Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
Dit is slechts 1 definitie voor "trien." Bekijk alle definities.
meisje of vrouw (negatief)
soms ook met hoofdletter geschreven, “Trien”
afgeleid van de naam Catharina – Katrien
trien als tweede lid van een samenstelling of voorafgegaan door een bijvoeglijk naamwoord: zie trien 1
ook trienemie
dim. trienemieke: vb voor een schattig kind
Wie denkt die trien wel dat ze is?
Die trien, is dat het nieuw lief van de Jakke? Ja jongens!
Goh die trienemie weet niet van ophouden.
Trienemie stopt er nu eens mee, seg!
Wat komt die trienemie hier doen? Die heeft hier niets te zoeken!
Bij de samenstellingen van trien, is ze dikwijls inwisselbaar met mie: zagetrien – zagemie enz.
Als zelfst. naamw. niet of minder. Daar is trien inderdaad negatief geladen, terwijl mie zelfs positief kan zijn (zeker het verkleinwoord mieke).
In de Kempen is “Mie” de oude vorm van Maria, ik denk in trouwens dat dit opgaat voor het hele Brabants-Antwerps gebied. De verkleiningsvorm is “Mit” of “Mitje”; op zich is die neutraal of zelfs positief, net zoals “Mieke”. Men begon “Mit” te schrijven als “Miet” en door overdreven spellingsuitspraak ging men dat uitspreken met een lange ie, zoals in “hier” en “bier”.
Als men de namen “Mie”, “Trien”, “Mit”, “Trees” gaat gebruiken als aanduiding voor of aanspreking van onbekende vrouwen is dat meestal in een negatieve context, waardoor de spreker -meestal een man – een zekere korzeligheid wil uitdrukken. “Wie is die mit met dat ros haar?” “Zeg eens, mie, gij moogt hier geen vuil wegwerpen he!”
Dat is natuurlijk niet echt beleefd, maar het gebruiken van voornamen bestaat ook om mannen of jongens af te blaffen: “Zeg eens, Jakke, zijt gij hier wel nodig?” of “Jefke,zet uwe velo eens ergens anders neer!” Ook “Jan, Piet en Klaas” in het Nederlans en zeker “Jules” (maquereau)] zijn denigrerend.
En dan vergeet ik gust nog, met de betekenis van “een zeer groot exemplaar” en in de Kempen ook “mannelijk geslachtsorgaan”.
Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.
Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.