Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    zemelzeiker

    Dit is slechts 1 definitie voor "zemelzeiker." Bekijk alle definities.

    zemelzeiker
    (de m. -s; vr. zemelzekster)

    zeurpiet, muggenzifter, treuzelaar

    < “voor het woord zemelzeiker moeten we te rade gaan bij ons dialect. In feite wordt hier een “zemelzijger” bedoeld, nl. iemand die de zemelen, als afval van bloem, nog eens door een zift zijgde, om nog een paar grammen meel te winnen. Het woordje zijgen in de zin van iets filteren, is niet meer zo gebruikelijk, in feite wordt hetzelfde bedoeld met muggenzifter.” (William Van Hemelrijck in ‘Lokeren vroeger’)

    Woordenboek der Nederlandsche Taal: Zemelzeiker.
    1°. Draler; iem. die traag werkt; ook: zeurkous.
    As dieë zemelzeeker da’ werk moet doen, dan kunde’r nogal lank naar wachten, Cornelissen-Vervliet. (1903).

    Dat is nu toch nen echte zemelzeiker.

    3 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door den_Tony en laatst gewijzigd door de Bon (10 Aug 2021 16:30)

    👍
    369

    Reacties

    Zemelzijker...vraagje

    Ik dacht dat het woord “zemelzijker” voortkwam uit de Joodse besnijdenis. Zemmel, dacht ik, is een Joodse religieuze, die gebruik maakte van een ‘bris’ om de voorhuid van de penis bij jonge kereltjes te verwijderen. Dat hij dat niet altijd ‘ongestraft’ kon doen en de jongetjes (uit pijn en paniek) in zijn richting begonnen te urineren (baby’s doen dat niet alleen tijdens de besnijdenis trouwens). Dus de Zemmel werd ‘ondergezeken’… ZEMMELZIJKER…zemelzijker
    ZEMMEL” is ook in de islamitische wereld een scheldwoord voor homo.
    ZEMELZIJKER” kan ook een scheldwoord betekenen in Joodse richting (tegen een muur praten).

    Toegevoegd door Eric Dumez op 28 Jan 2013 19:43

    Het zou allemaal kunnen Eric Dumez, ik kan het bevestigen noch ontkennen. Ik ben wel eens op het internet gaan kijken en vind ook andere ’geloofwaardige uitleg": Ook voor het woord “Zemelzeiker” moeten we te rade gaan bij ons dialect. In feite wordt hier een “zemelzijger” bedoeld, n.l. iemand die de zemelen, als afval van bloem, nog eens door een zift “zijgde”, om nog een paar grammen meel te winnen. Het woordje “zijgen” in de zin van iets filteren, is niet meer zo gebruikelijk, in feite wordt hetzelfde bedoeld met “muggenzifter”, een pietje precies.¨

    Voer voor etymologische specialisten…

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 29 Jan 2013 06:39

    Welkom Eric Dumez.
    Het woord zemelzeiker bestaat al zeer lang. Cornelissen noteerde het in 1899 in het idioticon van het dialect van Antwerpen en (vooral) van de Antwerpse Kempen, maar waarschijnlijk bestond het al veel langer. Toen hadden de mensen te weinig contact met Joden om het woord daar te halen, denk ik.
    De uitleg van de zemel – zijger lijkt me zeer aannemelijk. Met uw permissie, Georges, ga ik hem in het artikeltje zetten.

    Toegevoegd door de Bon op 29 Jan 2013 10:54

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.