrij algemeen was (Antwerpen stad weet ik niet). Maar ik denk dat het nu minder gebruikt wordt en nu zijn het gewoon frieten of frutten.
Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.
Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.