Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
Dit is slechts 1 definitie voor "vent." Bekijk alle definities.
- man, jongen in het algemeen
- echtgenoot (Van Dale: informeel)
Verkleinwoord ventje
Van Dale: vent
met allerlei gevoelsnuances gebruikt: informeel, minachtend, soms bewonderend kerel, man
Encyclo.nl: Belgisch-Nederlands (mv. venten) (informeel) kerel
West-Vlaanderen: vint, altijd vent voor man
zie ook verzamellemma mensen
Dames, let even op: 10 kerstcadeaus die elke échte vent wil! (clint.be)
Homo Televisicus met Sofie Dumont: ‘Niet aan haar vent vertellen!’ (nieuwsblad.be)
Ze bracht haar vent tot het randje, maar stond niet toe dat hij erover ging. In plaats daarvan draaide ze de douchekraan dicht, gaf hem een handdoek,… (Lied van de liefde: books.google.be)
> andere betekenis van vent
De link werkte niet. Na nader onderzoek bleek dat het woord wel nog in de index stond maar het lemma verwijderd werd. Is hierbij, zo goed en zo kwaad als het kon, opnieuw ingevoerd.
In WVL is het " moh vint toch ".
Toen de uitspraak in de klas werd gebruikt riep de non die er lesgaf " moh wuuf toch ". De leerlingen keken verbaasd maar de non antwoordde “’t miene is ni schoender dan tjunder” (wat ik zeg is niet mooier dan dat van jullie)en ze snapten het.
Vent wordt ook gebruikt voor een gecastreerde ezelhengst, maar ik weet niet of dat specifiek Vlaams is of algemeen.
Voor een gecastreerde ezelhengst: zie ander trefwoord met vent.
WNT:
vein (alleen in de 16de e.): makker, kameraad, metgezel
veint/vent: veinoot in de bet. ”makker, kameraad, medestander, ambtsgezel, vennoot".
Vent wordt voor het eerst in 1437 aangetroffen, t.w. in Hs. A van Con. Somm. fol. 94 v°: venten (hs. B fol. 30 v°: vente 1465
> Middelnederlandse epistel- en evangeliepreken: Con. Somm. : Zuidhollands: (hs: duidelijk zuidhollands / hss: hollands).
De vorm vent moet echter ouder zijn dan 1437; men heeft echter geaarzeld dezen sterk verkorten vorm te schrijven en aanvankelijk de voorkeur gegeven aan schrijftaalvormen als vennoot (1401) en vennet (1509), die aansloten bij de traditioneele vormen (venoot, venet). Vent komt in de 16de eeuw nog maar zelden voor, doch wordt in de 17de e. de gewone vorm. Naast vent vindt men, met i voor n-verb., ook vint (Aant. v. gezelle, Oostende, ± 1880; gewest. venke (mazereel § 77, B, 4) 1931.
Figuur 27 toont de vertaling van het Vlaamse zelfstandig naamwoord ‘vent’. In het Standaardnederlands staat er ‘kerel’. Van Dale schrijft over ‘vent’ dat het niet algemeen is en dat het aan meerdere gevoelsnuances gelinkt kan worden zoals informeel of minachtend. Van Dale geeft als betekenis voor ‘vent’ onder andere ‘kerel’. (Suske en Wiske)
Ik ga het terug op Algemeen Vlaams zetten, tot nader order.
Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.
Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.