Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
Dit is slechts 1 definitie voor "lakker." Bekijk alle definities.
lekker
Woordenboek der Nederlandsche Taal: Naast lekker staat lakker, een vorm die inzonderheid in Brabant in gebruik is.
“Heerinck, heerinck, lackeren heerinck!” in Leuven Bijdr.
uitspraak in Antwerpen: klik op de luidspreker (of het puzzelstukje) om het woord te beluisteren
Amai, da’s lakker soep!
Dat is ne lakkere cake dat gij hebt gebakken.
> andere betekenis van lakker
dialectuitspraak
Wat doen we hiermee?
Deze gebruiker heeft kennelijk ook al zijn bijdragen op verkeerde wijze toegevoegd. Is het formulier misschien niet eenvoudig genoeg om te begrijpen?
Is volgens mij niet gewoon dialectuitspraak, Grytolle:
lekker – lakker
(af)likken – (af)lakken
maar:
lekken – lekken
wekker – wekker
mikken – mikken
Ik wilde eigenlijk zelf (af)lakken (likken) invoeren, maar wacht nu uw mening hierover af.
klopt, ’t is zeker ne speciale vorm
klopt Regio Antwerpen wel? ik herinner mij da diederik mij ne keer zei da ’t lèkker was in de kempen (met een open korte e)
Wat doen we ermee? Dit is een onopgeloste vraag.
lekker <vs> lakker
Lekker staat niet in mijn moedertaalwoordenboek, net zomin als de lekkere van Georges (26 aug 2010 10:00) waar een denigrerende betekenis (van ‘profiteur’) in zit.
Is de algemene betekenis van ‘papillenstrelend’ niet te rangschikken onder SN. Ik denk van wel. De vraag blijft: is dit onkruid (ongewenst) en moeten we de wildgroei ervan te lijf gaan met scheikundige verdelgingsmiddelen, wat blijkbaar toch niet helpt?
Als het zich beperkt tot de verbastering van e>a en i>a in lekker en likken, dan kan dat bij al de andere ‘verbasteringen’ die reeds toegevoegd werden in de loop van de tijd.
Ik lijn eventjes op wat hierover al geboomd werd in Vl.Wdb.:
Vooraf: Haloewie, het zou me nu toch echt verbazen dat de uitdrukking “Gij zij ne lakkere, gij” u onbekend zou zijn?
Maar wat de discussie betreft, erken ik dat het een heel moeilijke kwestie is. Ik heb geen afgelijnd standpunt in deze (ben misschien nog niet lang genoeg bezig op deze site), maar wil toch volgende stellingen naar voor schuiven:
- beter te veel dan te weinig in het VW
- “Vlaams Woordenboek” is een beetje te hoog gegrepen in een wiki omgeving. Een verzameling woorden en uitdrukkingen die door de gebruiker als Vlaams aangevoeld worden, is een betere omschrijving.
- De gebruikers zijn geen profs, maar simpele boerenjongens zoals Kulderzipken en ikzelf. Dus stommiteiten zijn onvermijdelijk.
- Dit VW kan door profs eventueel als bron gebruikt worden om een echt woordenboek samen te stellen of te vervolledigen.
- De structuur van deze database – euh, sorry gegevensbank hoort gij liever – nodigt uit tot ingeven van dialectklanken e.d. (Is geen kritiek op de programmeur, in tegendeel, was ik ne rapper ik zei RESPECT!)
Ik heb ook veel respect voor uw pogingen (en van anderen) om er een lijn in te trekken, maar ik denk dat we realistisch moeten blijven.
Grytolle: klopt denk ik. Ik zeg:
Het is lekker weer.
Die soep was lakker. (maar evengoed lekker)
Gij zijt ne lakkere, gij.
Een talloor aflakken of uitlakken. (zeker niet likken)
Een koppeltje staat elkaar af te lakken. (zeker niet likken)
Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.
Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.