Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
Dit is slechts 1 definitie voor "hoogzaal." Bekijk alle definities.
plaats in de kerk (soms balkon) waar het koor staat
< oksaal: bij Kiliaan (1599): oksael, hooghsael
etymologie oksaal: zie reacties
Van Dale 1995: gew.
De planken vloer van ’t hoogzaal kraakte en piepte terwijl het vrouwenkoor ingetogen stond te zingen.
In ’t Hageland zeggen we het dakzaal(maar dan dialectes
uitgesproken),dan trekt het meer op takzoal.
’t Heeft niet met een dak te maken. Het is doksaal of oksaal.
Prachtig voorbeeld van volksetymologie!
1441 ocsaele, oxael
middelnl. docsael, doxael (1276)
wordt in de 20e eeuw ‘hoogzaal’ of ‘zangerskoor’ (de galerij voor de zangers en het orgel, gewoonlijk aan het achtereinde boven het kerkportaal), hoewel het me.lat. (d)oxale/toxale galerij betekent als afscheiding tussen koor en schip van een kerk ??
definitie van koor: plaats in een kerk waar de zangers zich bevinden, t.w. de officianten van het gezongen breviergebed, de ruimte waar zich het hoogaltaar zich bevindt (of bevonden heeft); vand. de naam voor die, gewoonlijk verhoogde, soms door een hek afgesloten ruimte, meestal ook uitwendig als afz. deel van de kerk kenbaar.
definitie van schip: (bouwk.) hoofdruimte of middelruim van een kerkgebouw.
of hoe de eersten de laatsten zullen zijn en van vooraan naar achteren verhuisden.
oksaal in regio leiestreek
Is heel Vlaanderen niet te ruim? In Hageland is het takzoal en in de Leiestreek oksaal. Provincie Antwerpen misschien?
etymologie
Etym. en Hist. Oxaal, oorspronkelijk doxaal, in het mlat. doxale. Het wegvallen der d is daaraan toe te schrijven, dat men ze voor het lidwoord hield, om welke reden ook het manl. geslacht in Vlaamsch-België nevens het onz. in gebruik is. Doxale was eene veranderde schrijfwijze voor dossale, naar de gewoonte van ’t Fransch, waarin x niet zelden voor s in de plaats treedt (glorieux van gloriosus, ofr. poixans voor puissant). Dossale, eigenlijk dorsale, was eene afleiding van lat. dorsum, mlat. dossum, rug (fr. dos). Het gold oudtijds in den zin van een tapijt, eershalve achter den rug van hooggeplaatste personen opgehangen. Van die tapijten, waarmede men het koor en de koorzetels der kerken versierde, verkreeg allengs de dus versierde plaats den naam van dossale.
(bron: INL, artikel gepubliceerd in I869)
Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.
Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.