Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
Dit is slechts 1 definitie voor "smoske." Bekijk alle definities.
stuk Frans brood met beleg, salade en sausje
Een smoske wordt standaard gemaakt met een half Frans brood, mayonaise, hesp, kaas, sla, en op schijfjes gesneden komkommer, tomaat en hardgekookt ei. Mogelijk worden er nog groentjes toegevoegd (zoals geraspte worteltjes, ajuintjes en augurkskes). Ook kan de hesp en kaas vervangen worden door ander beleg. Een smoske met bijvoorbeeld gerookte zalm heet dan een “smos zalm”.
De meest gebruikte lunch in België, naast de klassieke brooddoos. Tegenwoordig vindt ge wel in elk dorpke wel een smossenwinkeltje, of een bakker die smoskes verkoopt.
etymologie:
In de provincie Antwerpen is een smos, eten waar ander eten is aan toegevoegd en er niet smakelijk uitziet. In een smos zit meestal een vloeibaar ingrediënt.
< de oorspronkelijke betekenis van smos was eten waarin gesmost was (smossen)
’s Morgens voor ik naar mijn werk vertrek ga ik altijd een smoske kopen.
Voor mij een smoske preparé, maar zonder wortelkes.
geen Panos !
Voor zover mij bekend was Panos nog lang niet in Vlaanderen te zien toen er in Antwerpen al smoskes verkocht werden. In “De Rolmops” en de “Panaché”, twee bekende broodjeszaken in het Statiekwartier, maar ik spreek nu wel over meer dan 40 jaar geleden…
Ik heb ergens gelezen (moet mijn bron nog eens opzoeken) dat het smoske inderdaad ontstaan zou zijn aan de Antwerpse haven, in het Schippers- en Statiekwartier.
Vooral de martino (club met groentjes, preparé, ketchup, ajuintjes en pikante saus (meestal tabasco)) zou tot hier terug te traceren zijn omdat de Amerikaanse matrozen niet in het Nederlands (laat staan Antwaarps :p) konden bestellen en dan maar een broodje met alles erop en eraan bestelden.
Bij ons in de streek trekken ze trouwens echt een raar gezicht als ge een “smoske kip curry” bestelt. Dan verbetert men u altijd met: “u bedoelt ne club?” als ge alle groentjes erbij wilt. Een smoske is in principe een club kaas + hesp.
Dat kan ik verstaan, in de Kempen spreken ze van nen Club kaas – hesp of club kip special enzo. Een smoske is echt
van Antwerpen.
Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.
Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.