Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
Dit is slechts 1 definitie voor "pietjesbak." Bekijk alle definities.
veelhoekig bakje met vilten bodem waarop met dobbelstenen wordt gespeeld.
Oud-Vlaams dobbelspel
< Het woord Pitjesbak zou verwijzen naar de ogen die op de teerlingen staan.De gelijkenis met pitten van vruchten (ook pitjes genoemd) is hier een mogelijke uitleg voor. (wikipedia)
vnw:
•bak met vilten bodem waarin dobbelstenen worden gegooid
•triktrak, dobbelspel
Tegenwoordig wordt er op café niet veel meer gespeeld op de pietjesbak.
Ik liep daar op een paar gezellige tafelschuimers, die me op een partijtje pitchesbak uitdaagden, Lebeau, 1962, (zie NZWB, 381)
Wikipedia:
Pietjesbak of Pitjesbak is een oud Vlaams dobbelspel met drie dobbelstenen voor twee tot acht spelers. Een pietjesbak is een achthoekige, houten speelbak met een diameter van ongeveer 38 centimeter waarvan de binnenkant bekleed is met vilt.1 Van dit spel, dat vaak in cafés gespeeld werd, bestaan vele varianten. Het woord Pitjesbak zou verwijzen naar de ogen die op de teerlingen staan.De gelijkenis met pitten van vruchten (ook pitjes genoemd) is hier een mogelijke uitleg voor.
Wat is een lift vol met mannen?
Een pietjesbak!
pietjesbak verklaard voor leken
De pietjesbak (of pitjesbak) is een dobbelspel waarvan vele varianten bestaan, zowel wat betreft het aantal dobbelstenen waarmee gespeeld wordt als de puntentelling.
Dit spel kan met verschillende spelers gespeeld worden. Elke speler zet op zijn kant van de pietjesbak negen krijtstrepen. Ieder werpt om beurt 1 teerling, diegene die het hoogste aantal ogen heeft gegooid mag het spel beginnen. De eerste speler mag in principe een-, twee- of driemaal gooien, telkens met drie dobbelstenen. De beste worp telt. Het aantal keren dat de eerste speler gegooid heeft bepaalt het aantal worpen dat de andere spelers krijgen. Is de eerste worp goed, dan heb je er alle belang bij om geen tweede keer te gooien, zo krijgen de tegenstanders ook minder kansen om hun worp te verbeteren.
Puntentelling: 1 oog = 100 punten, 2 ogen = 2 punten, 3 ogen = 3 punten, 4 ogen = 4 punten, 5 ogen = 5 punten en 6 ogen tellen voor 60 punten.
De winnaar van een ronde mag in principe 1 streepje wegvegen, maar in sommige gevallen zelfs 2, 3 of allemaal.
Gooit men met de drie dobbelstenen driemaal hetzelfde aantal ogen, dan heeft men “zand”. Zand van 6 is hoger dan zand van 5, zand van 5 is hoger dan zand van 4, enz. De waarde van zand ligt hoger dan 260 (wat je kan behalen als je tweemaal 1 oog en eenmaal 6 ogen gooit), en is goed voor het uitvegen van 2 streepjes als deze score hoog genoeg is voor de ronde-overwinning.
De combinatie 6 ogen + 5 ogen + 4 ogen, samen 69 dus, overtreft zand in waarde, en hiermee kan men 3 streepjes uitvegen.
Gooit men echter een zand van enen (1 oog + 1 oog + 1 oog), of anders gezegd, “drie apen”, en men heeft al minstens 1 streepje weggevaagd, dan mag men de resterende streepjes ook wegvegen en is men dus uit. Doch, heeft men op het moment dat men “drie apen” (een zand van enen) gooit nog alle negen streepjes staan, dan is men onmiddellijk verloren. (Info [email protected])
Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.
Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.