Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
Dit is slechts 1 definitie voor "Vlaamse gaai." Bekijk alle definities.
eksterachtige vogelsoort, zie roeter, rotzak, wuiten
Woordenboek der Nederlandsche Taal, bij Gaai: Ontleend aan Oudfrans gai, en zeker ’t eerst in Vlaanderen gebezigd (verg. Nat. Bl. 3, 2116, waar van den Garrulus gezegd wordt: ”Een gay heetet in Walsche lant.”), gelijk ook uit de benaming Vlaamsche gaai blijkt.
Nederland: gaai
opm: verschillen Vlaanderen en Nederland vogelnamen, zie reactie
zie ook vogelnamen
wikipedia: De Vlaamse gaai (Garrulus glandarius) Geluidsfragment roep (info / uitleg) en Geluidsfragment zang (info / uitleg), ook wel kortweg gaai genoemd, of schreeuwekster, is een opvallend gekleurde kraaiachtige.
vogelbescherming.be:
- Gaai (Garrulus glandarius) – vroeger Vlaamse Gaai genoemd
- Vlaamse Gaai (zie Gaai)
De Nederlandse vogelaars zijn blijkbaar al sinds jaren bezig een aantal namen van vogels te veranderen zonder overleg met hun Belgische collega’s en ‘taalgenoten’. Zo lees ik dat verkleinwoorden voor vogels niet meer gebruikt worden: zeg niet roodborstje maar roodborst. Onafgezien van het feit dat taal zo niet werkt, is het ook een staaltje van taalimperialisme.
zie o.a. http://www.pressreader.com/netherlands/de-telegraaf/20150227/281749857807534/TextView
Het straffe is dat Vogelbescherming Vlaanderen taalonderdanig als ze zijn, de meeste van die naamswijzigingen gedwee overnemen. Ook al vloeken ze met het taalgebuik van de Vlaming.
zie lijst: http://www.vogelbescherming.be/site/index.php?option=com_content&view=article&id=160:soortenlijst&catid=37:soortenlijst&Itemid=139
(voorbeelden: roodborst, gaai, …)
zo hoort ge 't van iemand anders
Bij wijze van commentaar bij dit zeer leerzame lemma heb ik efkes een dozeke citaten opgengedaan:
“Alles wat uitsteekt, wekt in de Nederlander de onweerstaanbare dragen om het gelijk te maken met zijn omgeving.” (Godfried Bomans)
“Met een Nederlander valt niet te discussiëren. Hij heeft tot het einde toe gelijk en daalt met deze zekerheid opgewekt het graf in.” (Godfried Bomans)
“Het meest kenmerkende verschil tussen Vlaanderen en Nederland is wel dat een Nederlander nooit op de gedachte zou komen zich af te vragen wat het verschil is tussen Vlamingen en Nederlanders.” (Henk Spaan, Nederlands sportjournalist, presentator en columnist)
Zo hoort ge het eens van iemand anders!
Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.
Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.