Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    kerkfabriek

    Dit is slechts 1 definitie voor "kerkfabriek." Bekijk alle definities.

    kerkfabriek
    (de ~ (v.), ~en)

    (in België) openbare instelling die per parochie belast is met de zorg voor de parochiekerk(en) en het beheer van de goederen en de gelden van de parochie die bestemd zijn voor de uitoefening van de eredienst (Van Dale),(in Nederland): kerkbestuur

    vnw: kerkbestuur, lichaam belast met het beheer van het kerkelijk vermogen

    < vertaling van het Frans ‘fabrique d’église’ < in het middeleeuws Latijn betekende fabrica het bouwen en onderhouden van een kerk < klassiek Latijn fabrica = ambacht, werk, kunstwerk, atelier

    De kerkfabriek betaalt herstellingen aan kerken. Als de kerkfabriek niet rondkomt is de gemeente wettelijk verplicht bij te passen.

    Kerkfabriek verkoopt grond in Stationstraat aan Colruyt (Titel)
    ALKEN – De kerkfabriek heeft een stuk grond in de Stationstraat voor 850.000 euro verkocht aan de groep Colruyt, die er een Okay-buurtwinkel zal bouwen. (HBVL 261014)

    1 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door aliekens en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (20 Mar 2023 09:21)
    Dit woord was woord van de dag op 13 Jun 2021

    👍
    377

    Reacties

    De kerkfabriek is een openbare instelling, tegenwoordig een vzw. Per parochie is er een kerkfabriek; ze zorgen voor het onderhoud van de kerk en voor de materiële ondersteuning van de eredienst. Zo kopen en herstellen ze bijv. kazuivels, stoelen, kaarsen, lampen, … en onderhouden ze inderdaad de kerkgebouwen (voor zover het niet om monumentale kerken of functies gaat). De kerkfabriek beheert ook de eigendommen van de parochie: vaak is bijvoorbeeld de pastorij eigendom van de kerkfabriek, en soms heeft ze ook andere huizen of gronden die verhuurd, verkocht of in erfpacht gegeven kunnen worden. Dat laatste gebeurt nogal eens bij vrije basisscholen, bij parochiecentra en bij clublokalen van parochiale jeugdbewegingen.

    Toegevoegd door steven_VI op 22 Jul 2008 18:08

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.